ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τετ α τετ με τη Γερμανίδα Καγκελάριο

Την πρόταση για 4% + 2% παρουσιάζει ο Μητσοτάκης στη Μέρκελ

Κρας τεστ ως προς τις προθέσεις της γερμανικής ηγεσίας, και άρα και της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, απέναντι στη Νέα Δημοκρατία συνιστά η αποψινή συνάντηση του Προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
merkelmitsotakis

Με σύνθημα «λέμε τα ίδια εντός και εκτός συνόρων», ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να διαγνώσει τη στάση του Βερολίνου απέναντι στη γραμμή που έχει χαράξει η Ν.Δ. Άλλωστε, από την τελευταία συνάντηση των δύο μερών έχουν αλλάξει πολλά. Οι νόμοι για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχουν ψηφιστεί από την πλειοψηφία της Βουλής ενώ η στάση της Ν.Δ. δεν αποτελεί πλέον ζητούμενο αλλά πραγματικότητα. Η Ν.Δ. αντιτάχθηκε και στα δύο σχέδια, καταψηφίζοντας, ενώ ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής: ένα σχέδιο υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, της τάξεως του 4% μέχρι και το 2021, με παράλληλη συμφωνία με τους πιστωτές προκειμένου να αποδεχθούν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2% ετησίως.

Στόχος του κ. Μητσοτάκη, που υπογραμμίζει ότι καμία χώρα δεν μπορεί να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% για 15 χρόνια, όπως προβλέπει η συμφωνία με τους θεσμούς, είναι το πλεόνασμα που θα δημιουργηθεί (από την αύξηση του ΑΕΠ και τη μείωση των απαιτήσεων για αποπληρωμή) να διοχετευτεί στην οικονομία και τη μείωση των φόρων.

Το θέμα για τον Πρόεδρο της Ν.Δ., κατά τη σημερινή συνάντηση με την κ. Μέρκελ, είναι να διαγνώσει εάν αυτό το εναλλακτικό σχέδιο γίνεται κατανοητό και, κυρίως, αποδεκτό από τους Ευρωπαίους εταίρους. Η Γερμανίδα καγκελάριος
άλλωστε αρέσκεται συχνά, το έπραξε και στην πρώτη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, να ακούει περισσότερο, παρά να τοποθετείται.

Τον κ. Μητσοτάκη στο Λουξεμβούργο, όπου πραγματοποιείται εκδήλωση για την επέτειο των 40 ετών του ΕΛΚ, θα συνοδεύσουν οι Ντόρα Μπακογιάννη, Γ. Σμυρλής και Κ. Κυρανάκης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.