ΚΟΣΜΟΣ

Σε ισχύ η εκεχειρία

Συμφωνία Ουάσινγκτον-Μόσχας για κατάπαυση του πυρός και στο Χαλέπι

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία συνήψαν μια συμφωνία για την επέκταση της παύσης των εχθροπραξιών στη Συρία στην πόλη του Χαλεπιού, όπου καταγράφονται σφοδρές μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος και τους αντάρτες τις τελευταίες δέκα ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η εκεχειρία αυτή «τέθηκε σε ισχύ σήμερα στις 00:01» τοπική ώρα «στην επαρχία του Χαλεπιού, συμπεριλαμβανομένης της πόλης του Χαλεπιού», και «είδαμε μια γενική μείωση της βίας σε αυτές τις περιοχές, παρότι υπάρχουν πληροφορίες που κάνουν λόγο περί συνέχισης των μαχών σε ορισμένες τοποθεσίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Η Ουάσινγκτον και η Μόσχα διαπραγματεύονταν από την αρχή της εβδομάδας την επέκταση της συμφωνίας διακοπής των εχθροπραξιών στη Συρία που τέθηκε σε εφαρμογή την 27η Φεβρουαρίου, αλλά κατέρρευσε στα τέλη του Απριλίου στο Χαλέπι, την άλλοτε οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας στον βορρά που παραμένει κομμένη στα δύο.

Τόσο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, όσο και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι –οι κυβερνήσεις των οποίων υποστηρίζουν τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία– εμφανίζονταν όλο και περισσότερο βέβαιοι τις τελευταίες ημέρες ότι η συμφωνία θα ανανεωνόταν.

«Στο πλαίσιο των επειγουσών προσπαθειών μας για να αποκλιμακωθεί η βία στη Συρία και να επαναβεβαιωθεί η παύση των εχθροπραξιών σε όλη τη (συριακή) επικράτεια, οι ΗΠΑ και η Ρωσία συνήψαν χθες μια συμφωνία για την επέκταση αυτής της προσπάθειας στην επαρχία του Χαλεπιού, συμπεριλαμβανομένης της πόλης του Χαλεπιού και των περιχώρων της», εξήγησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ.

Για να διασφαλιστεί ότι «αυτό θα γίνει με διαρκή τρόπο, συντονιζόμαστε στενά με τη Ρωσία για (...) την επιτήρηση αυτής της ανανεωθείσας κατάπαυσης του πυρός», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας στην ανακοίνωση αυτή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.