AUTO - MOTO

Προβολείς Multibeam Led από την Hella

MULTIBEAM-LED-HELLA-(1)

Στις αρχές Ιανουαρίου, η νέα Mercedes-Benz E-Class έκανε την εμφάνισή της στο Detroit Auto Show. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πρώτη παρουσίαση των προβολέων MULTIBEAM LED με τρεις σειρές φωτοδιόδων – μία εξέλιξη σε συνεργασία μεταξύ των Daimler AG και τη HELLA, ειδικό στον φωτισμό και τα ηλεκτρονικά. Συνολικά 84 αυτόνομα LED σε κάθε προβολέα, ελέγχουν την κατανομή φωτός ανάλογα με την κυκλοφορία, τις καιρικές συνθήκες και άλλες παραμέτρους. Το ενσωματωμένο προσαρμοζόμενο σύστημα High Beam Assistant Plus εξασφαλίζει ότι τα φώτα πορείας μπορούν να χρησιμοποιούνται συχνότερα, με αποτέλεσμα εξαιρετική ασφάλεια και άνεση. Ο σχεδιασμός των προβολέων όρισε νέα πρότυπα στον χώρο και βραβεύθηκε με το Red Dot Award.

Σε αντίθεση με τα χειροκίνητα συμβατικά συστήματα φώτων πορείας, οι προβολείς MULTIBEAM LED βοηθούν τον οδηγό με ενεργοποιημένα φώτα πορείας, ακόμα κι όταν βρίσκονται άλλα οχήματα εντός της φωτιζόμενης περιοχής. Για αυτό φροντίζει η λειτουργία “Adaptive Highbeam”, η οποία σκοτεινιάζει το σημείο στο οποίο βρίσκεται κάποιο άλλο αυτοκίνητο μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Αυτό συμβαίνει ακόμα και όταν βρίσκονται πολλά οχήματα ταυτόχρονα εντός της περιοχής κάλυψης των προβολέων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η περιοχή γύρω από το όχημα να φωτίζεται από τους προβολείς, χωρίς όμως ο οδηγός του να θαμβώνεται. Συνεπώς είναι δυνατή η οδήγηση με τα φώτα πορείας μονίμως ενεργοποιημένα. Επίσης τα νέα φώτα δυσμενών καιρικών συνθηκών μειώνουν τις αντανακλάσεις των λωρίδων κυκλοφορίας, όταν βρέχει, απενεργοποιώντας συγκεκριμένα LED στα φώτα διασταύρωσης. Η αντανάκλαση των πινακίδων σήμανσης μειώνεται και αυτή από το σύστημα, χαμηλώνοντας τη φωτεινότητα ορισμένων LED. Με αυτόν τον τρόπο οι προβολείς MULTIBEAM LED συνεισφέρουν σημαντικά στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

MULTIBEAM-LED-HELLA-(3)

Η δεύτερη γενιά των προβολέων MULTIBEAM LED της Mercedes-Benz E-Class εκτός από την τελευταία λέξη της τεχνολογίας φωτισμού, διαθέτει επίσης ολοκληρωτικά νέο σχεδιασμό, ο οποίος βραβεύτηκε με το Red Dot Award στην κατηγορία Product Design για το 2016. Στους προβολείς περιλαμβάνονται επίσης οι οδηγοί φωτός για τα φλας, τα φώτα ημέρας και τα φώτα θέσης με τη χαρακτηριστική, σχεδιαστική γραμμή της Mercedes Benz. Επιπλέον, το μπλε φως καλωσορίσματος υποδέχεται τον οδηγό, καθώς ανοίγει το αυτοκίνητο με το κλειδί ή το smartphone του. Το κύριο χαρακτηριστικό του προβολέα είναι η μονάδα ελέγχου των LED, που πλαισιώνεται από δύο βραχίονες μπλε φωτός.

MULTIBEAM-LED-HELLA-(2)

Η μονάδα ελέγχου των LED, η οποία αποτελεί ακόμα ένα προϊόν της συνεργασίας, διαθέτει 84 φωτοδιόδους στοιχισμένες σε τρεις σειρές, οι οποίες ρυθμίζονται ξεχωριστά. Αυτό επιτρέπει τη ρύθμιση στην κατανομή της δέσμης των φώτων πορείας, αλλά και για πρώτη φορά και της δέσμης διασταυρώσεως, χωρίς τη χρήση μηχανικών ενεργοποιητών. Τα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα και ενσωματωμένα φώτα στροφής αποτελούν παγκόσμια καινοτομία. Ο μεταβλητός έλεγχος της έντασης των φωτοδιόδων προσαρμόζεται έτσι, ώστε η προσοχή του οδηγού να εστιάζεται πάντα στη στροφή.

Στους προβολείς MULTIBEAM LED ο κύριος φακός, που είναι τοποθετημένος ακριβώς μπροστά από τη φωτεινή πηγή είναι κατασκευασμένος για πρώτη φορά από διαφανές, σιλικονούχο πλαστικό, ειδικά σχεδιασμένο για τη συγκεκριμένη εφαρμογή. Σε αντίθεση με τα θερμοπλαστικά, τα οποία χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα, το υλικό αυτό είναι ανθεκτικό στην υψηλή ακτινοβολία των LED. Επιπλέον η κατεργασία του μπορεί να γίνει με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από αυτή του γυαλιού, καλύπτοντας τις υψηλές απαιτήσεις και τις ελάχιστες ανοχές της διαδικασίας παραγωγής.
[Πηγή : Hella]

Το άρθρο δημοσιεύτηκε από το www.highoctane.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.