ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πως θα εξασφαλιστεί η δόση των 10,3 δισ.

Σε ποιους τομείς πρέπει να κάνει έξτρα παρεμβάσεις η Αθήνα - Ανατροπές στο πολυνομιοσχέδιο που... μόλις ψηφίστηκε

Νέες παρεμβάσεις σε «κόκκινα δάνεια», ΕΚΑΣ, Αποκρατικοποιήσεις, ενέργεια -και όχι μόνον- προωθεί άμεσα η Αθήνα για να «σφραγίσει» την εκταμίευση της «σούπερ» δόσης.
allagestsakalotos

του Βαγγέλη Δουράκη

Η απόφαση του Eurogroup  ήταν ξεκάθαρη: Αν θέλει η ελληνική πλευρά να βάλει στον «κουμπαρά» της ποσό 7,5 + 2,8 δισ. ια πρέπει πρώτα να προχωρήσει στο «ξήλωμα» ή την συμπλήρωση διατάξεων του πολυνομοσχεδίου που υπερψηφίστηκε μόλις την περασμένη Κυριακή από τη Βουλή!

Οι δανειστές απαίτησαν πρόσθετες παρεμβάσεις και διορθώσεις, που θα αποτυπωθούν στην καθιερωμένη επικαιροποίηση του Μνημονίου.

Συγκεκριμένα, για να εκταμιευθούν σε πρώτη φάση 7,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο (πιθανότατα το Β΄ δεκαπενθήμερο του μήνα) και σε δεύτερη φάση άλλα 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο (με ανοιχτή την πιθανότητα επιμερισμού του ποσού σε υποδόσεις), πρέπει να καλυφθούν τα εξής προαπαιτούμενα:

  • Διόρθωση του νόμου για τα «κόκκινα δάνεια», ώστε να δοθεί δυνατότητα πώλησης σε funds και των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν χορηγηθεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Πρόκειται κυρίως για δάνεια που έλαβαν επιχειρήσεις στο πλαίσιο κοινοτικών προγραμμάτων και εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ
  • Διευθέτηση της αναδρομικής επιστροφής του ΕΚΑΣ, καθώς η εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα επιστραφούν δημιουργεί «τρύπα» 100 εκατ. ευρώ.
  • Κύρωση της σύμβασης αξιοποίησης του Ελληνικού από τη Βουλή και της σύμβασης της Εγνατίας Οδού.
  • Νομική κατοχύρωση του ακαταδίωκτου των μελών του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
  • Πρόσθετες δικλείδες διασφάλισης της ανεξαρτησίας της νέας Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
  • Υλοποίηση των παρεμβάσεων που έχουν συμφωνηθεί για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας. Η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει ως τον Σεπτέμβριο το σχέδιο μεταβίβασης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ (η πλειοψηφία θα μεταβιβαστεί στο Δημόσιο και το 20% θα αποκτηθεί από στρατηγικό επενδυτή), ενώ έπρεπε να είχε εγκρίνει τον σχεδιασμό εφαρμογής του συστήματος δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ, μέσω του οποίου επιδιώκεται η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική και χονδρική αγορά.

Η διευθέτηση των παραπάνω εκκρεμοτήτων και διορθώσεων θα ελεγχθεί από τους τεχνοκράτες της ευρωζώνης (Euro Working Group) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), προκειμένου να ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες ψηφοφορίες σε κοινοβούλια της ευρωζώνης και τελικά το Δ.Σ. του ESM,δηλαδή το Eurogroup, να εγκρίνει την αποδέσμευση της δόσης.

Από τα 10,3 δισ. ευρώ, τα 3,5 δισ. ευρώ προβλέπεται να διατεθούν μέχρι και τον Οκτώβριο για τη σταδιακή αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, περίπου 700 εκατ. ευρώ τον μήνα θα δοθούν, επομένως, για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Ωστόσο, ακόμα και για αυτό το Eurogroup έβαλε πρόσθετο όρο: η εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, θα γίνει ανάλογα με την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών, για την οποία θα καταρτίζουν εκθέσεις οι κοινοτικοί θεσμοί.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.