ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

«Σε λίγες μέρες έρχεται η ανάπτυξη»!

«Σε λίγες μέρες έρχεται η ανάπτυξη», είπε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής κατά την ψήφιση του φορολογικού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου, επικαλούμενος τα στοιχεία της Eurostat που λένε ότι η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει θετικό πρόσημο στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς… Με την διαφορά ότι το να «έρθει η ανάπτυξη» δεν είναι κάποια «αυτοματοποιημένη» διαδικασία που πατάς το «κουμπί» και να… σου πετιέται!!

Αυτή την στιγμή υπάρχει τρία δεδομένα: Το πρώτο είναι, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μακροχρόνια ύφεση και μοιάζει (εφόσον «σφραγιστεί» τελικά η συμφωνία) να έχει αγγίξει τον «πάτο του βαρελιού», αν και έχει αποδειχτεί ουκ ολίγες φορές στο (…ελληνικό) παρελθόν πως … «πάτος» δεν υπάρχει..

Το δεύτερο δεδομένο είναι, πως αυτή την στιγμή η εγχώρια οικονομία κινείται με ότι έχει απομείνει από το περιβόητο «λίπος» και έχει «εγκλωβιστεί» στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα λόγω capital controls… Ως εκεί.. «Μετρημένα κουκιά»…

Το τρίτο δεδομένο δεν είναι άλλο από την φοροεισπρακτική λογική που διέπει για ακόμη μία φορά το «πακέτο μέτρων» που καλείται να σηκώσουν οι έλληνες πολίτες.. Δεν χρειάζεται να τεκμηριώσεις γιατί η επιβολή φόρων είναι μια αντιαναπτυξιακή - υφεσιακή δράση..

Από την στιγμή όμως που θα κλείσει η συμφωνία, στην οποία ξεκάθαρα πλέον ποντάρει και ο Αλέξης Τσίπρας, αλλάζουν κάποια δεδομένα και ανοίγονται προοπτικές, για αυτό και σε «λίγες μέρες έρχεται η ανάπτυξη»… έστω και σχηματικά: Ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής τα δίνουν οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων… Εκτιμώντας ότι το πράγμα θα ηρεμήσει αρκετά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, κάποιοι επενδυτές έχουν αρχίσει και «τζογάρουν» στο ελληνικό Χρηματιστήριο και τα ομόλογα που αποτυπώνουν τις προοπτικές που μπορεί να αποκτήσει η χώρα..

Αυτό επιτρέπει σε κάποιες τράπεζες ή εξειδικευμένες εταιρείες να αποκομίσουν κέρδη –μετά από το βαθύ τέλμα- και με την σειρά τους να τα αποδώσουν στους  δικαιούχους επενδυτές… Χρήματα που υπό προϋποθέσεις μπορεί και να ανακυκλωθούν ή να μετακυλιστούν στην πραγματική οικονομία..

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να ανοίξει εκ νέου τις πόρτες της στις ελληνικές τράπεζες και να τους δώσει πρόσβαση σε φθηνό χρήμα που με την σειρά τους μπορούν να το προωθήσουν σε δάνεια με κάπως καλύτερα επιτόκια…

Μόνον που μιλάμε επί του παρόντος για προσδοκίες… για μια «εικονική πραγματικότητα»..  Για να υποστηριχτεί αυτό και να απλωθεί χρειάζεται επιστροφή, εισροή κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες..

Και εάν την εισροή «φρέσκου χρήματος» την αναλάβει ως ένα βαθμό αυτό το «ευλογημένο» προϊόν που διαθέτει η Ελλάδα και λέγεται τουρισμός και αυτό πάλι δεν αρκεί από μόνο του..

Για να μπει «φρέσκο χρήμα» στην χώρα ικανό να επιτρέψει την επιστροφή στην ανάπτυξη και μάλιστα με υψηλούς ρυθμούς, θα πρέπει αφενός οι ξένοι επενδυτές να νοιώσουν «ασφάλεια» και αφετέρου να θεωρήσουν πως και κέρδος θα βγάλουν και φορο- εκπλήξεις δεν θα έχουν και πως η επιχειρηματικότητα  είναι καλοδεχούμενη και της δίνεται η κατάλληλη ευελιξία για να αναπτυχθεί…

Εάν κάποιος εκτιμά πως ειδικά τα τρία τελευταία -αυτή την στιγμή, αλλά και βάσει της ρητορικής και των μέχρι τώρα πράξεων της Κυβέρνησης- παρέχονται απλόχερα στην χώρα μας… τότε με το καλό να κάνει τις επενδύσεις του στην πατρίδα μας…

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Αξιοπρέπεια???
    ΤΩΡΑ, από στιγμή σε στιγμή …έρχεται!

    «Ο λαός αποκτά αξιοπρέπεια» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
    Τσίπρας: «Τέρμα τα μνημόνια και η τρόικα την επομένη των εκλογών!»
    «Την επόμενη μέρα των εκλογών
    δεν θα υπάρχουν Μνημόνια και Τρόικα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη διακαναλική του συνέντευξη στο Ζάππειο Μέγαρο και πρόσθεσε ότι ακόμα και με αυτοδυναμία του κόμματός του θα επιδιώξει συνεργασίες.
    Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε «καθαρή και ισχυρή εντολή, για να έχουμε τα χέρια μας λυμένα την επόμενη μέρα» και υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός είναι μπροστά σε ένα κρίσιμο, ιστορικό ραντεβού και καλείται να αποφασίσει «αν θα συνεχιστεί η τραγωδία που έζησε τα τελευταία χρόνια, ο δρόμος των θυσιών δίχως αντίκρισμα ή αν θα υπάρξει διέξοδος, ελπίδα, πραγματική διαπραγμάτευση, επιστροφή στην ανάπτυξη, αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».
    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην επόμενη ημέρα, αμέσως μετά τις εκλογές, λέγοντας πως δεν θα υπάρχουν μνημόνια και τρόικα.
    «Ο λαός αποκτά αξιοπρέπεια» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.