ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιοδοξία για ολοκλήρωση της συμφωνίας

Τράπεζες: Αλλάζει σελίδα η χώρα

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι η συμφωνία σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της κρίσης.
bank

Την αισιοδοξία τους ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την αξιολόγηση και η επιτάχυνση του βηματισμού της κυβέρνησης για την υλοποίηση της συμφωνίας θα οδηγήσουν την χώρα, επιτέλους, στο τέλους της πολυετούς κρίσης εκφράζουν επιτελικά στελέχη τραπεζών.

Όπως τονίζουν η χώρα αλλάζει σελίδα καθώς η υπογραφή της νέας συμφωνίας και η θέσπιση του κόφτη θα περιορίσουν δραστικά την αβεβαιότητα και θα επιτρέψουν την σταδιακή επιστροφή της εμπιστοσύνης. «Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος είναι βέβαιο ότι θα επιδράσει θετικά στο κλίμα εμπιστοσύνης και στις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας το 2016», τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος υπογράμμισε επίσης ότι η «θεσμοθέτηση ενός αξιόπιστου αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των εταίρων και θα διασφαλίσει την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων», βοηθώντας καθοριστικά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς σημείωσε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ύστερα από τόσα χρόνια ύφεσης και θυσιών εκ μέρους του ελληνικού λαού, θα αρχίσει μία νέα προοπτική αναστροφής του οικονομικού κλίματος, που θα μπορούσε να ενισχύσει την τραπεζική σταθερότητα και τη ρευστότητα του συστήματος με ανταγωνιστικότερους όρους (επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ, αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας, κ.λπ.), θέτοντας τις βάσεις για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης. Για τον σκοπό αυτό, πρόσθεσε ο κ. Σάλλας, θεωρεί σημαντική την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των αναπτυξιακών προγραμμάτων που θα ενισχύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ο πρόεδρος του Ομίλου Eurobank υπογράμμισε ότι: «η διαφαινόμενη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για τη βιώσιμη ρύθμιση του δημοσίου χρέους θέτει τις βάσεις για τον περιορισμό των αβεβαιοτήτων, τη βελτίωση της εμπιστοσύνης και την αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα και την ελληνική οικονομία. Απαλλαγμένο από το βάρος της αμφιβολίας για τις μακροοικονομικές προοπτικές, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί πλέον να εστιάσει στο βασικό του ρόλο, που είναι η ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, η στήριξη των υγιών και διεθνώς ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, η ενίσχυση της απασχόλησης και η συμβολή στη μετάβαση προς ένα βιώσιμο πρότυπο εξωστρεφούς και επενδυτικής ανάπτυξης.  Η δυνατότητα των τραπεζών να συμβάλουν σε ένα διατηρήσιμο ανοδικό κύκλο συνδέεται με την επιτυχή αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων, όπως η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η επιστροφή των καταθέσεων και η σταδιακή αποκατάσταση της πρόσβασής τους στις κεφαλαιαγορές, δηλαδή με την ανάκτηση της αξιοπιστίας τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.