ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν.Δ.

Τα νερά της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς δοκιμάζει ο Μητσοτάκης

Σε μία περίοδο που όλοι στην Ευρώπη θέλουν... ηρεμία, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. επιδιώκει να οικοδομήσει εικόνα αξιόπιστης εναλλακτικής.
mitsotakiselk

«Δεύτερον (διότι επρόκειτο για τη δεύτερη συνάντησή τους) δείγμα θετικόν» λένε από τη Συγγρού για τη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άγκελα Μέρκελ.

Σε μία συγκυρία που η κυρίαρχη τάση στην Ευρώπη θέλει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την αποτροπή κραδασμών και, συνεπώς, τη δημιουργία θετικού περιβάλλοντος ενόψει του δημοψηφίσματος για το Grexit, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. επιδιώκει να οικοδομήσει τη δική του εικόνα ως ενός αξιόπιστου εν δυνάμει Πρωθυπουργού, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να μπει ως κυρίαρχη εναλλακτική στα σχέδια των Ευρωπαίων.

Ο κ. Μητσοτάκης εκμεταλλεύτηκε τη χθεσινή συνάντηση προκειμένου να υπογραμμίσει προς τη γερμανίδα Καγκελάριο την ανάγκη αλλαγής του ακολουθούμενου μείγματος πολιτικής στην Ελλάδα με ένα νέο που θα συνδυάζει ταχεία προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και παράλληλα μείωση των δαπανών του δημοσίου και των φορολογικών συντελεστών.

Πρόκειται για το σχέδιο 4%+2% (4% ετήσια αύξηση του ΑΕΠ, 2% πρωτογενές πλεόνασμα) προκειμένου μέχρι και το 2021 να έχει αποκατασταθεί, σε σημαντικό βαθμό, η απασχόληση και να έχει προχωρήσει η αποκλιμάκωση της βαριάς φορολόγησης που πλήττει πολίτες και επιχειρήσεις.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επεδίωξε να ροκανίσει και την όποια αξιοπιστία του κ. Τσίπρα, όχι μόνον ως συνομιλητή αλλά, κυρίως, ως ικανού να υλοποιήσει το πακέτο μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.

Επιφυλακτικός για τις επιδόσεις της κυβέρνησης εμφανίστηκε ο κ. Μητσοτάκης και στο άλλο μεγάλο ζήτημα που απασχόλησε τη συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ, το μεταναστευτικό. Χαρακτήρισε προβληματική την τακτική της κυβέρνησης, θεωρώντας ότι διόγκωσε το πρόβλημα. Το μεταναστευτικό, άλλωστε, μοιάζει να απασχολεί, σε αυτή τη συγκυρία, περισσότερο το Βερολίνο ενόψει των εκλογών αλλά και της κλιμάκωσης των ρατσιστικών αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας.

Τί πέτυχε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συνάντηση; Προφανώς όχι την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης Τσίπρα, μέσω της άρσης της εμπιστοσύνης των εταίρων προς τον Αλέξη Τσίπρα. Άλλωστε, η στρατηγική των Ευρωπαίων αλλά και των ΗΠΑ υπερβαίνει κατά πολύ το πρόσωπο του πρωθυπουργού, ειδικά από τη στιγμή που ο νυν μοιάζει να υλοποιεί το σύνολο των βασικών απαιτήσεων των δανειστών, όπως για παράδειγμα ο κόφτης και το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. έστειλε το μήνυμα ότι ο ίδιος είναι ο φορέας των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα και ότι
εκκρεμεί μόνον ο χρόνος που θα αναλάβει την ευθύνη για την υλοποίησή τους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.