ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προσδοκίες για την επόμενη ημέρα

Τι λένε οι τραπεζίτες για την αξιολόγηση

Αισιοδοξία και προσδοκίες για το τέλος της πολυετούς κρίσης εκφράζουν επιτελικά στελέχη τραπεζών εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η χώρα κινηθεί αποφασιστικά στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας και της αξιολόγησης, τονίζουν, θα αποτελέσει ένα μεγάλο και αποφασιστικό βήμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση, την άρση της αβεβαιότητας και την επιστροφή της οικονομίας σε συνθήκες κανονικότητας.

Ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας, υπογράμμισε σε συνέντευξή του ότι: «προτεραιότητα της κυβέρνησης πρέπει να είναι να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, να ανοικοδομήσει τη σταθερότητα και να επαναφέρει τους επενδυτές. Αυτό με τη σειρά του θα επιτρέψει στο τραπεζικό σύστημα να ανακάμψει και να παίξει έναν μεγάλο ρόλο στην επιστροφή στην ανάπτυξη». «Το πραγματικό ζήτημα», τόνισε «είναι η Ελλάδα να εφαρμόσει τα μέτρα, η κυβέρνηση να ενισχύσει τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα και να περιοριστεί ο ρόλος του κράτους στην οικονομία» και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τις μεταρρυθμίσει και όχι απλώς να τις νομοθετεί. Παράλληλα ο κ. Σάλλας υπογραμμίζει ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο για επιστροφή στην ανάπτυξη στο β΄ εξάμηνο. Έτσι προβλέπει σχεδόν μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης για φέτος (ανακτώντας το χαμένο έδαφος του πρώτου εξαμήνου) και ρυθμό ανάπτυξης 2% για το 2017.

Ο πρόεδρος του ομίλου Eurobank, Νικόλαος Καραμούζης, επισημαίνει ότι η η ολοκλήρωση της συμφωνίας «θα περιορίσει τις αβεβαιότητες που κρατάνε τη χώρα δέσμια στη στασιμότητα και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της. Θα οδηγήσει την ΕΚΤ σε μια σειρά από θετικές αποφάσεις, που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα, θα αποκλιμακώσουν τα επιτόκια, θα βελτιώσουν την κερδοφορία των τραπεζών και θα διαμορφώσουν ευνοϊκότερο οικονομικό και επενδυτικό κλίμα, θα μετατοπίσουν το κέντρο βάρους των συζητήσεων στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου από τη λιτότητα στην ανάπτυξη και τη βιώσιμη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, θα ενθαρρύνουν τις εισροές ξένων κεφαλαίων, την επιστροφή καταθέσεων και το άνοιγμα των κεφαλαιαγορών, κρίσιμα ζητούμενα για την επιστροφή στην ανάπτυξη». Ο κ. Καραμούζης σημειώνει ακόμη ότι με τη συμφωνία η συζήτηση «θα επικεντρωθεί στη διαμόρφωση ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου που θα στηρίζεται στην αναζωογόνηση των ιδιωτικών επενδύσεων, στην εξωστρεφή ανάπτυξη, στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας».

Στο εβδομαδιαίο δελτίο της Alpha Bank, επισημαίνεται ότι τα νοικοκυριά προεξοφλούν ότι τα νέα μέτρα θα επιβαρύνουν περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και κατά συνέπεια τις αγοραστικές τους δυνατότητες, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ανήσυχα για τις επερχόμενες οικονομικές συνθήκες. Ωστόσο, σημειώνουν οι οικονομολόγοι της Alpha, η δυσμενής αυτή εικόνα θα ανατραπεί και οι οικονομικοί δείκτες θα ανακάμψουν ταχύτατα μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, σε πρόσφατη συνέντευξή του επισήμανε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για τον περιορισμό της αβεβαιότητας και θα οδηγήσει στη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για τη χώρα και τις προοπτικές της οικονομίας στην επενδυτική κοινότητα. Ομως, υπογράμμισε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα πρέπει να συνδυαστεί με την υιοθέτηση μέτρων για τη μείωση του κράτους στην οικονομία.

Τέλος η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, όπως υπογράμμισε σε πρόσφατη συνέντευξή της ότι επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη μείωση της αβεβαιότητας και την εμπέδωση εμπιστοσύνης στην οικονομία. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι η βιώσιμη ανάπτυξη προϋποθέτει όχι μόνο θετικούς ρυθμούς αύξησης, αλλά κυρίως τον βιώσιμο οικονομικό και τεχνολογικό μετασχηματισμό της παραγωγικής μας βάσης. Αυτό απαιτεί σημαντική αύξηση του ποσοστού των επενδύσεων στο ΑΕΠ, που σήμερα έχει μειωθεί περίπου στο 11% από 23% πριν από την κρίση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.