ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στους νέους συσχετισμούς μεταξύ των δανειστών επενδύει η κυβέρνηση

Το καλοκαίρι που θα κρίνει τα πάντα

Η ικανοποίηση του Μεγάρου Μαξίμου για τους νέους συσχετισμούς που επικρατούν μεταξύ των δανειστών, αλλά και τα σενάρια για «διάλειμμα» στη σχέση Ευρώπης-ΔΝΤ ως τον Σεπτέμβριο κινητοποιεί την κυβέρνηση, προκειμένου αυτό το καλοκαίρι που ξεκινά σε λιγότερο από έναν μήνα να είναι το τελευταίο καλοκαίρι της κρίσης.
tsipraseuropi

του Γιώργου Μελιγγώνη

Η κυβέρνηση πέρασε από το στάδιο της ικανοποίησης για όσα έγιναν στο Eurogroup και πλέον ο Αλέξης Τσίπρας καταστρώνει την νέα στρατηγική του, με στόχο η χώρα να εκμεταλλευθεί με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο τις νέες της συμμαχίες, αλλά και τα «σύννεφα» που έχουν συγκεντρωθεί στη σχέση ΔΝΤ-Ευρώπης.

Διεργασίες

Στο Μαξίμου γνωρίζουν, βεβαίως, ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να αποχωρήσει, έτσι απλά από το ελληνικό πρόγραμμα. Κι αυτό όχι γιατί δεν το θέλει το ίδιο, αλλά διότι μία σειρά από χώρες (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία) έχουν εγκρίνει μέσω των Κοινοβουλίων τους το ελληνικό πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση συμμετοχής του Ταμείου και ουδείς αυτή τη στιγμή θα ήθελε να «περάσει» από το Κοινοβούλιό του ένα νέο πρόγραμμα, απόντος του ΔΝΤ. Στο πλαίσιο αυτό, όλα δείχνουν ότι η σχέση Ευρώπης-ΔΝΤ παραμένει… μόνιμη, ωστόσο θα υπάρξει ένα θερινό διάλειμμα. Αυτό το διάλειμμα, λοιπόν, σε συνδυασμό με τις νέες συμμαχίες του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και την πολιτική βούληση των Ευρωπαίων να μην υπάρξουν εμπλοκές (και) στην ελληνική υπόθεση, επιχειρεί να εκμεταλλευθεί η ελληνική κυβέρνηση, με στόχο αυτό το καλοκαίρι να βελτιωθεί η οικονομία σε τέτοιο βαθμό, ώστε από το φθινόπωρο η Ελλάδα να μιλάει «από άλλη θέση» και με άλλα δεδομένα.

Νέοι συσχετισμοί

Τούτων δοθέντων, από το Μαξίμου δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι Παρίσι, Ρώμη και Λισαβόνα, μαζί με την Κομισιόν, δείχνουν να στηρίζουν χωρίς δεύτερες σκέψεις την Αθήνα. Συν τοις άλλοις, η ΕΚΤ του Μάριο Ντράγκι εμφανίζεται αποφασισμένη, ήδη από τις αρχές Ιουνίου και με την προϋπόθεση επίτευξης συμφωνίας επί της πρώτης αξιολόγησης, να ανοίξει την κάνουλα της ρευστότητας για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες, παντί τρόπω.

Ταυτόχρονα, στο Μέγαρο Μαξίμου αντιμετωπίζουν «καταρχήν θετικά», όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες, την πρόταση του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρένγκλινγκ για μερική προεξόφληση μέρους του ελληνικού χρέους προς το Ταμείο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, ενώ και ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς υπογράμμισε ότι «δεν αντέχει άλλα μέτρα λιτότητας» η Ελλάδα και πως πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για την επανέναρξη του ελληνικού χρέους. Πάντως, με δεδομένη την… στενή σχέση του κ. Ρένγκλινγκ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η κυβέρνηση κρατά μικρό
καλάθι ως προς την πρότασή του, αφού ουσιαστικά αυτή «διευκολύνει» το Ταμείο να… παραμείνει στο πρόγραμμα, αλλά… από Σεπτέμβριο.

Όπως και να έχει, όμως, η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει μπροστά τις 4,5 «καθαρούς» μήνες, όπου το ΔΝΤ δε θα προσπαθεί να τινάξει τη συμφωνία στον αέρα –άλλωστε όλα δείχνουν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ δεν διάκειται αρνητικά στην πρόταση του επικεφαλής του ESM. Κατά συνέπεια, στο Μαξίμου ποντάρουν στο επόμενο τετράμηνο, προσδοκώντας ότι η πολιτική σταθερότητα, σε συνδυασμό με την «ανακούφιση» της κοινωνίας από την αξιολόγηση που κλείνει, αλλά και από τα «ζεστά» χρήματα που θα πέσουν στην αγορά, θα ανατάξει την οικονομία και στις αρχές του φθινοπώρου η κατάσταση θα είναι εντελώς
διαφορετική. Αυτό, άλλωστε, είναι και το μήνυμα που εκπέμπει κεντρικά η κυβέρνηση, με την Όλγα Γεροβασίλη να επισημαίνει ότι «αφήνουμε πίσω μας τα δύσκολα».

Και τώρα… τρέχουν

Βεβαίως, όλα τα παραπάνω, αλλά και το νέο πολιτικό τοπίο που θα ισχύει τον Σεπτέμβριο αν η κυβέρνηση κερδίσει το στοίχημα του καλοκαιριού, έχουν ως απαραίτητη προϋπόθεση να κλείσει η αξιολόγηση. Στο Μαξίμου δεν κρύβουν την  ικανοποίησή τους για την χθεσινή επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στο Euroworking Group και πλέον, η κυβέρνηση τρέχει να κλείσει όλα τα εναπομείναντα μέτωπα. Στο πλαίσιο αυτό, το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα («κόκκινα» δάνεια, ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, δημοσιονομικά μέτρα, δημοσιονομικός διορθωτής ή αλλιώς, «κόφτης») ήδη καταρτίζεται και αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή την ερχόμενη Τρίτη, με το χρονοδιάγραμμα να τελειώνει το Σάββατο, 21 Μαΐου, οπότε και θα ψηφιστεί από την Εθνική Αντιπροσωπεία.

8 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Stuttgarter Zeitung

  «Δεν υπάρχει λόγος βιασύνης για το χρέος»

  Ελάφρυνση του χρέους θα λειτουργούσε ως ενθάρρυνση για καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με γερμανική εφημερίδα.
  13/05/2016

  Η αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup στις 24 Μαΐου έχει ξεκινήσει και οι Γερμανοί αναλυτές παρακολουθούν με ενδιαφέρον πως θα καταλήξει η διαπραγμάτευση κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του χρέους. Τόσο ο υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, όσο και ο κομματικός του σύντροφος από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ, ζήτησαν ελάφρυνση του χρέους. Ο Γκάμπριελ μάλιστα έσπευσε να προσθέσει ότι η ελληνική οικονομία κινείται και πάλι και ότι αυτό το «ευαίσθητο λουλούδι» θα πρέπει να ενισχυθεί.
  «Να παραμείνουν οι πιέσεις»
  Ο σχολιαστής της Stuttgarter Zeitung εκφράζει την αντίθεσή του σε αυτήν την ανάγνωση της ελληνικής οικονομίας. «Από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο Αλέξης Τσίπρας με τον συνασπισμό του η ελληνική οικονομία μαραζώνει. Με την πολιτική της μετωπικής αντιπαράθεσης απέναντι τους δανειστές ο Τσίπρας ώθησε τη χώρα το 2015 στα πρόθυρα της χρεοκοπίας» παρατηρεί και συνεχίζει: «Για τις ζημίες που προκάλεσε θα πρέπει τώρα να πληρώσουν οι Eυρωπαίοι φορολογούμενοι με το τρίτο πακέτο. Μόνο για τη στήριξη των τραπεζών χρειάστηκαν 5,4 δις ευρώ. Θα ήταν ανεύθυνο να επαινείται κι από πάνω αυτή η αναξιόπιστη πολιτική με ελάφρυνση του χρέους. Θα ενθάρρυνε την κυβέρνηση Τσίπρα να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο τις μεταρρυθμίσεις. Με την ελάφρυνση χαλαρώνουν οι πιέσεις για μεταρρυθμίσεις (…). Άρα δεν υπάρχει λόγος βιασύνης για την ελάφρυνση του χρέους. Μπορεί κανείς να περιμένει μέχρι το καλοκαίρι του 2018 για να δει εάν εφαρμόστηκαν οι δομικές μεταρρυθμίσεις. Διότι μόνο όταν καταστεί η ελληνική οικονομική ανταγωνιστική, θα μπορούσε τυχόν απομείωση του χρέους θα βοηθούσε στη βιωσιμότητα».

 2. Μείωση χρέους σημαίνει »επιβράβευση» επιτυχημένης προσπάθειας με ΘΕΤΙΚΑ αποτελέσματα .

  ΤΟ ‘’ΕΙΔΙΚΟ ΒΑΡΟΣ’’ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.
  =======================================
  Η ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ , Η ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ
  Πως και γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου έπεισε την Ευρώπη και το ΔΝΤ ,ότι η Ελλάδα ‘’δικαιούται’’ μιας βοήθειας και μιας σημαντικής μείωσης χρέους, για να μπορέσει να ‘’σταθεί στα πόδια της’’, αφού οι μέχρι τότε προσπάθειες , και ειδικά το 2010, αποδεικνύουν , ότι ΑΞΙΖΕΙ να ‘’επιβραβευθεί’’ μια τόσο επιτυχημένη προσπάθεια?
  Γίνεται συνείδηση σε όλο τον κόσμο, καθημερινά, η ειλικρίνεια, η εντιμότητα , αξιοπιστία και η εργατικότητα του Γιώργου Παπανδρέου.
  Φίλοι , γνωστοί και αντίπαλοι, παρακολουθούν με θαυμασμό και ζήλεια, την εκτίμηση που τρέφουν όλοι στο πρόσωπο του πιο ΕΝΤΙΜΟΥ Έλληνα πρωθυπουργού.
  *Οι τιτάνιες προσπάθειές του για την ΑΡΣΗ της ρήτρας της ΜΗ αλληλεγγύης των μελών της ΕΕ με άλλα μέλη που είχαν δημοσιονομικά προβλήματα,
  *ο αγώνας του να πείσει τους Ευρωπαίους για την τραγική οικονομική κατάσταση που παρέλαβε, αλλά και για την αδάμαστη θέληση και αποφασιστικότητα να μην ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΟΥΜΕ, απέδειξε σε όλους μας την τύχη και την τιμή να έχουμε αυτόν τον πολιτικό και άνθρωπο, που διδάσκει πολιτική εντιμότητα.

  *Η μείωση χρέους λοιπόν, είναι το λογικό και φυσικό αποτέλεσμα μιας εθνικής –κυβερνητικής προσπάθειας για διαρθρωτικές αλλαγές, νόμους και γενικότερα τα πρώτα ΕΠΙΤΥΧΗ αποτελέσματα!!! που οριοθετούν ένα ευοίωνο και ελπιδοφόρο αύριο, για όλες τις χώρες που έφθασαν στο σκαλοπάτι της χρεοκοπίας.
  *Η μείωση του χρέους εκ μέρους της ΕΕ. ήταν μια προσωπική νίκη και πολιτική κατάκτηση του Γιώργου Παπανδρέου, που απέδειξε ΠΡΩΤΑ!!! ότι αγωνίζεται και θα αγωνισθεί για την επιστροφή της Ελλάδας σε ένα δρόμο ανάπτυξης, ευνομίας, ισονομίας και ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ !!!
  *Την μείωση του χρέους κατά 120δις ευρώ, την μείωση των επιτοκίων, την αναβολή πληρωμής του χρέους μέχρι το 2022, την ΚΕΡΔΙΣΕ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με το σπαθί του.
  *‘’Χειροπιαστή απόδειξη’’ για τη μείωση χρέους προς την Ελλάδα του Γιώργου Παπανδρέου,
  *απετέλεσαν οι νόμοι,
  *οι διαρθρωτικές αλλαγές ,
  * τα ΠΡΟΣΤΙΜΑ 1.2 δις ευρώ, σε Λάτσηδες και Βαρδινογιάννηδες,
  * η διαύγεια,
  *η φοροδοτική ισότητα,
  *η άρση του τραπεζικού απορρήτου,
  *ο οικονομικός εισαγγελέας,
  *οι νόμοι για την δημοσιοϋπαλληλική ΛΕΡΝΑΙΑ της διαπλοκής.
  *Ναι ! αυτόν το νόμο, που αυθημερόν ακύρωσε και διέγραψε ο Τσίπρας της διαπλοκής, ‘’πατσίζοντας’’ τα φακελάκια με την αγορασμένη ψήφο των φοροφυγάδων και των πελατειακών και βρώμικων ‘’συγχωνεύσεων’’.
  *Αλλά πάνω από όλα η μείωση του ελλείμματος κατά 40% τον πρώτο χρόνο, η αναδιάρθρωση του εμπορικού ισοζυγίου, η ‘’δημιουργία’’ αίθουσας ‘’VIP’’στον Κορυδαλλό για ΟΛΟΥΣ !!! τους μεγαλοφοροφυγάδες.
  Λέει η Μέρκελ κατά την επίσκεψη στην Ελλάδα:
  [[Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2012
  Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Angela Merkel. Ακολουθούν οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά και της κ. Merkel:
  (…)Τα επόμενα χρόνια, λοιπόν, θα συνεχιστεί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και θα πρέπει να δείξουμε πόσο γρήγορα μπορούμε να αναπτυχθούμε και πόσο γρήγοροι μπορεί να είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης και πως θα μπορέσει η Ελλάδα να σταθεροποιηθεί.
  Κλείνοντας, θα ήθελα να πω -το ανέφερα και προηγουμένως- υπάρχουν πρόοδοι. *Από το 2009 έως το 2011, το πρωτογενές έλλειμμα από -10% έχει μειωθεί στο – 2%, ένα πρώτο θέμα.
  *Επίσης, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει εξισορροπηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Όλα αυτά είναι θέματα τα οποία μας δείχνουν με κάθε σαφήνεια ότι πολλά έχουν επιτευχθεί, τα μέτρα, πολλά από τα οποία ήταν αναγκαία για τους ανθρώπους, ήταν πάρα πολύ σκληρά σαν μέτρα, αλλά είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι αυτός ο δύσκολος δρόμος άξιζε τον κόπο.]]

  *Τι από όλα αυτά , εφήρμοσαν τόσο ό Σαμαράς, όσο και σήμερα το δίδυμο της ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ και της σπατάλης?
  * ‘’Εξαίρεση’’ αποτέλεσαν οι Έλληνες που ..κόλλησαν στη λάσπη της διαπλοκής και πολλοί και της ιδιοτέλειας. Είχαν μάθει τον Έλληνα να επαιτεί ότι του ανήκει και όχι να το απαιτεί . Είχαν μάθει τον Έλληνα ότι η αξιοκρατία είναι για τους χαζούς, ενώ η πελατειακή ‘’εγγραφή’’ σε ..κάποιους κομματικούς καταλόγους, θα τον ‘’βολέψει’’.
  *Είχαν ‘’πείσει’’ τον Έλληνα ότι η λαμογιά είναι ‘’μαγκιά’’ και εξυπνάδα και ότι η εργασία και η ιδιοκτησία ..κουράζουν τον άνθρωπο και του δημιουργούν άγχος και προβλήματα. όπως έλεγαν οι πίσω από το τείχος της ντροπής , επί τόσα χρόνια μέχρι το 1990…

 3. Σοκ και δέος από το άρθρο του Στάθη για τον Τσίπρα και τους γενίτσαρους του ΣΥΡΙΖΑ –

  Οι γενίτσαροι ήταν αθώοι.
  ====================
  Τους άρπαζαν μωρά οι Οθωμανοί και τους ανάθρεφαν τέρατα. Ο ΣΥΡΙΖΑ που

  απέμεινε δεν αποτελείται από γενίτσαρους.

  Αυτοί που αυτομόλησαν στη δεξιά πολιτική δεν ήταν αρπαγμένα μωρά, αλλά ενήλικες που ανάλωσαν -αν όχι όλοι, πάντως οι περισσότεροι και οι καλύτεροι- τη ζωή τους στρατευμένοι στις ιδέες, στα ιδανικά και στον τρόπο της Αριστεράς.

  Που ως τώρα δεν ήταν ποτέ η χλεύη της Δεξιάς.

  Μα δεν αυτομόλησαν, θα έλεγε κανείς, υποχώρησαν για να ανασυνταχθούν και να πολεμήσουν την επόμενη μέρα. Μάλιστα. Πώς πολεμάνε; Λέγοντας όσα κατήγγειλαν; Πράττοντας όσα απέρριπταν; Ή, μήπως, δεν εφαρμόζουν το μνημόνιο που οι ίδιοι υπέγραψαν και μαζί με όλες τις εκδοχές της Δεξιάς υπερψήφισαν; Ή, μήπως, δεν γνωρίζουν ότι τα περί ισοδύναμων είναι φούμαρα, καθώς ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έλεγε – ή, μάλλον, ούτε καν φούμαρα, αλλά «πόνοι»;

  Σε τι ελπίζουν; Σε ένα λέγε-λέγε-λέγε, ό, τι μείνει κι όπου βγάλει; Τόσο μπορούν; Πέστε μου ένα (αριθμός 1) μέτρο, που έφεραν ως αντιστάθμισμα στα εγκληματικά μέτρα που δέχθηκαν να επιβάλουν. Ενα! Ούτε ένα. Ενώ αντιθέτως βροχή, βροχή φωτιάς κι Αρμαγεδδών, οι διαταγές που εκτελούν.

  Κι επιπλέον διαπράττουν το αίσχιστο: φορτώνουν στον λαό τον φόνο του εαυτού του.

  «Μας ψηφίσατε, δεν μας ψηφίσατε»,; ερωτούν ξεδιάντροπα εκείνους που φόβισαν, εκείνους που εξαπάτησαν.

  Ο κ. Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός για να έχουμε υπερπρωθυπουργό τον κ. Μάαρτεν Φέρβεϊ ή όποιον άλλο γκαουλάιτερ μας στείλει το Βερολίνο.

  Σπανίως μια μετάλλαξη λαμβάνει σάρκα και οστά σε τέτοιο βάθος και με τέτοια ταχύτητα.

  Ο κ. Τσίπρας μιμείται πλέον τον μακαρίτη Ανδρέα Παπανδρέου, με όλο και πιο ανατριχιαστικό τρόπο.

  Ομιλεί με τη σύνταξη του Ανδρέα, τις παύσεις του Ανδρέα, τη στίξη του Ανδρέα.

  Και το πιο ανατριχιαστικό, όλο και πιο έντονα πια η φωνή του θυμίζει τη φωνή του Ανδρέα.

  Ανατριχιαστικό, αλλά αναμενόμενο, διότι όσο πιο κούφιος είναι ο μίμος, τόσο πιο έντονη ακούγεται η ηχώ του ινδάλματός του.

  Σπανίως ένας πολιτικός έχει μιμηθεί τόσους πολλούς και τόσα πολλά.

  Ο κ. Τσίπρας μιμείται την πολιτική Σαμαρά, τους τρόπους του Βενιζέλου και το στιλ του Ανδρέα.

  Τον μόνον που δεν μιμείται ο κ. Τσίπρας είναι τον σύντροφο Τσίπρα που πιστέψαμε, που βοηθήσαμε, που αγαπήσαμε.

  Η ντροπή που βαραίνει πολλούς από εμάς για όλο αυτό είναι το ελάχιστο.

  Η οδύνη, όμως, που βοηθήσαμε να βαραίνει σήμερα, απ’ όλο αυτό, κόσμο και κοσμάκη είναι ανεξιλέωτη…

 4. ΝΒ 10:39 13/05/2016

  Σοκ και δέος από το άρθρο του Στάθη για τον Τσίπρα και τους γενίτσαρους του ΣΥΡΙΖΑ

  Δεν έχει, όμως, πλέον καμία σημασία να υπενθυμίζει κανείς στον κ. Τσίπρα τι έλεγε και τι λέει.
  ==================================================================

  Το έργο έχει προχωρήσει, βρισκόμαστε σε μια νέα σελίδα. Κι αυτή, επίσης, σπανίως εμφανίζεται στην Ιστορία, εις όσα αφορούν τουλάχιστον την παρουσία της Αριστεράς διεθνώς.

  Σπανίως κόμματα της Αριστεράς έχουν περιπαίξει τη λογική, έχουν ατιμάσει την ηθική κι έχουν διασύρει την ιδεολογία τους όσον ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του, απ’ όταν ο ίδιος κι όσοι τον ακολούθησαν πέρασαν κάτω απ’ τα καυδιανά δίκρανα της υποταγής.

  Σπανίως οι ηττημένοι ηττώνται μέσα τους και οι ήρωες μεταμορφώνονται σε ρεμάλια, όπως έγινε με πολλούς από τους Σέρβους μετά τον πόλεμο που έχασαν.

  Η Αριστερά, σε όλες της τις εκδοχές, εκφράζει την ταξική αντίθεση με τη Δεξιά, σε όλες της επίσης τις εκδοχές.

  Ποτέ άλλοτε, ή σπανίως, ένα κόμμα της Αριστεράς δεν έχει διασύρει τόσο πολύ και τόσο, σαν έτοιμο από καιρό, αυτήν την αντίθεση.

  Και μαζί της και τον εαυτόν του.

 5. ΝΒ 10:36 13/05/2016

  Σοκ και δέος από το άρθρο του Στάθη για τον Τσίπρα και τους γενίτσαρους του ΣΥΡΙΖΑ
  ==================================================================

  Δύσκολα εμφανίζεται στην Ιστορία τέτοια οβιδιακή μεταμόρφωση, τέτοια μετάλλαξη ενός πολιτικού ηγέτη, όπως αυτή του κ. Τσίπρα. Και το ίδιο δύσκολα ένα αριστερό κόμμα, ή έστω το μέρος εκείνο του κομματικού σώματος που του απέμεινε, παρακολουθεί αυτή τη μετεξέλιξη προσπαθώντας να μιλήσει τη γλώσσα που μιλούσε πριν να αυτομολήσει στην πολιτική που αντιμαχόταν.
  Σπανίως, επίσης, στην Ιστορία αυτή η μεταμόρφωση συντελείται τόσο γρήγορα. Και τόσο ξετσίπωτα.

  Θα αναφερθώ μόνον σε ένα απ’ τα χίλια που έλεγε ο κ. Τσίπρας, πριν να αρχίσει κι αυτός να αραδιάζει τα χίλια ένα παραμύθια της Χαλιμάς.

  Ελεγε: «Η λέξη ισοδύναμα έχει εισαχθεί απ’ την τρόικα. Οταν αναζητούνε ισοδύναμα, εννοούν ισοδύναμους πόνους».

  Τώρα όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ομιλούν στα πάνελ και από του βήματος της Βουλής για τους εν λόγω πόνους -τα ισοδύναμα- ως να πρόκειται για φάρμακα που θεραπεύουν πάσα λύπη και στεναγμό, ως να πρόκειται για παραμυθία αυτών των ίδιων, ώστε να αντέξουν τον αυτοδιασυρμό τους.

  Εσχατοι των Κλαζομενίων και υπομείονες των Αβδηριτών.

 6. ΝΒ 10:36 13/05/2016

  Σοκ και δέος από το άρθρο του Στάθη για τον Τσίπρα και τους γενίτσαρους του ΣΥΡΙΖΑ
  ==================================================================
  Του Στάθη

  Δύσκολα εμφανίζεται στην Ιστορία τέτοια οβιδιακή μεταμόρφωση, τέτοια μετάλλαξη ενός πολιτικού ηγέτη, όπως αυτή του κ. Τσίπρα. Και το ίδιο δύσκολα ένα αριστερό κόμμα, ή έστω το μέρος εκείνο του κομματικού σώματος που του απέμεινε, παρακολουθεί αυτή τη μετεξέλιξη προσπαθώντας να μιλήσει τη γλώσσα που μιλούσε πριν να αυτομολήσει στην πολιτική που αντιμαχόταν.
  Σπανίως, επίσης, στην Ιστορία αυτή η μεταμόρφωση συντελείται τόσο γρήγορα. Και τόσο ξετσίπωτα.

  Θα αναφερθώ μόνον σε ένα απ’ τα χίλια που έλεγε ο κ. Τσίπρας, πριν να αρχίσει κι αυτός να αραδιάζει τα χίλια ένα παραμύθια της Χαλιμάς.

  Ελεγε: «Η λέξη ισοδύναμα έχει εισαχθεί απ’ την τρόικα. Οταν αναζητούνε ισοδύναμα, εννοούν ισοδύναμους πόνους».

  Τώρα όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ομιλούν στα πάνελ και από του βήματος της Βουλής για τους εν λόγω πόνους -τα ισοδύναμα- ως να πρόκειται για φάρμακα που θεραπεύουν πάσα λύπη και στεναγμό, ως να πρόκειται για παραμυθία αυτών των ίδιων, ώστε να αντέξουν τον αυτοδιασυρμό τους.

  Εσχατοι των Κλαζομενίων και υπομείονες των Αβδηριτών.

 7. ΝΒ 10:33 13/05/2016

  Επίθεση του Περικλή Κοροβέση στον Τσίπρα: Αρχηγός στη χειρότερη μνημονιακή κυβέρνηση…
  ====================================================================
  (…)Μήπως η Νέα Οικονομική Πολιτική ήταν η απαρχή του Νέου Καπιταλισμού;
  Δηλαδή το κράτος να γίνει ο μοναδικός καπιταλιστής. Και σε αυτήν την περίπτωση εξουσία των Σοβιέτ να γίνει το ολοκληρωτικό κράτος με τα γκουλάγκ, τις δίκες της Μόσχας όπου εκτελέστηκαν όλοι οι σύντροφοι του Λένιν και ηγέτες της Οκτωβριανής Επανάστασης.
  Με μια άλλη ανάγνωση αυτού του άρθρου ο έμπειρος αναγνώστης μπορεί να υποθέσει πως η μόνη πολιτική που απέμεινε στην κυβέρνηση των Τσίπρα-Καμμένου είναι η «Αριστερή Καταστολή».
  Ολοι ξέρουμε πως τα προεδρικά διατάγματα είναι μικρά πραξικοπήματα. Και η κυβέρνηση μας χόρτασε από τέτοιες πράξεις αυθαιρεσίας. Και πιθανότατα η ψήφιση του ασφαλιστικού και του φορολογικού να δημιουργήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
  Τελικά αποδείχτηκε πως η χειρότερη μνημονιακή κυβέρνηση είχε αρχηγό τον Τσίπρα. Και όλα αυτά γιατί; Για τη μανία της εξουσίας. Και είναι τουλάχιστον θλιβερό να βλέπεις έντιμους αγωνιστές της Αριστεράς, που για τον έρωτα της καρέκλας και της εξουσίας τα ξεπούλησαν όλα, να μην μπορούν πια να κυκλοφορήσουν στον δρόμο.
  Δεν ξέρω κατά πόσο έχουν συνείδηση αυτοί οι άνθρωποι πως με τη στάση τους καταστρέφουν το έργο της ζωής τους και μαζί με αυτό την Αριστερά ως πολιτικό πρόταγμα και κοινωνική παρουσία, που δύσκολα πια θα μπορέσει να πάρει επάνω της και να συγκροτηθεί ως σοβαρή και στιβαρή πολιτική δύναμη.
  Οι εναπομείναντες αριστεροί και αυτοί που θέλουν να συνεχίσουν μόνο κλεφτοπόλεμο μπορούν να κάνουν. Και πολλοί σμπάροι θα πηγαίνουν στον αέρα.

 8. ΑΛΕΞΗΣ:Η ‘’ΧΡΥΣΑΛΟΙΦΗ’’ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ !!!

  Κύριε Εισαγγελέα Παυλόπουλος λέγεται.

  865.000 προσλήψεις από το 2004-2009,
  εκ των οποίων οι περισσότεροι από το..παραθύρι της ντροπής , της εξαπάτησης, της σπατάλης, της μικροκομματικής διαφθοράς και παραζάλης της γαλάζιας ‘’συνέντευξης’’.
  Καλόγηροι και πολιτικές καλόγριες κυβερνούσαν ,
  αγόραζαν και πούλαγαν τα κρατικά ιμάτια και αποφάσιζαν για το σήμερα, το χθές και το αύριο των παιδιών μας και της πατρίδας μας.
  Και δεν παραπέμπεται ΚΑΝΕΙΣ !
  γι αυτό το κακούργημα, αντιθέτως ο φυσικός αυτουργός ‘’ψηφίζεται’’ για Πρόεδρος Δημοκρατίας.
  Τελικά ο Προκρούστης είχε…δίκιο ?

  ΣΧΟΛΙΟ: Κι ενώ δεν τον ήθελαν για βουλευτή ΟΥΤΕ ΟΙ ΔΕΞΙΟΙ, εν τούτοις ο »ομοϊδεάτης» Τσίπρας τον έκρινε »Καταλληλότατο»
  Όλη η Ελλάδα , γυρίζει αλλού το κεφάλι , από οργή και ντροπή!

  Αξιός σας ΑΝΑΞΙΟΙ εκλέκτορες !!!!!!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.