ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα δύο στρατόπεδα στη Ν.Δ.

Τις κινήσεις Τσίπρα αναλύει ο Μητσοτάκης, με το βλέμμα στη συμφωνία

Εκλογές θα γίνουν. Το ζήτημα είναι πόσο σύντομα. Η παρατήρηση αυτή γαλάζιου επιτελικού στελέχους προφανώς δεν κομίζει γλαύκες στην Αθήνα. Αργά ή γρήγορα η χώρα, βάσει των συνταγματικών κανόνων, θα οδηγηθεί σε εκλογές. Ωστόσο, το σύνολο του πολιτικού σκηνικού μοιάζει να κινείται, ως εκκρεμές, μεταξύ των εκλογών τον Ιούνιο, το Σεπτέμβριο ή σε χρόνο άγνωστο, εφόσον ο κ. Τσίπρας αποφασίσει να σύρει το κάρο πιο μακριά.

Στη Ν.Δ. έχουν διαμορφωθεί δύο στρατόπεδα. Το πρώτο που εκτιμά ότι όλα δείχνουν εξελίξεις και μάλιστα σύντομα. Το δεύτερο που θεωρεί ότι όλη η δραματοποίηση εκ μέρους του Πρωθυπουργού, οι επιθέσεις στο ΔΝΤ και οι αναφορές σε... Grexit δεν έχουν ως στόχο παρά να δημιουργηθεί η απαιτούμενη πίεση στην κοινοβουλευτική ομάδα και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου τα μέτρα να περάσουν χωρίς εντάσεις. Εννοείται ότι στη Ν.Δ. θεωρούν ότι ο Πρωθυπουργός δεν θέλει, ούτε βέβαια και μπορεί να περάσει από τη Βουλή συγκεκριμένο πακέτο πρόσθετων μέτρων αλλά θα συμφωνήσει σε ένα γενικό πλαίσιο αυτόματων περικοπών σε περίπτωση που υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

Θεωρούν δε δεδομένο ότι, τελικά, η προσέγγιση Τσακαλώτου για το σχέδιο θα γίνει αποδεκτό από τους εταίρους ώστε η συμφωνία να κλείσει.

Σε αυτό το διάστημα μέχρι το Eurogroup της 9ης Μαϊου θα κριθούν τα πάντα, λένε στη Ν.Δ., δίνοντας κάποιες πιθανότητες στο σενάριο των εκλογών, μη παραγνωρίζοντας το χαρτί ενός δημοψηφίσματος (το ερώτημα του οποίου θα ήταν επί της ουσίας δραχμή ή ευρώ) και, ουσιαστικά, αναμένοντας πόσο εύκολα ή δύσκολα ο κ. Τσίπρας θα περάσει τα μέτρα από τη Βουλή.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει, από την πλευρά του, κάθε πρόθεση να αυξήσει την πολιτική – και μόνον – πίεση προς την κυβέρνηση. Η αναφορά του σε ένα κίνημα το οποίο θα εξωθήσει τον κ. Τσιπρα σε παραίτηση κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν προχθές. Τόσο μέσω σειράς εκδηλώσεων από τις Γραμματείας του κόμματος, υπό τον Λευτ. Αυγενάκη, και κυρίως μέσα από τις επισκέψεις του ίδιου του κ. Μητσοτάκη ανά την Ελλάδα, στόχος είναι να εμπεδωθεί ως κυρίαρχο κοινωνικό αίτημα η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Και τούτο διότι εκτιμούν πως, ακόμη κι αν ο κ. Τσίπρας περάσει τον κάβο της αξιολόγησης, σύντομα θα καταρρεύσει υπό το βάρος των μέτρων που φέρνει στην ήδη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.