ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξέχασαν να προχωρήσουν τα μέτρα για τη φοροδιαφυγή

Στον αέρα το περιουσιολόγιο και η χρήση πιστωτικών καρτών

Στα χαρτιά έχουν μείνει οι εξαγγελίες για πάταξη της φοροδιαφυγής και για έσοδα πολλών δισ. ευρώ από τη σύλληψη μεγάλων φοροφυγάδων.
foroi

Τα παχυλά λόγια του πρώην υπουργού διαφθοράς κ. Π. Νικολούδη για έσοδα 6-7 δισ. ευρώ από τις λίστες, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη για περιουσιολόγια, χρήση χρεωστικών καρτών και πιστωτικών καρτών για τις συναλλαγές των φορολογούμενων, ηλεκτρονικά τιμολόγια και διασύνδεση των επιχειρήσεων με τα συστήματα του υπουργείου Οικονομικών έχουν πλέον ξεχαστεί. Ή διαφορετικά ακούγονται για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους. Και όλα αυτά, τη στιγμή που η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ, τα ληξιπρόθεσμα χρέη διογκώνονται δεδομένου ότι οι φορολογούμενοι δεν μπορούν πλέον να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Στα χαρτιά έχουν μείνει προς το παρόν τουλάχιστον, οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για εφαρμογή του περιουσιολογίου από το Ιανουάριο του 2016, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και η διασύνδεση των επιχειρήσεων με τα συστήματα του υπουργείου Οικονομικών και κυρίως η χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών για τις συναλλαγές των φορολογούμενων. Τα ανωτέρω μέτρα προφανώς θα βοηθούσαν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής αλλά ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί.

Σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση θα έπρεπε:

1. Από τις αρχές του 2016 να έχει γίνει η σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με με τις αποδείξεις που συγκεντρώνονται με τις χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες. Δηλαδή για να έχει κάποιος το αφορολόγητο θα πρέπει να συγκεντρώνει τις αποδείξεις μόνο με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες. Ταυτόχρονα είχε εκφρασθεί από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος η πρόθεση να γίνει υποχρεωτική η χρήση των καρτών στις συναλλαγές των φορολογούμενων. Αυτή τη στιγμή πάντως και αφού έχουν περάσει οι 4 πρώτοι μήνες του 2016 δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το αν το μέτρο θα εφαρμοσθεί. Επίσης, οι φορολογούμενοι δεν γνωρίζουν αν θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις για το 2016 καθώς δεν υπάρχει από τη νομοθεσία σχετική υποχρέωση.

2. Να έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία τα ηλεκτρονικά τιμολόγια. Αν και οι συζητήσεις ξεκίνησαν το 2014, ωστόσο ακόμα δεν έχει εφαρμοσθεί. Με το ηλεκτρονικό τιμολόγιο οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στις επιχειρηματικές συναλλαγές περιορίζοντας σημαντικά τα πλαστά τιμολόγια και τη φοροδιαφυγή. Ταυτόχρονα με αυτόν τον τρόπο μειώνονται και τα κόστη των επιχειρήσεων.

3. Να έχει εφαρμοσθεί το περιουσιολόγιο. Και αυτό θα έπρεπε έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2016. Η καθυστέρηση στην κατάθεση των σχετικών διατάξεων αλλά και το πεπερασμένο ηλεκτρονικό σύστημα taxis καθιστούν αδύνατη τη δημιουργία του περιουσιολογίου στο οποίο θα συμπεριληφθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι μέχρι την εφαρμογή του μένουν να ξεκαθαριστούν πολλά όπως για παράδειγμα η βασική ανησυχία των πολιτών που σχετίζεται με το αν τα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν για την επιβολή νέων φόρων, με την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, και την αξιοπιστία του συστήματος taxis.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.