ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πάγος» στον Π. Κουρουμπλή για τον εκλογικό νόμο

Το φάντασμα της απλής αναλογικής στοιχειώνει το Μαξίμου

Εδώ και δεκαετίες, Αριστερά –σε όλες δε τις μορφές της- και απλή αναλογική πάνε μαζί. Ως εκ τούτου, το Μαξίμου απέκτησε έναν νέο πονοκέφαλο, καθώς το εύρος και η ένταση των αντιδράσεων για όσα υποστήριξε προχθές ο Παναγιώτης Κουρουμπλής οδηγούν σε τακτική υπαναχώρηση τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
aplianalogiki

Η κυβέρνηση είχε εντάξει τον εκλογικό νόμο στη δέσμη των πρώτων κινήσεων, στις οποίες θα προέβαινε όταν έληγε το θρίλερ της αξιολόγησης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, παρά το γεγονός ότι οι σκληρές διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση απορροφούσαν όλη την προσοχή της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός και εισηγήσεις έχει δεχθεί και απόψεις στελεχών έχει ζητήσει, αλλά και μία «καταρχήν άποψη» για τον αναγκαίο εκλογικό νόμο της «νέας εποχής» έχει.

Τα σχέδια

Επί της ουσίας, πολλά απ’ όσα είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής προχθές στον ΣΚΑΪ, απηχούσαν τα σχέδια του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει από τον υπουργό Εσωτερικών έναν εκλογικό νόμο σαφώς αναλογικότερο, που να αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα και παθογένειες των έως τώρα εφαρμοσθέντων εκλογικών συστημάτων, αλλά και που θα δίνει, ταυτόχρονα, βιώσιμες κυβερνήσεις. Μ’ άλλα λόγια, η οδηγία που είχε και έχει ο υπουργός Εσωτερικών είναι να βρεθεί ένα εκλογικό σύστημα… οριακά ενισχυμένης αναλογικής, που να ευνοεί τις συνεργασίες των κομμάτων, να αντιμετωπίζει φαινόμενα διαπλοκής πολιτικών-ΜΜΕ που αντιμετωπίζονται στις αχανείς περιφέρειες (ενδεικτική η ανάγκη για «σπάσιμο» της Β’ Αθηνών, αλλά και της περιφέρειας Αττικής), αλλά και να δίνει την δυνατότητα στον δεύτερο να σχηματίσει κυβέρνηση, αν προβεί σε προγραμματική συμφωνία με κόμματα της αντιπολίτευσης και το άθροισμα των ποσοστών τους υπερβεί τα ποσοστά του πρώτου κόμματος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται θετικός σε έναν εκλογικό νόμο που θα πριμοδοτεί τις «προγραμματικές συμφωνίες», προκειμένου να μην προκύπτουν εξαμβλωματικά κυβερνητικά σχήματα και «τερατογενέσεις» με μόνο γνώμονα την εξουσία.

Όπισθεν ολοταχώς

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τα έως τώρα σχέδια του υπουργού Εσωτερικών φαίνονται να αντιστοιχίζονται με τις επιθυμίες του Μεγάρου Μαξίμου, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να οπισθοχωρήσει και πλέον, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, «ο διάλογος θα ξεκινήσει από μηδενική βάση». Αιτία της κυβερνητικής υπαναχώρησης είναι οι αντιδράσεις που σημειώθηκαν, όταν ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ομολόγησε στον ΣΚΑΪ πως αν νομοθετηθεί η απλή αναλογική, «δε θα μπορεί να κυβερνηθεί ο τόπος», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αυτή η δήλωση προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων και η κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κόμμα εξουσίας, «ξεπουλάει» το πάγιο αίτημα της Αριστεράς για απλή και άδολη αναλογική. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι οι αντιδράσεις οδηγούν τον πρωθυπουργό σε αλλαγή άποψης, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ριφθεί ο κύβος για ένα σύστημα ενισχυμένης και όχι απλής αναλογικής. Ωστόσο, τα κυβερνητικά σχέδια πάνε πίσω.

Εσωκομματικές αντιδράσεις

Άλλωστε, ο υπουργός Εσωτερικών δεν συνάντησε επικριτές μόνο στους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης, αλλά και στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά πληροφορίες, αρκετά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, απ’ αυτά που έχουν… μεγαλώσει πολιτικά με το αίτημα για απλή αναλογική, δεν μπορούν να «χωνέψουν» τόσο εύκολα μία οβιδιακή μεταμόρφωση, πολλώ δε μάλλον όταν αυτή δεν συνοδεύεται από μία πειστική αιτιολόγηση.
Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ο υπουργός Εσωτερικών υπέστη χθες δύο μεγάλα «αδειάσματα»: ένα από τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση και ένα ακόμη από την κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη, που προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να «φρενάρει» την κριτική που δέχεται ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

«Η απλή αναλογική είναι  για εμάς σημείο αναφοράς», υπογράμμισε, σε συζήτηση με δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της Βουλής, ξεκαθαρίζοντας ότι το αναλογικό εκλογικό σύστημα αποτελεί πάγια θέση της Αριστεράς. Παράλληλα, ο κ. Βούτσης ουσιαστικά έστειλε μήνυμα στον Παναγιώτη Κουρουμπλή να μην βιάζεται, σημειώνοντας ότι «αυτή την στιγμή δεν καίγεται ο κόσμος για τον εκλογικό νόμο».
Η Όλγα Γεροβασίλη, από την πλευρά της, επιχείρησε να δώσει την εικόνα ενός… διαλόγου που γίνεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης, στο πλαίσιο του οποίου επιτρέπεται… κάθε άποψη. «Ο κ. Κουρουμπλής εξέφρασε σε όλον αυτό το διάλογο που γίνεται ήδη δημοσίως τις προσωπικές του απόψεις. Το τόνισε και ο ίδιος ότι σε κάθε περίπτωση αυτά τα οποία διατυπώνει είναι οι προσωπικές του απόψεις, οι οποίες είναι και σεβαστές βεβαίως, αλλά δεν είναι η τελική πρόταση, η οποία θα κατατεθεί εκ μέρους της κυβέρνησης», είπε η Όλγα Γεροβασίλη, διαβεβαιώνοντας ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το Μέγαρο Μαξίμου, αφού παρέπεμψε στις διεργασίες που θα γίνουν στα «αρμόδια όργανα». «Προσωπικές απόψεις και ο κ. Κουρουμπλής φυσικά εξέφρασε, οι οποίες –νομίζω- είναι σημαντικές εκ μέρους του υπουργού Εσωτερικών. Όμως, μέχρι αυτό να αποτελέσει, μετά από τη συζήτηση που πρέπει να γίνει στα αρμόδια όργανα, πρόταση της κυβέρνησης, νομίζω πως ό,τι πω εγώ αυτή τη στιγμή θα είναι μια υπόθεση και δεν θα αποτελεί την πλήρη αλήθεια. Επομένως, καλό θα είναι να μείνουμε μέχρι εδώ, ακριβώς γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η πρόταση, την οποία θα καταθέσει η κυβέρνηση», υπογράμμισε η κ.  Γεροβασίλη κατά την χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Η «αριστερά » της σχολής του Τσίπρα και της τάξης του Κουρουμπλή είναι για μιά ακόμη φορά εκτροχιασμένη από τα ψέματα και τα βραχυκυκλώματα της .

    Εκτός της αποδοχής της σε «οτι ειναι νόμιμο ειναι και ηθικό » το οποίο μας εγκατέστησε ΠτΔ και ΠτΑΠ οτι αντιδραστικό έλπιζε το πολιτικό φθαρμένο μας σύστημα , τώρα με πρωταγωνιστή την πολιτική ανεμοδούρα που ονομάζεται Κουμπουρλής θα μας φέρει τάχα εκλογικό σύστημα και νόμο που να εκφράζει την «Τσιπριακή Δημοκρατία «.
    Μείνετε στο ακουστικό σας .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.