ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Προς το παρόν, καληνύχτα μας

Διάβασα το σχόλιο - κριτική του δημοσιογράφου Γιώργου Λακόπουλου για το βιβλίο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Σεβαστή κάθε του λέξη.

Δικαίωμά του να έχει την οποιαδήποτε άποψη.

Αλλά, όπως κρίνει, θα πρέπει και να μπορεί να κριθεί.

Ο Γιώργος Λακόπουλος, τα τελευταία χρόνια δείχνει να παραμένει σταθερά προσηλωμένος στο χθες. Για να μην παρεξηγηθώ, σπεύδω να διευκρινίσω ότι, με το "χθες", αναφέρομαι στην προ κρίσης εποχή. Όλα του τα κείμενα, δεν έχουν ενσωματώσει τη σημασία, τις παραμέτρους και τα διδάγματα της κρίσης. Γράφει, όπως θα έγραφε κάθε ικανός δημοσιογράφος πριν από δέκα, είκοσι ή και περισσότερα χρόνια.

Εξηγεί την πολιτική με όρους μαγκιάς. Αυτό είναι και έτσι προσδιορίζεται το ικανό και αποτελεσματικό, για τον Γιώργο Λακόπουλο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν κατάλαβε τίποτα τότε, δεν καταλαβαίνει τίποτα και τώρα. Μάγκας είναι ο Καραμανλής. Εξ' ορισμού. Αυτό θέλει, αυτό γράφει. Οι λόγοι, δικοί του. Αλλά κατανοητοί σε όλους εμάς που ενώ παροικούμε τη δημοσιογραφική Ιερουσαλήμ, δεν μάθαμε ποτέ στη δημοσιογραφία της μαγκιάς. Όπως δεν μάθαμε και την ύβρι, στην οποία καταφεύγει κάθε γραφιάς των "ορισμών". Αυτό δεν κάνει όποιος βλέπει τα επιχειρήματα του παρελθόντος να αυτοαναφλέγονται σαν πυροτεχνήματα μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα; Δεν επιχειρεί πάση θυσία να απαξιώσει όποιον στοχοποιεί; Και όταν η δήθεν πολιτική μυθοπλασία τελειώνει υπό το βάρος της αλήθειας, τι μένει για το τέλος; Οι χαρακτηρισμοί. Λίγος, αλαζόνας, τοξικός...

Για εμάς όμως, μαγκιά ήταν, είναι και θα είναι, ούτε το σύστημα να εκπροσωπούμε, αλλά ούτε και τον πολίτη. Δεν μάθαμε στην εκπροσώπηση, γιατί παραμένουμε πρώτα από όλα πολίτες. Μιλάμε ως πολίτες. Όχι ως εξυπνακιστές.

Αλλά και πάλι δικαίωμά του να πιστεύει, να γράφει και να λέει ό,τι θέλει.

Αν κάτι με εκπλήσσει, είναι ότι κρίνει το βιβλίο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, χωρίς να καταφεύγει σε ένα, έστω ένα, επιχείρημα.

Αρκείται, στους ορισμούς. Όπως τους θέλει αυτός.

Έχει μήπως σημασία, πώς θα κατατάξεις κάποιον στους κακούς και εν προκειμένω, πώς θα κατατάξεις κάποιον στους καταστροφείς;

Αν αυτό σε εξυπηρετεί, αρκεί να το πεις, να το γράψεις.

Για όλα τα άλλα και κυρίως, για επιχειρήματα, ποιος χέστηκε;

Ο Γιώργος Λακόπουλος, είναι καλός στους μύθους.

Τι μας λέει; Πόσο καλός γραφιάς είναι ο Παπακωνσταντίνου. Πόσο καλή δουλειά έχει κάνει με το βιβλίο του. Πόσο πειστικός είναι. Και όλα αυτά, για να καταλήξει, λίγο - πολύ, ότι τελικά το βιβλίο είναι μια προσπάθεια εξαπάτησης.

Μάλιστα.

Ας το αποδομήσει, λοιπόν. Με επιχειρήματα.

Ας ξεκινήσει από την αρχή. Από εκεί που κρίθηκαν όλα. Όταν όλα ήταν πολλά και ικανοποιητικά.

Κάπως έτσι δεν πρέπει να αρχίζει πάντα μια δημοσιογραφική έρευνα;

Και για να μην πουλάμε φούμαρα, χάντρες και καθρεφτάκια στους αναγνώστες - πολίτες, η αρχή ας γίνει από το "σπίτι" μας.

Ας ξεκινήσει, για παράδειγμα, από την εποχή των παχέων αγελάδων. Τότε που κάποιοι, αντί για δημοσιογραφία, έκαναν δουλειές και έπαιρναν πολλά λεφτά - ακόμη και για μεταγραφές.

Γιατί έτσι θα εξηγηθεί πώς δημιουργήθηκαν κόκκινα δάνεια, ελλείμματα και χρέος. Έτσι θα εξηγηθεί πώς εντάθηκαν οι ανισότητες και πώς επλήγη με δραματικό τρόπο ο δημοσιογραφικός χώρος - ακόμη και με τεράστιους αριθμούς ανεργίας, ίσως από τους υψηλότερους, με δημοσιογραφικά κείμενα του 10ευρου, όπως πληρώνουν σήμερα κάποιοι εκδότες.

Αλλά έτσι θα εξηγηθεί και το γιατί κάποιοι δημοσιογράφοι αρνούνται πεισματικά να εντάξουν στις αναλύσεις τους την κρίση και συνεχίζουν να προσεγγίζουν πρόσωπα και γεγονότα με όρους μικροκομματικού - μικροπολιτικού συμφέροντος και μαγκιάς. Όπως πριν από δεκαετίες, που μάγκας ήταν αυτός που την έφερνε στον άλλον και τελικά, πλήρωναν πάντα οι γνωστοί μαλάκες και η χώρα.

Κλείνοντας,

Επειδή το ζήτημα δεν είναι προσωπικό, αλλά βαθύτατα φιλοσοφικό, ιδεολογικό και πολιτικό, μόνο τούτο:

Αν δεν τελειώσουμε με τη μαγκιά του χθες, αύριο δεν βλέπουμε.

Όσο θα συνεχίζουμε έτσι, σε κάθε στροφή αυτής της μάγκικης πορείας θα καταγράφονται απώλειες. Και για να μιλήσω και πάλι για το "σπίτι" μας, προχθές ήταν οι ορδές των ανέργων, χθες οι εξευτελιστικοί μισθοί και μάλιστα, απλήρωτοι για μήνες, σήμερα το Ταμείο και ο ΕΔΟΕΑΠ, αύριο ο φόβος θα σπρώχνει στο περιθώριο κάθε συνείδηση.

Και εμείς θα έχουμε ξεμείνει από ντροπή. Στο όνομα της μαγκιάς.

Αυτής της "μαγκιάς" που στερεί ακόμη και σήμερα σε κάποιους τη δυνατότητα να μιλήσουν με αλήθεια για όσα αφορούν όλους μας, δημοσιογράφους και μη.

Αυτής της "μαγκιάς" που ενώ η εργασία υποχωρεί μπροστά στον παρασιτισμό, αναγκάζει κάποιους να αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι την αλήθεια, μην τυχόν και κάποιοι άλλοι τους κατηγορήσουν για υποτελείς και πουλημένους.

Λες και δεν υπάρχουν βιώσιμες λύσεις, που συνάδουν με το δημόσιο συμφέρον και υπηρετούν τα δικαιώματα όλων, δημοσιογράφων και μη.

Γι' αυτό, προς το παρόν, καληνύχτα μας.

ΥΓ. Το σχόλιό μου εγράφη με την ιδιότητα του δημοσιογράφου και όχι του Συντονιστή του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ιδιότητα που όμως, δεν θέλω να αποκρύψω προκειμένου να μη θεωρηθεί πως ενεργώ με σκοπιμότητα.

17 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. H σοβαρότητα και τα επιχειρηματα του μεστού λόγου ενος τίμιου και προοδευτικού δημοσιογράφου οπως ειναι ο Γιώργος Ελενόπουλος , ρέουν αποδεικτικά χωρίς την παραμικρή υπαρκτή αντίσταση στην λογική και την πραγματικότητα τους .
  Ο λόγος για τα το βιβλίο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και η γνώμη του Ελενόπουλου γιαυτό !
  Καλά και η γνώμη του Γιώργου Λακόπουλου που πάει ;
  Μα φυσικά , περίπατο !
  Όπως και η πουλημένη σε διάφορα συμφέροντα συμπεριφορά του δημοσιογράφου των ΝΕΩΝ και του εκδότη τους .
  Αυτό τελικά αποδεικνύει οτι όλοι οι Γιώργηδες δεν είναι ίδιοι…..
  Τον Λακόπουλο, εγώ τουλάχιστον, σας τον επιστρέφω φίλοι συναναγνώστες, σαν απαράδεκτο.

 2. Θ.Τ. 1:41 11/05/2016

  Γειά στο στόμα σου Κε Ελενόπουλε

 3. Εξαιρετικός πάντα!!!

 4. Πολυ καλο το κειμενο του Γ.Ε.Ετσι πρεπει!Να μην αφησουμε σε χλωρο κλαδι τις »αυθεντιες»,τους παπαγαγαλους και τα διαφορα λαμογια της »δημοσιογραφιας».Οι ευθυνες τους για το χαλι που ζουμε,ειναι τεραστιες.

 5. Ο Παπακωνσταντίνου είναι αυτός που έβαλε θεσμικό χέρι στο μαύρο χρήμα με την άρση του τραπεζικού απορρήτου, την επιβολή φόρου 15% στα ακίνητα των offshore εταιρειών, σύστησε Ειδικό Τμήμα Ανάκτησης Περιουσιακών Στοιχείων και Κεφαλαίων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες.
  Είναι επίσης αυτός που έκανε ανεξάρτητη την ΕΛ.ΣΤΑΤ, θεσμοθέτησε τον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, όρισε τη δημοσίευση των μηνιαίων στοιχείων για το έλλειμμα και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης…Κάθε επόμενος ΥπΟικ αποδείχθηκε στην πράξη λιγότερο προοδευτικός από τον ίδιο.Ο Παπακωνσταντίνου έφυγε και κυνηγήθηκε και όσοι τόν κυνήγησαν παρέμειναν σχεδόν άθικτοι.Αυτή είναι ή Ελλάδα.

 6. Μιλάμε για ΕΣΜΟ!!!
  =====================
  Αυτοί είναι μερικοί από τους ‘’πατριώτες’’ που τότε κατηγορούσαν τον Παπανδρέου για παραποίηση του ελλείμματος και σήμερα, παρουσιάζονται σαν..θλιμένοι συγγενείς !

  Εγώ απορώ γιατί ο εισαγγελέας δεν αρκέστηκε μόνο στην κατάθεση της Βούλτεψη.
  Δεν χρειαζόταν άλλος μάρτυρας.
  Μου αρέσει όμως ένα πράγμα. Ότι ξεμπροστιάστηκαν.
  Αν παρατηρήσετε, το πάνελ των «μαρτύρων» αντιπροσωπεύει όλο το εθνοκάπηλο και νταβατζίδικο σίχαμα που συγκρούστηκε με τον Παπανδρέου:
  *από τον Κουρή μέχρι το Μιχελάκη τον Φαήλο, τον Τράγκα, τον Ιγνατίου
  *από τον Ψυχάρη μέχρι τον Χατζηνικολάου, και τη Βούλτεψη,
  *από τον Παπαδάκη μέχρι τον Αυτιά, και τον Τέρενς
  *από τα «Επίκαιρα» μέχρι την «Αυριανή» και τη «Δημοκρατία»,
  *από την Λιάνα μέχρι τον Τσίπρα
  * και από τον Μίκη μέχρι τους Μητρόπουλους και τους Μαριάδες.

  ΥΓ.

  Παράλειψη η ..απουσία του Γ. Λακόπουλου.

  Του αξίζει κι αυτού ένα… παράσημο ….

  Μιλάμε για εσμό. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά για ξεβρώμισμα

  • Στα σίγουρα ένα μετάλλιο αντιπαπανδρεϊσμού ανήκει δικαιωματικά στον ιδιοκτήτη του iefimerida.gr, Χρήστο Ράπτη.

   Σε αυτόν τον φάρο της δημοσιογραφίας που απαγορεύει να ανεβαίνουν άρθρα κατά του Βενιζέλου (φήμες λένε πως με ψεύτικους λογαριασμούς, γράφει ως αναγνώστης υπέρ των Βενιζελικών και παριστάνει τον αγανακτισμένο εναντίων των Παπανδρεϊκών)

   Σε αυτόν τον μάστορα της πέννας, που το 2011 αλάλαζε παρέα με κάποιες βουλευτίνες του ΠΑΣΟΚ στους διαδρόμους της βουλής, υπέρ του Βενιζέλου και κατά του Παπανδρέου.

   Σε αυτόν τον φωστήρα της αντικειμενικότητας που προσπάθησε να μας πείσει ότι ο Βαρουφάκης εκτελούσε κάποιο… σκοτεινό σχέδιο του Παπανδρέου:

   «Πολύ φοβάμαι ότι η παραμονή του Βαρουφάκη στο ΥΠΟΙΚ δεν θα βλάψει μόνο τη διαπραγμάτευση (ή ό,τι έχει απομείνει από αυτήν) αλλά και την ίδια την οικονομία. Αφού είναι γνωστό ότι χωρίς αριθμούς δεν μπορούν να υπάρξουν ούτε προϋπολογισμοί, ούτε έσοδα, ούτε… δημιουργικά ελλείμματα, ούτε πλεονάσματα. Και τείνω να πιστέψω ότι ο Βαρουφάκης είναι η απόλυτη εκδίκηση του ΓΑΠ προς τον Τσίπρα και τους Ευρωπαίους και υποψιάζομαι ότι ο ανέμελος διαπραγματευτής της Χατζηχρήστου (διεύθυνση οικίας Βαρουφάκη) εκτελεί ένα μυστικό σχέδιο των παπανδρεϊκών για να διαλύσει ό,τι δεν πρόλαβαν να διαλύσουν αυτοί».

   Τρισάθλιοι που κάποια στιγμή θα πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

 7. T.R 19:07 10/05/2016

  Δυστυχως, Λακοπουλοι υπαρχουν πολλοι αναμεσα μας….!!!

 8. MANOS 18:56 10/05/2016

  ΟΛΑ ΣΩΣΤΑ Κ.ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΕ.ΒΓΕΙΤΕ ΟΜΩΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ Ο ΛΑΟΣ

 9. manos 17:59 10/05/2016

  Mε οποια ιδιωτητα και αν του απαντησατε αυτου το κυριου κ.Ελενοπουλε συμφωνω μαζι σας οπως και με τα σχολια των 7 που ητανε υπεροχοι και οι 7 και φυσικα επαυξανω. Αυτα…

 10. Κι λίγα γράφετε για τον κατ επάγγελμα υβριστή Λακόπουλο

 11. Το ad hominem επιχείρημα, γνωστό και ως argumentum ad hominem (λατ.), ουσιαστικά αποτελεί επιχείρημα «ενάντια στο άτομο» και αποτελεί λογική πλάνη, η οποία συνίσταται στην ανταπάντηση σε κάποιο επιχείρημα μέσω άμεσης προσβολής προς το πρόσωπο που το διετύπωσε, σαν αυτό να αποτελούσε έγκυρη βάση για την απόρριψη του επιχειρήματος ως εσφαλμένου και δίχως ουσιαστική κατάδειξη των ελαττωμάτων του επιχειρήματος.

  Το επιχείρημα ad hominem αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες λογικές πλάνες και βρίσκει την θέση του στα συγγράματα Εισαγωγής στην λογική και στην κριτική σκέψη. Τόσο η ίδια η πλάνη, όσο και οι κατηγορίες περί εφαρμογής της καταδικάζονται στην διαλεκτική. Είναι αποτελεσματική ρητορική τεχνική και χρησιμοποιείται συχνά, παρά το είναι εγγενώς εσφαλμένο και επιπλέον στερείται λεπτότητας.

  υγ. Γκαίμπελς ζεις, εσύ τους οδηγείς.

 12. Ευτυχώς μέσα στην κρίση γνωριστήκαμε λίγο πολύ όλοι, πολιτικοί, πολιτικάντηδες, δημοσιογράαφοι, δημοσιογραφίσκοι, πολίτες, αναγνώστες, σχολιαστές.
  Ο Λακόπουλος είναι γνωστός συκοφάντης, ένας από αυτούς που συνεχώς έγραφαν για τον Γιώργο Παπανδρέου διάφορα ψεκασμένα ψέματα, από αυτά που τάισαν το πόπολο όλοι οι αριστεροδεξιοί λαϊκιστές υπηρέτες διαφόρων εκδοτών-αφεντάδων.
  Στην αρχή τον διάβαζα και έκανα προσπάθειες να του απαντήσω με λογικά επιχειρήματα.
  Μέχρι που διάβασα σε ένα άρθρο του ότι ο Παπανδρέου δεν έκανε τίποτα, ενώ ο Καραμανλής τουλάχιστον τα έβαλε με το κατεστημένο.
  Εκεί κατάλαβα ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα. Ο άνθρωπος θα συνεχίσει να λασπολογεί και να αερολογεί.
  Σιγά μην περιμένω από κάτι τέτοιους αντικειμενική ανάλυση.

 13. KT 15:09 10/05/2016

  Ποιο αφεντικό και ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί αυτός ο κύριος; Η Παναγιωταρέα της Δημοσιογραφίας!! Ο ταχυδακτυλουργός της πένας, που νομίζει πως μπορεί να μας πιέσει με σχήματα λόγου και μαγκιές; Δεν γνωρίζει από αριθμούς, αποδείξεις, επιχειρήματα, ντοκουμέντα και μαρτυρίες ιθυνόντων; Δεν διάβασα την συγκεκριμένη κριτική του, αλλά κείμενά δικά του ενδεικτικά της κουλτούρας του!! Μοναδικός στο να στοχοποιεί και να βωμολοχεί!! Δεν γνωρίζει από αντικειμενικότητα, ήθος και αλήθειες !!! Απώτερος σκοπός η εξυπηρέτηση των στόχων του με την δήθεν δύναμη του λόγου του!!! Ικανός για την συγγραφή μυθιστορημάτων και όχι κριτής και αναλυτής της τρέχουσας επικαιρότητας!!! Στο ίδιο επίπεδο με την Παναγιωταρέα!!!

 14. KT 15:05 10/05/2016

  Ποιο αφεντικό και ποιες σκοπιμότητες υπηρετεί αυτός ο κύριος; Η Παναγιωταρέα της Δημοσιογραφίας!! Ο ταχυδακτυλουργός της πένας, που νομίζει πως μπορεί να μας πιέσει με σχήματα λόγου και μαγκιές; Δεν γνωρίζει από αριθμούς, αποδείξεις, επιχειρήματα, ντοκουμέντα και μαρτυρίες ιθυνόντων; Δεν διάβασα την συγκεκριμένη κριτική του, αλλά κείμενά του ενδεικτικά της κουλτούρας του!! Μοναδικός στο να στοχοποιεί και να βωμολοχεί!! Δεν γνωρίζει από αντικειμενικότητα, ήθος και αλήθειες !!! Απώτερος σκοπός η εξυπηρέτηση των στόχων του με την δήθεν δύναμη του λόγου του!!! Ικανός για την συγγραφή μυθιστορημάτων και όχι κριτής και αναλυτής της τρέχουσας επικαιρότητας!!! Στο ίδιο επίπεδο με την Παναγιωταρέα!!!

 15. όαση ο λόγος σας κ. Ελενόπουλε.

 16. Εξαιρετικό!!!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.