ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μοναδικές αρχαιότητες στον Πειραιά

«Στην επιφάνεια»

«Στην επιφάνεια», οι μοναδικές αρχαιότητες που ανακαλύφθηκαν στο πλαίσιο της επέκτασης του Μητροπολιτικού Σιδηρόδρομου στον Πειραιά, αναδύθηκαν με τη βοήθεια της σκαπάνης των αρχαιολόγων.

«Στην επιφάνεια», οι ίδιες αρχαιότητες θα αναδειχθούν, μέσω φωτογραφιών και εποπτικών μέσων, στην ομώνυμη περιοδική έκθεση που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, σε συνεργασία με την «Αττικό Μετρό ΑΕ», στο κτίριο Ξυλαποθήκη, επί της Οδού Πύλης 8 στις Αστικές Πύλες του Πειραιά.

Παράλληλα με αυτές και την εξέλιξη της αρχαιολογικής διερεύνησης, θα «συμμετέχουν» και τα σύγχρονα έργα, που έγιναν στο πλαίσιο της επέκτασης της γραμμής 3 του μετρό στον Πειραιά.

Η έκθεση, η οποία εγκαινιάζεται την Τετάρτη 8 Ιουνίου, πλαισιώνεται από φωτογραφίες και βίντεο που φέρνουν στην επιφάνεια τις διαδικασίες που εξελίσσονται παράλληλα σε διαφορετικά σημεία του έργου, υπόγεια και πίσω από εργοταξιακές περιφράξεις. Με ξεναγό τον φωτογραφικό και κινηματογραφικό φακό, ο επισκέπτης περιηγείται σε αθέατους τόπους, από τις αρχαίες σήραγγες, τις δεξαμενές και το ρωμαϊκό υδραγωγείο έως τις σύγχρονες σήραγγες των υπόγειων σταθμών του μετρό και τα εργαστήρια συντήρησης της ανασκαφής.

Σε έναν σύγχρονο εκθεσιακό χώρο, η έκθεση παρουσιάζει στο κοινό την παράλληλη εξέλιξη της αρχαιολογικής διερεύνησης και του κατασκευαστικού έργου της επέκτασης της γραμμής 3 του μετρό στον Πειραιά. Εστιάζει στις σύγχρονες διεπιστημονικές μεθόδους που εφαρμόζονται για τη συλλογή και τεκμηρίωση των αρχαιολογικών δεδομένων, στο πλαίσιο ενός μεγάλου κοινωφελούς έργου, όπως είναι η κατασκευή του υπόγειου σιδηροδρόμου. Στόχος της παρουσίασης είναι να αφηγηθεί με σύγχρονα εποπτικά μέσα τις ιστορίες πίσω από τις κατασκευές, αυτές που φτιάχτηκαν σε μακρινές εποχές αλλά και τις σύγχρονες. Κυρίως, όμως, προσδοκά να φωτίσει με ουσιαστικό τρόπο τη σημασία της ανθρώπινης σύμπραξης και συνεργασίας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 8 Ιουνίου, στις 20:30, από τη γγ Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η ομάδα χορού «πρόσχημα» (χορογραφία Μαρίας Κολιοπούλου) με ένα σπονδυλωτό έργο που έχει ως βάση τη μνήμη με σειρά χορογραφικών δράσεων, οι οποίες ξεκινούν από τον αρχαιολογικό χώρο και καταλήγουν στο εσωτερικό της Ξυλαποθήκης. Ερμηνεύουν η Ιωάννα Αποστόλου, η Ιωάννα Παρασκευοπούλου, η Ευγενία Σιγαλού και η Βιβή Χριστοδουλοπούλου. Νέυ παίζει ο Αλέξανδρος Σιγαλός.

Στην έκθεση υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ), ενώ κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους από τον Σεπτέμβριο 2016 θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές δραστηριότητες για μαθητές. Ξεκινά στις 9 Ιουνίου, με ωράριο λειτουργίας Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή από τις 9:00 έως τις 17.00 και Πέμπτη, Παρασκευή από τις 12:00 έως τις 20.00. Τρίτη και επίσημες αργίες κλειστά. Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 4127154.

Ο χάρτης με τα ευρήματα εδώ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.