ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Προσμένοντας επί ματαίω έναν Έλληνα Ματτέο Ρέντσι

Να ξεκινήσω με μερικές παραδοχές. Οι ηγέτες, οι αρχηγοί αν θέλετε, των κομμάτων της λεγόμενης κεντροαριστεράς αδυνατούν να συμφωνήσουν στη δημιουργία ενός ευρύτερου σχήματος με σαφή πολιτικό προσανατολισμό. Τόσο οι εντός τη Βουλής Φώφη και Σταύρος, όσο και ο εκτός Γιώργος, όσο, κυρίως, ο περίγυρος τους διατηρούν ακλόνητες τις στείρες εμμονές τους.

Όταν μάλιστα αντί να στήνονται γέφυρες ανοίγονται χαρακώματα, ενώ παράλληλα διεξάγονται ανελέητες παρασκηνιακές συγκρούσεις, τότε όλο και πιο αδιέξοδη προκύπτει η εκδοχή μιας τεχνητής συγκόλλησης, έστω, των διάφορων τάσεων και ρευμάτων της κεντροαριστεράς σε ένα ενιαίο εκλογικό φορέα. Πόσο μάλλον σε ένα “ ισχυρό πόλο ανάμεσα στη Δεξιά και την παράλογη και δίχως έρμα Αριστερά» που προτείνει και Σημίτης.

Αντιθέτως υπό τη λογική ότι “το μεγαλύτερο κόμμα τρώει το μικρό”και ότι “το μικρό ροκανίζει το μεγαλύτερο” η υπόθεση του εγχειρήματος βαλτώνει σε ανούσιες μικορογανωτιστικές διαβουλεύσεις και μικροκομματικούς τακτικισμούς όπου πρωταγωνιστούν μικροφιλοδοξίες, μικροεγωισμοί, μικροσκοπιμότητες.

Και οτιδήποτε μικρό, άρα δίχως δυναμική εξουσίας απομακρύνει τον όποιο κόσμο θα ήθελε να προσέλθει, απογοητευμένος από την αναποτελεσματικότητα, τη λαϊκιστική δημαγωγία και τα ψέματα της διακυβέρνησης από την ετερόκλητη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Πάμε παρακάτω. Ο ίδιος κόσμος που διαχρονικά ψήφιζε στο παρελθόν ΠΑΣΟΚ (που απ’ το 43,92% ων εκλογών τον Οκτώβρη του 2009 κατέρρευσε στο 6,29% των εκλογών του Σεπτέμβρη του 2015)και ο οποίος μετανάστευσε στη πλειονότητα του προς το ΣΥΡΙΖΑ, έχει διαπαιδαγωγηθεί επί δεκαετίες με μια αντιδεξιά ρητορική και δεν θέλγεται ιδιαίτερα από κεντρώες , με ολίγη αριστερή εσάς, προτάσεις.

Ειδικότερα, όταν αυτές τις εκλαμβάνει ως εκφάνσεις ενός άδηλου μεσαίου χώρου στον οποίο επιχειρεί να διεισδύσει ο φιλελεύθερος Κυριάκος. Από την άλλη μια άνευρη και άχρωμη πιθανή συμπόρευση Σταύρου και Φώφης δεν μαγνητίζει τους ίδιους, σοσιαλδημοκρατικής αντίληψης, ψηφοφόρους.

Όχι μόνο επειδή εκτιμούν ότι μια τέτοια σύμπραξη δεν έχει προϋποθέσεις πλειοψηφικού ρεύματος, αλλά διότι ο ρόλος της περιορίζεται στη προοπτική του καλόβολου «μπαλαντέρ» σε κυβερνήσεις συνεργασίας υπό τη πολιτική κυριαρχία είτε της ριζοσπαστικής αριστεράς είτε της φιλελεύθερης δεξιάς.

Προφανώς η λύση για τον ευπρεπή κεντροαριστερό ψηφοφόρο δεν είναι να ασπαστεί την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ με τις εκατέρωθεν ακρότητες, αμφιθυμίες και αγκυλώσεις τους. Αλλά ούτε αποτελεί διέξοδο η αναμονή, η άμυνα, ο άχαρος διμέτωπος, τα μικρο ναρκισσιστικά κομματικά νταραβέρια

Υπό μια έννοια η εναλλακτική χαραμάδα για την ανασυγκρότηση του χώρου προβάλλεται σαν την έλευση ενός από μηχανής Θεού που θα απελευθερώσει τη πλοκή ή την άφιξη ενός Μεσσία που θα αναστήσει την αφήγηση της κεντροαριστεράς. Αναπόδραστα αυτός θα πρέπει να είναι 40αρης, άφθαρτος, χαρισματικός, εκτός μηχανισμών, με σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα και διόλου μεταβατικός.

Προφανώς ένα τέτοιο προφίλ δεν ταιριάζει με εκείνο του Κώστα Σημίτη ο οποίος κλείνει τα 80 στις 23 Ιουνίου και δεν θέλει να αναλάβει τις πρωτοβουλίες ούτε μπορεί να οργανώσει ένα τέτοιο κολοσσιαίο, υπό τις συνθήκες, έργο. Κυρίως, όμως, επειδή ο ίδιος πρώην πρωθυπουργός συμβολίζει ότι με παλιά, χρησιμοποιημένα υλικά κανείς δεν φτιάχνει καινούργιο φαγητό παρά μόνο ξαναζεσταμένο κατάπλασμα

Αναπόφευκτα , για την ανασύνθεση του χώρου, δεν απαιτούνται επαναλήψεις. Απομένει η προσμονή του ερχομού , όχι επί ματαίω, ενός Έλληνα Ματτέο Ρέντσι. Αλλά ακόμη κι αν αυτός υπάρχει εκτός της γυάλινης σφαίρας των προσδοκιών, πολύ δύσκολα θα αναδυθεί σε ένα πολιτικό τοπίο που σωρεύονται περισσότεροι επίδοξοι ηγέτες από όσους μπορεί να καταναλώσει η συγκυρία.

Και ακόμη δυσκολότερα μπορεί να αναδειχθεί σε επικεφαλή ενός δυναμικού ρεύματος αν προηγουμένως δεν έχει διαμορφωθεί υγιώς ένα αξιοπρεπές πολιτικό πλαίσιο πειθούς και έμπνευσης με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.