ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη στην Free Sunday

Σβίγκου: Ο Μητσοτάκης είναι κομμάτι του παλιού

«Κομμάτι του πιο παλιού, του γηρασμένου μεταπολιτευτικού σκηνικού», χαρακτηρίζει τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου και τον κατηγορεί ότι δεν βλέπει την ώρα να επιστρέψει στην εξουσία για να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του Αντώνη Σαμαρά.
svigkou

Με συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Free Sunday, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι η απόφαση του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας είναι αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης, συντονισμένων κινήσεων και μεθοδικού σχεδιασμού οικοδόμησης συμμαχιών και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει, δηλαδή να μην υπάρξουν νέα μέτρα που να υπερβαίνουν τη συμφωνία του καλοκαιριού και να προκύπτει απερίφραστη δέσμευση για το χρέος.

Την ίδια ώρα ωστόσο, η κ. Σβίγκου διευκρινίζει ότι η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει γιατί έχει συναίσθηση των δυσκολιών μετά από πέντε χρόνια ακραίας λιτότητας και επισημαίνει ότι η απόφαση είναι σύμφωνη με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα βάσει της συμφωνίας του καλοκαιριού. Στο σημείο αυτό επισημαίνει πως «αν συνεχίζαμε στη βάση του δεύτερου μνημονίου, αυτού που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν και παρουσιάζουν ακόμα ως μια μεγάλη επιτυχία, τα επόμενα τρία χρόνια θα έπρεπε να παρθούν πρόσθετα μέτρα 20 δισ. Και φυσικά, αυτά τα χρήματα θα βρίσκονταν από την περικοπή των δαπανών, όπως ανέφερε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης, δηλαδή από περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων».

Για την επόμενη ημέρα από το κλείσιμο της αξιολόγησης, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι με τη συμφωνία μπαίνουν τα θεμέλια για την επιστροφή στην ανάπτυξη και προσθέτει ότι θα εκταμιευθεί μια μεγάλη δόση, μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, προκειμένου να εξυπηρετηθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου. Ταυτόχρονα, με τον οδικό χάρτη για την απομείωση του χρέους, θα επιτευχθεί μια ελάφρυνση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας αναφέρει η κ. Σβίγκου και τονίζει αυτά είναι δύο απαραίτητα βήματα, ώστε να σταθεί η οικονομία στα πόδια της, να αποδεσμευτούν πόροι για την κοινωνική προστασία, την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και τη μείωση της ανεργίας, ζητήματα που αποτελούν τη μέγιστη προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης. «Δεν πρέπει όμως ούτε να πανηγυρίζουμε, ούτε να εφησυχάζουμε. Χρειάζεται ακόμα πιο σκληρή δουλειά για να μπορέσουμε, ως κόμμα και ως κυβέρνηση, να υπερβούμε τις δυσκολίες», αναφέρει η Ράνια Σβίγκου.

Στην ερώτηση σε ποιον βαθμό είναι πολιτικά ανεκτές οι δεσμεύσεις που οι εταίροι ζητούν να αναλάβουμε, όπως για παράδειγμα ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης, τονίζει πως η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει ότι οι παράλογες αξιώσεις για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. «Δεν είναι ζήτημα πολιτικής αντοχής, αλλά αντοχής της κοινωνίας. Μετά από την κοινωνική καταστροφή που προκάλεσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και τα περιβόητα λάθη του ΔΝΤ, ο κόσμος έχει φτάσει πια στα όριά του. Το ΔΝΤ απαιτούσε τη νομοθέτηση μέτρων υπό αίρεση, η ΝΔ με τη στάση της «έβαζε πλάτη»», αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι έγινε τελικά αποδεκτός ο σχεδιασμός ενός μηχανισμού διαπίστωσης δημοσιονομικών αποκλίσεων, που δεν προεξοφλεί ότι θα υπάρξουν και αποκλίσεις, και άρα νέα μέτρα. Όσοι πόνταραν στην καταστροφή, διαψεύστηκαν και από τα τελευταία στοιχεία της eurostat. Παρόλα αυτά, συνεχίζουν ακάθεκτοι, για μικροπολιτικούς λόγους», αναφέρει η κ. Σβίγκου ενώ ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο αυτόματων περικοπών, επικαλέστηκε τα φετινά δημοσιονομικά αποτελέσματα, που ήταν πολύ πιο θετικά από τα αναμενόμενα. «Άρα, το ότι θα υπάρξουν αποκλίσεις, δεν είναι κάτι βάσιμο, το αντίθετο θα έλεγα», απαντά.

Στην ερώτηση αν υπάρχει ανησυχία για νέα εμπλοκή στην επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup λόγω της αμετακίνητης στάσης του ΔΝΤ, επισημαίνει ότι όλοι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί και ο διεθνής Τύπος μιλάνε για συμφωνία στις 24 Μαΐου και προσθέτει ότι οι συμμαχίες που έχει καταφέρει να οικοδομήσει η χώρα είναι αυτές που απομονώνουν τις ακραίες φωνές των δανειστών και των ντόπιων συνοδοιπόρων τους.

Κληθείσα να σχολιάσει τις επικρίσεις ότι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον αριστερή, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος υπογραμμίζει ότι αριστερά σημαίνει διαρκής αγώνας για τα συμφέροντα των ασθενέστερων. «Παλέψαμε και παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις, γνωρίζοντας ότι ο αντίπαλος είναι ισχυρότατος. Δεν κάναμε όσα θέλαμε, όσα θα έπρεπε να γίνουν. Δεν θα μπορούσαμε, όμως, να αρνηθούμε τον ιστορικό ρόλο τον οποίο μας έδωσε ο λαός, ο οποίος στήριξε και στηρίζει τις ελπίδες του πάνω μας», αναφέρει και προσθέτει: «Η ιστορία δεν γράφεται με "αν", γράφεται με πράξεις και με παραλείψεις, και είναι γεμάτη από μικρές και μεγάλες νίκες και ήττες. Ανέκαθεν, η Αριστερά ήταν για τα δύσκολα. Εμείς είμαστε εδώ, ούτε φυγομαχούμε ούτε σκιαμαχούμε. Και κρινόμαστε καθημερινά».

Η κ. Σβίγκου επικρίνει τη στάση που τηρεί η ΝΔ και τονίζει ότι «δύο αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και ένα δημοψήφισμα απέδειξαν ότι ο κόσμος δεν εμπιστεύεται πια την ΝΔ. Παρά την τρομοκρατία, την προπαγάνδα μεγάλων ΜΜΕ, τη διαστρέβλωση, οι συμπολίτες μας κατάλαβαν ποιος αγωνίζεται για τους ασθενέστερους, τους φτωχοποιημένους, όλους όσοι είχαν εγκαταλειφθεί από το σύστημα του δικομματισμού».

Αναφέρεται ειδικότερα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να υπογραμμίσει ότι «ο κ. Μητσοτάκης, παρά την αυτοπροβολή του ως το «νέο» κι «άφθαρτο», είναι κομμάτι του πιο παλιού, του γηρασμένου μεταπολιτευτικού σκηνικού. Και τώρα, εγκλωβισμένος κι από τους ακροδεξιούς αντιπροέδρους του, δεν βλέπει την ώρα να επιστρέψει στην εξουσία για να συνεχίσει το γνωστό έργο τού κ. Σαμαρά, το οποίο υπερασπίζεται ακόμα και σήμερα», αλλά όπως σημειώνει «ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε ο κόσμος θα τους κάνει την χάρη. Ενδεχομένως βέβαια η "βελόνα" να έχει κολλήσει στις εκλογές και εξαιτίας της έλλειψης πολιτικών θέσεων και επιχειρημάτων. Τόσο το χειρότερο για τη ΝΔ και τον νέο της πρόεδρο».

Για το ενδεχόμενο διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η κ. Σβίγκου σημειώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί και δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με νεοφιλελεύθερες λογικές και τους εκπροσώπους τους, που έχουν ως δόγμα τους μια σκληρή, ταξική λιτότητα. Κόμματα που έβλεπαν και βλέπουν το κράτος ως λάφυρο, που διέλυσαν τη δημόσια υγεία, την παιδεία, που δημιούργησαν σχέσης πατρωνίας με τη διαπλοκή».

Για την επόμενη ημέρα από το κλείσιμο της αξιολόγησης, οπότε και ο όγκος διαπραγμάτευσης δεν είναι τόσο μεγάλος όσο το προηγούμενο διάστημα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι το βάρος πρέπει να πέσει στην Υγεία, την Παιδεία, την Ανάπτυξη, τη μεταρρύθμιση του κράτους, το προσφυγικό. «Αυτοί είναι οι πέντε τομείς στους οποίους οφείλουμε να επικεντρωθούμε. Κανένας άνθρωπος μόνος κι απροστάτευτος, χωρίς περίθαλψη και φάρμακα: κι εδώ, πρέπει να πούμε ότι έχει γίνει ήδη έργο», αναφέρει και προσθέτει ότι στην εκπαίδευση η μεταρρύθμιση έχει ήδη αρχίσει, αυτές τις μέρες γίνεται προσπάθεια αναμόρφωσης, επέκτασης και ενδυνάμωσης των Ολοήμερων, ενώ ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να στηθεί ξανά στα πόδια του, μετά από τόσα χρόνια απαξίωσης, παράδοσης στον κομματισμό και την πελατοκρατία. Η κ. Σβίγκου αναφέρεται και στο προσφυγικό και σημειώνει ότι έχουμε μπροστά μας την πρόκληση της ενσωμάτωσης στην κοινωνία όσων συνανθρώπων μας θα παραμείνουν εδώ.

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. freeman 12:03 16/05/2016

  « θα επιχειρηθεί να θεσπιστεί ο λεγόμενος μηχανισμός αυτόματης περικοπής δαπανών του Δημοσίου (“κόφτης”) που, όπως διαφαίνεται, θα αφορά και συντάξεις, μισθούς και παροχές κοινωνικής ασφάλισης, αλλά αντιστρόφως και επιβολή φορολογικών βαρών.»
  ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ συμφωνία , ΜΟΝΟ αν γίνει με Σχετική Συνταγματική Αναθεώρηση μπορεί να είναι ΝΟΜΙΜΗ και να συνάδει με το πολίτευμα μας .
  Σε κάθε αντίθετη περίπτωση, Τσίπρας & Παυλόπουλος ΠΡΕΠΕΙ να οδηγηθούν στο Ειδικό Δικαστήριο .

 2. SPARTA. 0:03 16/05/2016

  Ή εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ οφειλει να πεί μια συγνώμη στους Έλληνες πολίτες που τους σφαγιάζει φορολογικά και ασφαλιστικά η φασιστική κυβέρνηση Τσίπρα, Καμμένου.Ό ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας εκφράζουντο πιό παλιό και αποτυχημένο.Όπου εφαρμόστηκε το μοντέλο του Τσίπρα διέλυσε ανθρώπους και κράτη.Πολιτική Τσίπρα εφαρμόζει ο Μαδούρο στην Βενεζουέλα και λημοκτονεί λαός της χώρας.

 3. NMan. 18:39 15/05/2016

  Η ΖΗΜΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΑΠ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ

  Όλοι γνωρίζουμε σήμερα όλη την αλήθεια. Αποτελεί εμπαιγμό και υποτίμηση της νοημοσύνης μας, η προσπάθεια των εκπροσώπων της ανικανότητας και της διαπλοκής, να επιχειρούν και ΣΗΜΕΡΑ, παραπληροφόρηση, ασέβεια και συνέχιση της νοσηρής και αλησμόνητης εποχής.
  Σήμερα, μέσω των πιο επισήμων(και όχι φιλικά διακείμενων) προσώπων, γίνεται ΑΝΑΝΤΙΡΡΗΤΟ το γεγονός, ότι η προδοσία Σαμαρά Βενιζέλου με την συμπαράταξη Τσίπρα και λοιπών ..ηλιθίων, απετέλεσε το πιο ανθελληνικό και ανέντιμο τορπιλισμό, μιας επιτυχημένης πορείας, που θα μας είχε οδηγήσει στο δρόμο που θα ΕΠΡΕΠΕ, να έχουν χαράξει και εφαρμόσει, αρκετά χρόνια ΠΡΙΝ! οι πρωταθλητές της ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ και της ανικανότητας κυριολεκτικά .
  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  http://www.primeminister.gov.gr/2012/10/09/9780
  Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2012
  Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Angela Merkel. Ακολουθούν οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά και της κ. Merkel:
  (…)Τα επόμενα χρόνια, λοιπόν, θα συνεχιστεί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και θα πρέπει να δείξουμε πόσο γρήγορα μπορούμε να αναπτυχθούμε και πόσο γρήγοροι μπορεί να είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης και πως θα μπορέσει η Ελλάδα να σταθεροποιηθεί.
  Κλείνοντας, θα ήθελα να πω -το ανέφερα και προηγουμένως- υπάρχουν πρόοδοι. Από το 2009 έως το 2011, το πρωτογενές έλλειμμα από -10% έχει μειωθεί στο – 2%, ένα πρώτο θέμα.
  Επίσης, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει εξισορροπηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.
  Όλα αυτά είναι θέματα τα οποία μας δείχνουν με κάθε σαφήνεια ότι πολλά έχουν επιτευχθεί, τα μέτρα, πολλά από τα οποία ήταν αναγκαία για τους ανθρώπους, ήταν πάρα πολύ σκληρά σαν μέτρα, αλλά είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι αυτός ο δύσκολος δρόμος άξιζε τον κόπο.
  Η Γερμανία θέλει να είναι ένας καλός εταίρος και ένας πραγματικός φίλος.
  ΣΧΟΛΙΟ Ν. Βράχου: Η κα Μέργκελ γνώριζε στις 10/10/2012 όλα τα αποτελέσματα της εφαρμογής του προγράμματος Γιώργου Παπανδρέου.
  Το ερώτημα είναι: ‘’ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΑΝΕΤΡΕΨΑΝ’’ αφού είχε τόσες και τέτοιες επιτυχίες και το τέλος του 2012 θα είχε πρωτογενές πλεόνασμα??

  • ΛΑΒΑΣ 14:13 16/05/2016

   Γιατί το κρατικοδίαιτο σύστημα αντιλήφθηκε πως με Γιώργο Παπανδρέου, θα κόβονταν κάθε επαφή του με το δημόσιο πουγκί.

 4. NB 18:33 15/05/2016

  Ένωση Διοικητικών Δικαστών
  «Μνημόνιο διαρκείας ο κόφτης»
  13/05/2016
  Μνημόνιο διαρκείας χαρακτηρίζει τον επερχόμενο «κόφτη» η ένωση Διοικητικών Δικαστών εκφράζοντας την απόλυτη αντίθεσή της στο επερχόμενο νομοσχέδιο.
  Συγκεκριμένα οι Διοικητικοί Δικαστές αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους: Μετά την ψήφιση του νόμου για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού συστήματος, και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες την Κυριακή 8-5-2016 (χωρίς δυνατότητα πλήρους διαβούλευσης, επαρκούς συζήτησης στη Βουλή, στοιχειώδους ενημέρωσης του λαού και δυνατότητας ακρόασης όλων των ενδιαφερόμενων φορέων), δηλαδή με διαδικασία απαράδεκτη για νομοθέτημα κρίσιμο για τη ζωή όλων των πολιτών, δεδομένου ότι με αυτό ανατρέπονται θεμελιώδεις κατακτήσεις της Κοινωνικής Ασφάλισης, αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση νέο πολυνομοσχέδιο με το οποίο, μεταξύ άλλων, θα επιχειρηθεί να θεσπιστεί ο λεγόμενος μηχανισμός αυτόματης περικοπής δαπανών του Δημοσίου (“κόφτης”) που, όπως διαφαίνεται, θα αφορά και συντάξεις, μισθούς και παροχές κοινωνικής ασφάλισης, αλλά αντιστρόφως και επιβολή φορολογικών βαρών.
  Δηλώνουμε την απόλυτη αντίθεση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών με την προώθηση προς ψήφιση διατάξεων που θα θεσπίσουν τον παραπάνω μηχανισμό. Ένας τέτοιος μηχανισμός, ανεξάρτητα από τα επιμέρους τεχνικά του χαρακτηριστικά, θα συνιστά ένα «Μνημόνιο διαρκείας», με θύματα τους εργαζόμενους, τους μικρούς επαγγελματίες και τους
  συνταξιούχους.
  Αποδοκιμάζουμε την αντιεπιστημονική ερμηνεία που επικράτησε στη Βουλή σύμφωνα με την οποία η γιγάντωση του Κρατικού Χρέους συνδέεται με το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αντιθέτως όπως έχουμε ήδη επισημάνει, η αλήθεια είναι , ότι τα ελλείμματα των Ασφαλιστικών Ταμείων δημιουργήθηκαν επειδή διαχρονικά τα αποθεματικά τους αξιοποιήθηκαν με διάφορες τεχνικές για σκοπούς άσχετους με τον προορισμό τους (ιδίως κατάθεση στη Τράπεζα της Ελλάδος με μηδαμινό επιτόκιο για δεκαετίες επένδυση στο Χρηματιστήριο, PSI κλπ.),σε συνδυασμό με την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή και εισφοροαποφυγή. Οι
  ασφαλισμένοι καλούνται άδικα να πληρώσουν ελλείμματα των Ταμείων για τα οποία δεν ευθύνονται.
  Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών εκφράζει την συμπαράστασή της στις κοινωνικές ομάδες που αντιστέκονται στην προώθηση αυτών των μέτρων.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.