ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αγώνας δρόμου» για να κλείσουν τα πάντα στην.. ώρα τους

Πόσα ληξιπρόθεσμα χρέη θα εξοφληθούν από την δόση

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «βλέπει» συμφωνία, η Αθήνα «καίγεται» να περάσει μέτρα για να λάβει την δόση -μέρος της οποίας θα καλύψει και ληξιπρόθεσμα χρέη της σε ιδιώτες- και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται… εκ του μακρόθεν!
ypoikonomikon

Του Βαγγέλη Δουράκη

Αντικείμενο των διαβουλεύσεων αποτελεί και το ύψος της δόσης που θα εκταμιευτεί, εφόσον βεβαίως οριστικοποιηθεί η συμφωνία μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες:

Εκτός από τις υποχρεώσεις για την αποπληρωμή του χρέους, η δόση που θα εκταμιευτεί θα πρέπει να καλύπτει σε κάποιον βαθμό και την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου. Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε τη διάθεση 5,7 δισ. μετά την ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου, που είχε σχεδιαστεί να συμβεί πέρυσι τον Νοέμβριο.

Έκτοτε οι ληξιπρόθεσμες οφειλές διογκώθηκαν και, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει η πρόθεση να «καθαρίσει» το τοπίο με τις οφειλές του Δημοσίου.

Συνολικά, το σχέδιο προβλέπει την πλήρη εκκαθάρισή τους έως τον Ιούνιο του 2017, αλλά στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η δόση που θα δοθεί τώρα θα είναι μεγάλη και θα καλύψει μέρος των κρατικών οφειλών. Γίνεται λόγος και για ένα επιπλέον ποσό κοντά στα 2 δισ. ευρώ

Πάντως, το Euroworking Group θα αποφασίσει τόσο για το ύψος της δόσης, όσο και για τον τρόπο διάθεσής της.

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως και όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, απομένουν λεπτομέρειες να καθοριστούν.

Παράγοντες των θεσμών συμπληρώνουν ότι οι συζητήσεις θα είναι σε υψηλό επίπεδο και δεν απαιτείται η παρουσία τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση καλείται να εξειδικεύσει ακόμα περισσότερο τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης πιθανών μελλοντικών αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους.

«Κουβέντα» με τους δανειστές, θα γίνει και για τα μέτρα που θα υιοθετηθούν τώρα για το χρέος και θα αφορούν κυρίως σε εργαλεία διαχείρισής του, χωρίς να αποκλείουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, τη διάθεση δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την επαναγορά των «ακριβότερων» δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ή των διμερών δανείων από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης

Παράλληλα, όμως, η Αθήνα θα πρέπει να διασφαλίσει και την πλήρη εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων δράσεων, όπως αυτές απορρέουν από το μνημόνιο, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.
Έχοντας 14 ημέρες στη διάθεσή της, η κυβέρνηση θα πρέπει μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος, να κάνει τα επόμενα βήματα που αφορούν:

- Στην ψήφιση των άλλων παραμετρικών δημοσιονομικών μέτρων. Πρόκειται για τους έμμεσους φόρους και τη μείωση των μισθολογικών δαπανών που έχουν συμφωνηθεί.

- Στην κατάθεση των διατάξεων για την απελευθέρωση της πώλησης των «κόκκινων» δανείων. Εξαίρεση θα υπάρχει μόνο για όσα δάνεια είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία και εφόσον η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν ξεπερνά τις 140.000 ευρώ. Επίσης θα πρέπει να ανοίξει και η αγορά της πώλησης των ενήμερων δανείων.

- Στη σύσταση του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων. Μάλιστα, εντός Ιουνίου θα πρέπει να διοριστεί το εποπτικό συμβούλιο του ταμείου, το οποίο υπενθυμίζεται ότι έχει συμφωνηθεί να αποτελείται από πέντε μέλη, εκ των οποίων τα δύο θα ορίζονται από τους δανειστές και το ένα θα είναι ο πρόεδρος του ταμείου. Επιπλέον, το νέο ταμείο θα πρέπει να λειτουργεί πλήρως έως τον Σεπτέμβριο.

- Άλλες δράσεις οι οποίες περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στον κλάδο της ενέργειας, την απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων, τη δικαιοσύνη κ.λπ.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Αποκάλυψη Μουζάλα: Το Βέλγιο μάς ζήτησε στρατόπεδο 400.000 μεταναστών στην Αθήνα

  Πρόταση – σοκ από τους FT: Η Ελλάδα να «ανταλλάξει» χρέος με… πρόσφυγες!

  Η Ελλάδα θα πρέπει να ανταλλάξει το χρέος της με πρόσφυγες! Αυτήν την τουλάχιστον… «πρωτότυπη» πρόταση, διατυπώνει στο σημερινό φύλλο των Financial Times, ο αρθρογράφος της εφημερίδας Gideon Rachman.
  Σε μια τέτοια περίπτωση, σημειώνει, θα πρέπει η μεν Ελλάδα να δεχτεί να σφραγίσει τα σύνορά της προς την Ευρώπη και να κρατήσει όσους μπαίνουν στο έδαφός της σε καταυλισμούς που θα δημιουργηθούν στα νησιά και ως αντάλλαγμα, η Γερμανία θα πρέπει να αποδεχτεί να διαγράψει μέρος του χρέους. Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το σκεπτικό του αρθρογράφου, που δεν παραλείπει να παραλληλίσει την κατάσταση όπως έχει σήμερα δημιουργηθεί με τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο.
  «Το σχέδιο αυτό φαίνεται ακραίο. Αλλά πτυχές του μπορεί να έχουν ήδη αρχίσει διστακτικά να προωθούνται» σημειώνει ο αρθρογράφος και αναφέρεται στα όσα ειπώθηκαν κατά το χθεσινό συμβούλιο της Ευρώπης, όπου οι υπουργοί από διάφορες χώρες του βορρά κυρίως προειδοποίησαν την Ελλάδα με σφράγισμα των συνόρων της αν δεν αντιμετωπίσει εγκαίρως τις προσφυγικές ροές.
  «Χωρίς καλή διαχείριση, θα μπορούσε να αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένους πρόσφυγες σε μια χώρα 11 εκατομμυρίων η οποία είναι αντιμέτωπη με ανεργία 25% και ένα εθνικό χρέος που πλησιάζει το 180% του ΑΕΠ. Αλλά το τεράστιο χρέος της Ελλάδας μπορεί τελικά να είναι το κλειδί για την λύση του προβλήματος» αναφέρει ακόμα ο Gideon Rachman.
  Στο άρθρο του περιγράφει ακόμα και το πώς θα μπορούσαν να στηθούν οι καταυλισμοί αυτοί, κατά το… πρότυπο του Β” Παγκοσμίου Πολέμου.«Πολλοί εκπατρισμένοι επανεγκαταστάθηκαν σε τρίτες χώρες, λόγω της αλλαγής των συνόρων. Αλλά η καλύτερη επιλογή ήταν πάντοτε η επιστροφή των προσφύγων στις χώρες τους.Όσο ζοφερή και αν είναι η σημερινή κατάσταση στην Μέση Ανατολή, δεν είναι τόσο χαοτική όσο στην μεταπολεμική Ευρώπη, που κάνει πιο ρεαλιστική την ιδέα ότι θα επιστρέψουν κάποια στιγμή στο σπίτι τους οι Σύροι, Ιρακινοί και άλλοι πρόσφυγες», καταλήγει ο Rachman.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.