ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναμένουν βελτίωση της ρευστότητας

Τράπεζες: Σειρά κινήσεων - δράσεων για να τονώσουν το κλίμα

Η βελτίωση της ρευστότητας θα επιτρέψει την αύξηση των χορηγήσεων.

Μπαράζ δράσεων ενεργειών με στόχο να εκμεταλλευτούν αλλά και να ενισχύσουν το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται για την οικονομία μετά την διαφαινόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης προγραμματίζουν οι τράπεζες. Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες θα προχωρήσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα σε εκταμιεύσεις δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, ταχύτερη έγκριση νέων δανείων, σε αναδιαρθρώσεις δανείων και επιχειρήσεων κ.α.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών εξαιρετικής σημασίας θα είναι η επαναφορά της εξαίρεσης (waiver) με την οποία η ΕΚΤ θα δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την χορήγηση ρευστότητας στις εγχώριες τράπεζες κάτι που αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα στις 2 Ιουνίου, καθώς και η αποπληρωμή οφειλών του δημοσίου ύψους 3-4 δισ. ευρώ προς τον ιδιωτικό τομέα, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα καταλήξει στο τραπεζικό σύστημα βελτιώνοντας δραστικά την ρευστότητα.

Οι τράπεζες θεωρούν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποτελέσει το έναυσμα για την ομαλοποίηση αρχικά και κατόπιν την επιστροφή σε τροχιά ανάπτυξης της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος. Με το που κλείδωσε η συμφωνία οι τράπεζες αμέσως ανακοίνωσαν τις πρώτες κινήσεις στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (συνεργασία Alpha - Eurobank - KKR για τη δημιουργία κοινής πλατφόρμας καθώς και την πώληση «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων της Eurobank στη Ρουμανία) και θα ακολουθήσουν πολλά άλλα σε διάφορα μέτωπα το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών η βελτίωση των συνθηκών, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια, θα τις επιτρέψει να κινηθούν πιο δυναμικά στο μέτωπο της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και των τραπεζικών εργασιών.

Οι τράπεζες θα προχωρήσουν πιο γρήγορα σε εκταμιεύσεις δανείων και εγκρίσεις νέων, με τις ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις που πλέον ισχύουν, καθώς και σε αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων με στόχο να επανέλθουν σε βιώσιμη τροχιά. Καθοριστική θεωρείται η βελτίωση της ρευστότητας. Η επαναφορά του waiver θα οδηγήσει άμεσα στην μείωση του  ELA κατά 10 δισ. ευρώ το οποίο θα αναχρηματοδοτηθεί από την κανονική -και πολύ πιο φτηνή φτηνή- ρευστότητα της ΕΚΤ. Εξαιρετικά σημαντική, υπογραμμίζουν στελέχη τραπεζών, είναι η αποπληρωμή οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα καθώς, όπως εκτιμούν, το μεγαλύτερο μέρος των 3-4 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για το σκοπό αυτό θα καταλήξουν στο τραπεζικό σύστημα μέρος των οποίων θα αποτελέσει τη βάση για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων και δανείων προς νοικοκυριά.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποτελέσει σημείο καμπής για τη χώρα και υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσει την αρχή του τέλους της κρίσης. Μεταξύ άλλων θα συμβάλει στην άρση της αβεβαιότητα, θα βελτιώσει δραστικά το κλίμα εμπιστοσύνης, θα καταστήσει και πάλι τα ελληνικά ομόλογα αποδεκτά από την ΕΚΤ για να χορηγεί ρευστότητα στις εγχώριες τράπεζες, θα ανοίξει τον δρόμο για τη συμμετοχή των κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την απόσυρση των κεφαλαιακών περιορισμών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.