ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιοι συντηρούν το σενάριο

Συνεχίζονται οι συζητήσεις γύρω από το όνομα του Σημίτη

Δεν έχουν τέλος οι αντιδράσεις που προκάλεσε κυριακάτικο δημοσίευμα που μιλούσε για διεργασίες στην Κεντροαριστερά και φωνές υπέρ του να βγει μπροστά ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, να αναλάβει πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση της παράταξης και να και να ηγηθεί του σχήματος έστω για ένα μεταβατικό διάστημα.
simitisatheodorakis

Οι διαβεβαιώσεις κύκλων του πρώην πρωθυπουργού ότι το έργο της μεταρρύθμισης από το σύνολο των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, ανήκει σε αυτούς που συμμετέχουν σήμερα ενεργά στην πολιτική ζωή και εκπροσωπούν τις διάφορες τάσεις της Κεντροαριστεράς και η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλου Χρηστίδη ότι όσοι προσπαθούν να εμπλέξουν τον Κώστα Σημίτη στην τρέχουσα πολιτική διαδικασία δεν συμβάλουν στην υπόθεση της Κεντροαριστεράς και εκτίθενται, δεν μπόρεσαν να ανακόψουν τον αντίκτυπο του θέματος, που είναι εξάλλου υπαρκτό.

Για«πολύ σοβαρή και αυτονόητη δήλωση» εκ μέρους του πρώην πρωθυπουργού, μίλησε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την ομιλία του ίδιου με αυτή του Κώστα Σημίτη στην Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως «δύο παράλληλες και αλληλοσυμπληρούμενες τοποθετήσεις». «Εμείς βοηθούμε και στηρίζουμε, διότι και εγώ, είμαι βεβαίως στην ενεργό πολιτική, είμαι βουλευτής, έχω καθημερινή παρουσία, αλλά δεν είμαι στην πρώτη γραμμή, δεν ασκώ τον ηγετικό ρόλο», είπε, βάζοντας τον εαυτό του στο ίδιο κάδρο με τον πρώην πρωθυπουργό.

«Ο Κώστας Σημίτης είναι από τα ελάχιστα εθνικά κεφάλαια και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης,χαρακτηρίζοντας τον πρώην πρωθυπουργό ως «πάρα πολύ χρήσιμο για την χώρα»,μεταξύ άλλων και στο εξωτερικό, αφού «πολλοί έστω και με καθυστέρησηαντιλαμβάνονται τα πράγματα και τις τομές που προσπάθησε να κάνει», όπως πρόσθεσε.Όσο για το εσωτερικό της χώρας, ο Σταύρος Θεοδωράκης, υποστήριξε ότι τον ΚώσταΣημίτη, «τον ακούμε, τον υπολογίζουμε, πρέπει να είναι χρήσιμος». Έστειλε όμως σαφέςμήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα πρέπει να τον εμπλέκει κανείς σεμικροκομματικά παιχνίδια, καθώς «το μπόι του είναι πολύ μεγαλύτερο», όπως είπε.

Στοέργο του ως πρωθυπουργός, αλλά και τις «αιχμηρές τοποθετήσεις» του στο Συνέδριοτου Ποταμιού και τη Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφέρθηκε απότην πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος, γιανα τονίσει και εκείνος όμως στην συνέχεια, πως από το περιεχόμενο της αντίδρασηςτου ίδιου του πρώην πρωθυπουργού, προκύπτει πως δεν μπαίνει σε αυτές τις διαδικασίες.«Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι οι δυνάμεις, κόμματα και κινήσεις, οι οποίεςασχολούμαστε πολιτικά ενεργά , να πάρουμε πάνω μας όλη αυτή τη διαδικασία της ανασυγκρότησηςτης Κεντροαριστεράς», είπε, προτρέποντας όλους όταν λέει κάτι ο ίδιος ο ΚώσταςΣημίτης, να μη λένε άλλα εκείνοι…

Στον αντίποδα, για έναν τρίτο πόλο που θα ενώσει όλες τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς,του Κέντρου και του Πολιτικού Φιλελευθερισμού, ως απαραίτητη προϋπόθεση βλέπει την ηγεσία του Κώστα Σημίτη για κάποιο διάστημα, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος που μετέχει και στην Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου. Για την ακρίβεια, υποστηρίζει σε άρθρο του ότι για να γίνει αυτό, χρειάζεται:

α) η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του κ. Κώστα Σημίτη, ο οποίος με το κύρος του θα αναλάβει να οδηγήσει όλο το χώρο σε έναιδρυτικό συνέδριο, σε χρόνο που θα συμφωνήσουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές.

β ) η Επιτροπή Διαλόγου και Θέσεων για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις να διευρυνθεί με ακαδημαϊκούς, τεχνοκράτες, πολιτικά στελέχη και να αναλάβει να προετοιμάσει το «κοινό πόρισμα», το οποίο θα εγκριθεί από το ιδρυτικό συνέδριο.

γ) Να εκλεγεί πανηγυρικά αρχηγός του νέου φορέα από τη βάση.

Στο ίδιο μήκος κύματος, «ποιος φοβάται τον Κώστα Σημίτη», αναρωτιέται σε άρθρο του ο «εκδότης» της ηλεκτρονικής Μεταρρύθμισης Γιάννης Μεϊμάρογλου, μέλος επίσης της ίδιας Επιτροπής. Θυμίζει, άλλωστε ότιμιλάμε για έναν πρωθυπουργό που «εξασφάλισε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας»,που «προσπάθησε να εκσυγχρονίσει την Ελλάδα» και «κυβέρνησε με σοβαρότητα καιευθύνη», που «προειδοποίησε για τον κίνδυνο της πτώχευσης», «έκανε παρεμβάσειςγια τα πολιτικά αδιέξοδα» και «υποστηρίζει σταθερά την ανάγκη ενός τρίτουπροοδευτικού πόλου στην πολιτική ζωή της χώρας»…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.