ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταθερότητα, «δόση-μαμούθ» και ρύθμιση χρέους

Τα τρία «κλειδιά» της κυβερνητικής αντεπίθεσης

Στην αντεπίθεση έχει περάσει ήδη από χθες το βράδυ η κυβέρνηση, αμέσως μετά την απόφαση του Eurogroup η οποία και «κλειδώνει» τη συμφωνία επί της πρώτης αξιολόγησης. Την ώρα που το Μαξίμου δίνει οδηγίες σε υπουργούς, βουλευτές και στελέχη για… «συγκρατημένους πανηγυρισμούς», ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για «φυγή προς τα εμπρός», εκμεταλλευόμενος συγκεκριμένα σημεία-«κλειδιά» της συμφωνίας Αθήνας-δανειστών.
tsakalotos

Του Γιώργου Μελιγγώνη

 

Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς όπως λένε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώθηκαν οι συμμαχίες που είχε συνάψει η Αθήνα το προηγούμενο διάστημα. Ταυτόχρονα, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι «απομονώθηκαν ακραίες φωνές», «φωτογραφίζοντας» τόσο τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, όσο και την υπόγεια στήριξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τις απαιτήσεις αυτές.

 

 Με το βλέμμα στις λεπτομέρειες

Τούτων δοθέντων, η κυβέρνηση ήδη από χθες το βράδυ στέκεται σε συγκεκριμένα σημεία της απόφασης, προκειμένου να προβάλει τις διαπραγματευτικές νίκες και τα κέρδη της από την απόφαση: δηλαδή, το Μαξίμου υπογραμμίζει την μη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, την «δόση-μαμούθ», της οποίας η εκταμίευση προγραμματίζεται, αλλά και την έναρξη της συζήτησης για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Βεβαίως, την ίδια στιγμή, στο Μαξίμου, αλλά και στο οικονομικό επιτελείο τελούν σε επιφυλακή, καθώς η διαπραγμάτευση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων συνεχίζεται και πλέον, η προσοχή όλων στρέφεται στις λεπτομέρειες. Σ’ αυτές τις λεπτομέρειες, για την ακρίβεια, στις οποίες μπορεί να… κρύβεται ο διάβολος, όπως φέρεται να προειδοποιεί και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας τους συνομιλητές του. Η ελληνική πλευρά, λοιπόν, στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι  από τον «αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης» δεν εξαιρούνται οι μισθοί και οι συντάξεις –κάτι που ήδη «σηκώνει» η ΝΔ, για να δείξει ότι η κυβέρνηση υποχώρησε. Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αλλά και στις επόμενες φάσεις της διαπραγμάτευσης ως την υπογραφή της τελικής συμφωνίας την 24η Μαΐου, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να διασφαλίσει αυτό που ήδη περιγράφεται, grosso modo, στη χθεσινή απόφαση του Eurogroup: ότι, δηλαδή, το «μείγμα» της οικονομικής πολιτικής, αν ο μη γένοιτο χρειαστεί η ενεργοποίηση του «διορθωτή», θα ρυθμίζεται από την ελληνική πλευρά. Μ’ άλλα λόγια, η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει ότι θα αποφασίζει ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών από πού θα βρει τα χρήματα, αν θα κόψει δαπάνες, αν θα αναζητήσει νέα έσοδα, ποιες δαπάνες θα κόψει, πώς θα ψάξει έσοδα.

 

«Δε θα χρειαστεί ο κόφτης»

Σε κάθε περίπτωση, η «γραμμή» της κυβέρνησης δεν είναι μόνο ότι οι μισθοί και οι συντάξεις θα μείνουν, τελικώς, εκτός του «αυτόματου μηχανισμού», αλλά και πως η όλη συζήτηση δεν… έχει νόημα. «Αν δει κανείς τους στόχους που πρέπει να πιάσουμε φέτος και του χρόνου για πλεόνασμα, αλλά και το πώς υπεραπέδωσε η ελληνική οικονομία πέρυσι, θα καταλάβει ότι οι στόχοι θα πιαστούν. Όσο για το 2018, αν βρισκόμαστε για 1,5 χρόνο σε ανάπτυξη, τότε και ο στόχος για 3,5% του ΑΕΠ πλεόνασμα θα επιτευχθεί επίσης», υποστηρίζει υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, διαβεβαιώνοντας ότι ο «κόφτης» είναι ένας μηχανισμός, που δεν προβλέπει νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων.

 

Αντεπίθεση Τσίπρα

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά προσμετρά στις νίκες και τα κέρδη της διαπραγματευτικής τακτικής της το γεγονός ότι αποκρούστηκαν οι αξιώσεις του ΔΝΤ για νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων. «Ως τώρα, γινόταν ό,τι έλεγε το ΔΝΤ. Τώρα, αυτό αλλάζει», υποστηρίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ στην απόκρουση των αξιώσεων για νομοθέτηση επιπλέον μέτρων θα σταθεί σήμερα ιδιαίτερα και ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός συγκαλεί στη μία το μεσημέρι το υπουργικό συμβούλιο και, κατά πληροφορίες, η εισήγησή του θα κινηθεί σε κλίμα… «λελογισμένης ικανοποίησης», αφού είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας που έχει προειδοποιήσει τους συνεργάτες του ότι «δεν είναι ώρα πανηγυρισμών» -τουλάχιστον έως ότου μπουν και οι τελικές υπογραφές στη συμφωνία και φανεί και η στάση που θα τηρήσει εν τέλει το ΔΝΤ.

Όπως και να έχει, το σημερινό υπουργικό συμβούλιο αποτελεί και την απαρχή της στρατηγικής αντεπίθεσης της κυβέρνησης. Το Μαξίμου θεωρεί πως, με δεδομένες αυτές τις εξελίξεις, η υπερψήφιση από τη Βουλή των υπόλοιπων προαπαιτούμενων (δημοσιονομικά μέτρα 1% του ΑΕΠ, ρύθμιση για «κόκκινα δάνεια», ταμείο αποκρατικοποιήσεων, θεσμοθέτηση μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης) θα έχουν διαδικαστικό και… διεκπεραιωτικό χαρακτήρα, χωρίς να αποτελέσουν τεστ συνοχής και επιβίωσης για την κυβέρνηση και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός επιστρατεύει τρία σημεία-κλειδιά της συμφωνίας, ούτως ώστε να πάρει «ανάσα» και να προβεί σε «φυγή προς τα εμπρός». Το πρώτο στοιχείο αφορά την επίτευξη συμφωνίας αυτή καθεαυτήν. Στο Μαξίμου εκτιμάται ότι με την συμφωνία, η οικονομία θα γυρίσει σελίδα, η ψυχολογία των πολιτών, αλλά και της αγοράς θα αποκατασταθεί, το κλίμα σταθερότητας θα εμπεδωθεί και αυτό θα αρχίσει να «βγαίνει» και στα νούμερα της οικονομίας. Παράλληλα, στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι η αλλαγή της ψυχολογίας και η επανεκκίνηση της οικονομίας θα βοηθηθεί και από την έναρξη της συζήτησης για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους, καίτοι η διαδικασία αυτή έχει τρία στάδια (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο, μακροπρόθεσμο) και προφανώς δεν τελειώνει αύριο το πρωί. Τέλος, το τρίτο σημείο-«κλειδί» για την αντεπίθεση της κυβέρνησης είναι η πρόβλεψη της συμφωνίας που ορίζει πως η Ελλάδα δε θα πάρει μόνο την δόση των 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ που ορίζεται στο τρίτο Μνημόνιο, αλλά και αρκετά περισσότερα χρήματα, ώστε να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες και επιχειρήσεις. Στο Μαξίμου εκτιμάται ότι τα χρήματα αυτά της «δόσης-μαμούθ» θα «αναθερμάνουν» την αγορά και, σε συνδυασμό με την σταθερότητα και μία καλή τουριστική περίοδο, το φθινόπωρο μπορεί το οικονομικό προφίλ της Ελλάδας να είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό το πρώτο 5μηνο του τρέχοντος έτους.  Με ό,τι, βεβαίως, αυτό συνεπάγεται για την περαιτέρω σταθεροποίηση της κυβέρνησης και για την στρατηγική επανάκτησης των πολιτικών και κοινωνικών απωλειών, που ήδη χαράσσει το Μέγαρο Μαξίμου…

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΝΒ 14:06 10/05/2016

  ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ‘’ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ’’ ΚΑΙ Η ΠΕΙΝΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
  ========================================================
  Για όσους ήταν μικροί σε ηλικία και δεν πρόλαβαν να μάθουν , να ακούσουν και να διαβάσουν τι ήταν ο σταλινικός προπαγανδιστικός και προβοκατόρικος ‘’λόγος’’, σαν παραθέτουμε ένα ΠΛΗΡΗ σχεδόν πίνακα των ‘’οργάνων’’ και των παραφυάδων τους , που ΑΔΙΣΤΑΚΤΑ-ΠΡΟΣΤΥΧΑ- ΒΡΩΜΙΚΑ – ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ έφτασαν στον πάτο του βούρκου τους , χρησιμοποιώντας σαν ‘’ΒΑΡΙΔΙΑ» τα αθώα ελληνόπουλα.
  3. Φαίνεται υπάρχουν ακόμη ‘’δάσκαλοι’’ και φυλλάδες από το τελευταίο ‘’ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ»
  4. ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ‘’ΠΕΙΝΑΣ’’ ΚΑΙ ‘’ΑΣΙΤΙΑΣ’’
  5. Τα δημοσιεύματα στον Ελληνικό Τύπο, που πιστοποιούν και διαπιστώνουν το μεγάλο πρόβλημα της παιδικής φτώχειας και τις παιδικής πείνας 10αδες καθημερινά στον τοπικό και εθνικό τύπο της Ελλάδος. Παρακάτω παραθέτουμε μια σειρά ενδεικτικών, ρεπορτάζ, άρθρων και αναλύσεων στο πρόβλημα που τείνει να προσλάβει εθνικές διαστάσεις στην εθνική επικράτεια της Ελλάδος με πιο έντονη την παρουσία του στα αστικά κέντρα της Αθήνας της Θεσσαλονίκης της Πάτρας και άλλων μικρότερων αστικών κομωπόλεων. Πρόβλημα που αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και σύντομα δεν περιοριστεί θα προσλάβει διαστάσεις εθνικής τραγωδίας που ανεπόφευκτα οδηγεί στην μεγαλύτερη ίσως όλων των εποχών στην ιστορία της ελλάδος γενοκτονία. Δότι περί γεονοκτονίας πρόκειται αφού αφανίζει σιγά σιγά ενεργά τμήματα της Ελλάδος και τα οδηγεί είτε στην αυτοκτονία (είχαμε από το 2008 μέχρι σήμερα αρχές 2012 1427 αυτοκτονίες για χρέη λόγω αδυναμίας οικονομικής) είτε στην βίαιη μετανάστευση, στην φτώχεια και την κοινωνική εξαθλίωση. Πρώτο θύμα αυτής της ανείπωτης τραγωδίας τα παιδιά! Διότι περί τραγωδίας πρόκειται όταν όχι απλώς δεν έχεις την δύναμη να διασφαλίσεις στομ παιδί σου τα βασικά αγαθά εβδομαδιαίως(γάλα, ψάρι κοτόπουλο κρέας λαχανικά) αλλά ούτε καν την οικονομική δύναμη να αγοράσεις ψωμί! –
  6. Λιποθυμούναπό την πείνα παιδιά στα σχολεία της Αθήνας
  7. Πως καταντήσαμε έτσι ; Λιποθυμούν παιδιά στα σχολεία λόγω ασιτίας
  8. Λιποθυμούν παιδιά στα σχολεία λόγω ασιτίας
  9. Χάος: Όταν τα παιδιά στα σχολεία λιποθυμούν από ασιτία…
  10. Λιποθυμούν από την πείνα παιδιά στα σχολεία της Αθήνας!
  11. Λιποθυμούν από την πείνα παιδιά στα σχολεία της Αθήνας
  12. Το ένα μετά το άλλο λιποθυμούν τα παιδιά στα σχολεία
  13. Σοκ: παιδιά λιποθυμούν σε ελληνικά σχολεία από την πείνα
  14. Λιποθυμούν παιδιά σε σχολεία λόγω έλλειψης φαγητού
  15. Λιποθυμούν από την πείνα παιδιά στα σχολεία της Αθήνας!
  16. Λιποθυμούν από την πείνα παιδιά στα σχολεία της ΑθήναςΛιποθυμούν παιδιά στα σχολεία λόγω ασιτίας
  17. Παιδιά λιποθυμούν στα σχολεία από ασιτία
  18. Έκτακτο Κάλεσμα: Λιποθυμούν από την πείνα παιδιά στα σχολεία της Αθήνας
  19. «Γιατί πεινάνε και λιποθυμούν τα παιδιά… ;»
  20. «Γιατί πεινάνε και λιποθυμούν τα παιδιά;» αναρωτιούνται κάποιοι
  21. Παιδιά λιποθυμούν από την πείνα – Εικόνες εξαθλίωσης σε σχολεία της Αθήνας
  22. Λιποθυμούν παιδιά σε δημοτικά σχολεία ….από την πείνα!!
  23. Λιποθυμούν από την πείνα παιδιά στα σχολεία της Αθήνας.
  24. Τα παιδιά μας λιποθυμούν στα σχολεία από την ασιτία το 2011!
  25. Δυστυχώς είναι αλήθεια – Παιδιά έπεσαν λιπόθυμα από ασιτία σε σχολείο της Κυψέλης
  26. «Άκου να πεινάνε παιδάκια!» – Παιδιά λιποθυμούν στα σχολεία από ασιτία
  27. Κατάντια: τα παιδιά λιποθυμούν νηστικά στα σχολεία
  28. Παιδιά λιποθυμούναπό πείνα στα Ελληνικά σχολεία – paidia…
  29. Παιδιά λιποθυμούναπό την πείνα σε σχολεία | GoumenissaBlog
  30. ΠΑΚ ΕΛΤΑ: Λιποθυμούν παιδιά στα σχολεία λόγω ασιτίας
  31. Εξωφρενικό: Λιποθυμούν παιδιά στα σχολεία της Αθήνας … – ArtaBlogs
  32. Παιδιά λιποθυμούναπο την πείνα στα σχολεία.. | Τρομακτικό | http://www...
  33. Σοκ: παιδιά λιποθυμούν σε ελληνικά σχολεία από την πείνα …
  34. Λιποθυμούναπό πείνα μαθητές σε σχολεία • Η μεγαλύτερη μαθητική …
  35. Λιποθυμούν παιδιά στα σχολείαλόγω ασιτίας – pentelikonews.gr- Το …
  36. λιποθυμούναπό την πείνα παιδιά στα σχολεία της αθήνας …
  37. Παιδιάσε σχολεία της Αθήνας λιποθυμούν από την πείνα ~ To…
  38. EvrosBlogs» livingamadworld» Λιποθυμούν παιδιά στα σχολεία …
  39. Σοκ παιδιά λιποθυμούν σε ελληνικά σχολεία από την πείνα
  40. Λιποθυμούναπό την πείνα παιδιά στα σχολεία της Αθήνας …
  41. ΛΙΠΟΘΥΜΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑΛΟΓΩ ΑΣΙΤΙΑΣ | TrikalaPost
  42. Αποκάλυψη σοκ: Μαθητές λιποθυμούν από ασιτία σε σχολεία στο …
  43. λιποθυμούν τα παιδιάμας, στα σχολεία, από πείνα | IloveIthaki. gr
  44. Παιδιά λιποθυμούναπό ασιτία στα σχολεία μας.Για ποια ΕΥΡΩΠΗ …
  45. GKOUROUμε GK!!!: ΣΟΚ – Παιδιά λιποθυμούν από την πείνα …
  46. Δυστυχώς είναι αλήθεια – Παιδιά έπεσαν λιπόθυμα από ασιτία σε …
  47. Το ένα μετά το άλλο λιποθυμούν τα παιδιά στα σχολεία – Πολλά δεν …
  48. Καταγγελία-σοκ: Μικρά παιδιά λιποθυμούν από ασιτία μέσα στα …
  49. Λιποθυμούν παιδιά στα σχολείαλόγω ασιτίας – Newsbomb.gr…
  50. ΚΚΕ: ΓΙΑ τον ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟ των ΠΑΙΔΙΩΝ | Palo.gr

 2. Από την αυταπάτη στην κατάντια

  Αν δεν ενοχλεί τους άλλους, δεν είναι κακό να κοροϊδεύει κανείς τον εαυτό του. Τίποτε, άλλωστε, δεν καθορίζει τους ανθρώπους περισσότερο από την προθυμία τους να κάνουν παράλογα πράγματα στην επιδίωξη για οφέλη που είναι εξωφρενικά απίθανα. Αυτή είναι η αρχή της αυταπάτης πίσω από το κυνήγι του κέρδους στο Τζόκερ ή την αναμονή για μια θέση στο παράδεισο.
  Το να αυτοοικτίρεται, όμως μια κυβέρνηση , όπως διατυπώθηκε στη Βουλή από τα χείλη του πρωθυπουργού που είπε:”Κατηγορήστε μας για αυταπάτες, όχι για ψέματα!” δεν αποτελεί συγνώμη. Ούτε καν έκκληση για άφεση αμαρτιών. Δικαίωμά της να αυτοπαραμυθιάζεται και να πλασάρει με υποτιθέμενη ειλικρίνεια το αφήγημά της. Όταν, όμως, επιχειρεί να παραμυθιάσει τον άλλο, αυτό δε λέγεται αυταπάτη αλλά σκέτα απάτη. Ειδικότερα, όταν προσπαθεί να κοροϊδέψει και όλους τους άλλους, αυτό λέγεται απλώς κατάντια. Σε αυτή ακριβώς τη κατηφορική λογική πορεύεται η κυβερνητική προπαγάνδα, που μόνο δεν προέτρεψε την κοινωνία να πανηγυρίσει για τα εις βάρος της ακρωτηριαστικά μέτρα που ψήφισε προχθές στη Βουλή.
  Ενδεχομένως, θα μπορούσε να ανακαλύψει κανείς ελαφρυντικά σε μια κυβέρνηση αριστερού προφίλ, αν είχε καταφέρει να εμπεδώσει μια ελάχιστη αξιοπιστία προς το δημόσιο σώμα. Αν οι ανέξοδες επαγγελίες της για ένα «διαφορετικό», έστω ανέφικτο κόσμο, δεν αθετούνταν συνειδητά οδηγώντας την αδιαλείπτως από οδυνηρούς συμβιβασμούς σε περήφανες ήττες- και τούμπαλιν. Εν προκειμένω, όμως, η ταλαιπωρημένη κοινωνία παρακολουθεί με κρεμασμένο το σαγόνι ένα παραλυτικό συνονθύλευμα που ανεβοκατεβάζει την παράσταση των ξεθωριασμένων «κόκκινων γραμμών» και μετακινείται από ψέμα σε ψέμα αλλάζοντας θέσεις.
  Πώς να της παρέχουν, μετά τις αλλεπάλληλες παλινωδίες και «εκπτώσεις» της, την υποστήριξη ή ακόμη και την φιλευσπλαχνία τους οι ταπεινωμένοι αριστεροί ψηφοφόροι της; Με ποιο καλλιεργημένο κλίμα εμπιστοσύνης και με ποιο ηθικό έρεισμα μπορεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ να την επαναδιεκδικήσει όταν ή ίδια άλλαξε το «Όχι» του δημοψηφίσματος σε «Ναι» με μια εντυπωσιακά ακροβατική, ακόμη και για τσίρκο, κωλοτούμπα; Και επί πλέον όταν αναίρεσε κυνικά την υπόσχεσή προς τους αγρότες, πως δεν θα φορολογηθούν οι επιδοτήσεις, παραβίασε τη δέσμευσή της για μη μείωση του αφορολογήτου και των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων, ξευτέλισε τις εξαγγελίες της για την προστασία των «κόκκινων» αλλά και ενήμερων δανείων.
  Επειδή, όμως, είναι διαπιστωμένο ότι μετά από ένα κακό, ακολουθεί συνήθως ένα χειρότερο, το αντί-ασφαλιστικό και το φορομπηχτικό νομοσχέδιο θα το ακολουθήσει ένα ακόμη πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή και θα πρέπει να ψηφιστεί από την ίδια πλειοψηφία μέχρι τις 24 Μαΐου.
  Πρόκειται για το αποκαλούμενο σκληρό «δημοσιονομικό πακέτο» που θα περιλαμβάνει την αύξηση του ΦΠΑ, οριζόντιες επιβαρύνσεις σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, μειώσεις αμοιβών δημοσίων υπαλλήλων και περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες. Το ερώτημα είναι αν για μια ακόμη φορά οι εγνωσμένης ηθικής ακεραιότητας και φιλολαϊκής κατεύθυνσης αγωνιστές της Αριστεράς που πυκνώνουν τις γραμμές των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θα ενδώσουν στις αντινομίες της υποταγμένης στους δανειστές κυβέρνηση απέναντι στο χειμαζόμενο πληβειοποιημένο και διαψευσμένο ελληνικό λαό. Αν δεν αντισταθούν θα επιβεβαιώσουν με ωμότητα ότι δεν υπάρχει τίποτε το ένδοξο στη στρουθοκαμηλική διαχείριση της εξουσιολαγνίας τους. Μόνο κλαψουρίσματα περί αυταπάτης τάχα και δήθεν ειλικρίνειας για να ρίξουν προπέτασμα καπνού στο ρεζίλεμα της ντροπής τους.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.