ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EKT

Σήμερα η απόφαση για το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ

Τον τερματισμό της τύπωσης του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ αναμένεται να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατά τη διάρκεια της σημερινής της συνεδρίασης.
500euro

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναμένεται να λάβουν τη σχετική απόφαση, θεωρώντας ότι το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ διευκολύνει το έργο εγκληματικών και τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Τέτοιου είδους χαρτονομίσματα επιλέγονται για παράνομες συναλλαγές, καθώς μεγάλα ποσά μπορούν να διακινηθούν εύκολα και γρήγορα μέσω ενός σχετικά περιορισμένου αριθμού χαρτονομισμάτων» αναφέρεται σε σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard.

«Το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ χρησιμοποιείται περισσότερο για να κρύψεις πράγματα, παρά για να αγοράσεις» σχολίασε προσφάτως, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν.

Τον Φεβρουάριο, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι «εξετάζει την ανάγκη περιορισμών στη χρήση υψηλής αξίας χαρτονομισμάτων» προαναγγέλλοντας επί της ουσίας, τον τερματισμό της έκδοσής των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ αντιστοιχούν στο 3% του συνολικού αριθμού των εν κυκλοφορία χαρτονομισμάτων και στο 28% της συνολικής τους αξίας.

Το Βερολίνο ωστόσο, αντιδράει σ΄ αυτή την επιλογή, τονίζοντας ότι η κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ δεν αναμένεται να συνδράμει στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ είναι δυσανάλογα αυξημένη μεταξύ των Γερμανών καταναλωτών, οι οποίοι προτιμούν για τις αγορές τους χαρτονομίσματα, αντί του πλαστικού χρήματος.

Πηγή: The Guardian, naftemporiki

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.