ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς συμφωνία το Eurogroup-Τις επόμενες μέρες η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Γ. Ντάισελμπλουμ: Πρέπει να νομοθετηθεί και ο μηχανισμός προληπτικών μέτρων!

Λίγο πριν τις 20:00 (ώρα Ελλάδας) ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του έκτακτου Eurogroup, που χαιρέτισε την πρόοδο στο ελληνικό πρόγραμμα και τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
euro b

Ο μηχανισμός των προληπτικών  μέτρων σε περίπτωση, που δεν επιτευχθεί ο στόχος του  πρωτογενούς πλεονάσματος, θα πρέπει να νομοθετηθεί τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, λέγοντας πως ανοίγει τον δρόμο   για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο Ολλανδός υπουργός ανέφερε ότι σήμερα συζητήθηκαν τα μέτρα που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα, ο μηχανισμός αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης και το ζήτημα του χρέους. Ανέφερε επίσης ότι το ελληνικό ζήτημα θα επανασυζητηθεί σε δύο εβδομάδες που θα συνεδριάσει εκ νέου το Συμβούλιο με στόχο την τελική συμφωνία.

Τρία βήματα για τη λήψη μέτρων

Μια προσέγγιση τριών βημάτων για τη λήψη μέτρων που θα καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα περιλαμβάνουν τη βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης του χρέους, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένες αποφάσεις που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος (υπό την προϋπόθεση την πλήρους εφαρμογής του προγράμματος) και τα μακροπρόθεσμα μέτρα θα αφορούν τις επόμενες δεκαετίες.

Σχετικά με το μηχανισμό εφεδρικών μέτρων, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του τις επόμενες εβδομάδες, και πως η βάση του θα είναι η ελληνική πρόταση.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε πως «σύντομα» θα πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, καθώς χρειάζεται ακόμα κάποια «δουλειά». Τέλος, ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, εξέφρασε την ελπίδα πως μια «θετική απόφαση» μπορεί να ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 24 Μαΐου.

Τις επόμενες μέρες η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

«Το Eurogroup καλωσορίζει το συνολικό πακέτο μέτρων» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού μέτρων έκτακτης ανάγκης»  σημειώνει και προσθέτει πως αναφορικά με το χρέος «θα συζητηθούν τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα και το Euroworking Group θα ενημερώσει σχετικά τους υπουργούς Οικονομικών στις 24 Μαΐου».

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. NB 22:05 09/05/2016

  Τι προβλέπει η έκθεση βιωσιμότητας των Ευρωπαίων για το ελληνικό χρέος
  5/09/2016

  Την έκθεση των Ευρωπαίων πιστωτών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποκαλύπτει η Wall Street Journal. Σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας, υπάρχει αβεβαιότητα αναφορικά με την ικανότητα της Ελλάδας να μειώσει το βάρος του χρέους. Τα αποτελέσματα αυτής «της ανάλυσης εγείρουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο που θα αποτελέσει τη βάση για μια πρώτη συζήτηση στο Eurogroup.
  Το ελληνικό χρέος μπορεί να αυξηθεί σε ποσοστό μέχρι και 258,3% του ΑΕΠ έως το 2060 ή να πέσει χαμηλά, ακόμη και στο 62,6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με μια επίσημη ανάλυση της τροχιάς του χρέους της χώρας. Πρόκειται για μια μεγάλη απόκλιση που προμηνύει δύσκολες συζητήσεις μπροστά στο ενδεχόμενο της ελάφρυνσης του χρέους, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη την έκθεση.
  Η έκθεση εξετάζει τέσσερα διαφορετικά σενάρια για την ελληνική οικονομία και αξιολογεί πού θα κυμανθεί η αναλογία του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ σε κάθε μία περίπτωση έως το 2060.
  Η ανάλυση δείχνει ότι το χρέος της Ελλάδας μπορεί να φτάσει μέχρι και στο 62,6% του ΑΕΠ. Αυτό φυσικά είναι το πιο αισιόδοξο σενάριο γιατί σύμφωνα με το πιο απαισιόδοξο σενάριο μπορεί να εκτιναχθεί στο 258,3% του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2060.
  Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, πάντως, το οποίο υποθέτει ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει πλήρως τους όρους του προγράμματος διάσωσης, το χρέος της θα κορυφωθεί φτάνοντας στο 182,9% του ΑΕΠ το 2016 και θα μειωθεί στο 104,9% του ΑΕΠ έως το 2060.

 2. ΤΟ ‘’ΕΙΔΙΚΟ ΒΑΡΟΣ’’ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.
  Η ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ , Η ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ

  *Η μείωση του χρέους εκ μέρους της ΕΕ. ήταν μια προσωπική νίκη και πολιτική κατάκτηση του Γιώργου Παπανδρέου, που απέδειξε ΠΡΩΤΑ!!! ότι αγωνίζεται και θα αγωνισθεί για την επιστροφή της Ελλάδας σε ένα δρόμο ανάπτυξης, ευνομίας, ισονομίας και ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ !!!
  *Την μείωση του χρέους κατά 120δις ευρώ, την μείωση των επιτοκίων, την αναβολή πληρωμής του χρέους μέχρι το 2022, την ΚΕΡΔΙΣΕ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με το σπαθί του.

  *‘’Χειροπιαστή απόδειξη’’ για τη μείωση χρέους προς την Ελλάδα του Γιώργου Παπανδρέου,
  *απετέλεσαν οι νόμοι,
  *οι διαρθρωτικές αλλαγές ,
  * τα ΠΡΟΣΤΙΜΑ 1.2 δις ευρώ, σε Λάτσηδες και Βαρδινογιάννηδες,
  * η διαύγεια,
  *η φοροδοτική ισότητα,
  *η άρση του τραπεζικού απορρήτου,
  *ο οικονομικός εισαγγελέας,
  *οι νόμοι για την δημοσιοϋπαλληλική ΛΕΡΝΑΙΑ της διαπλοκής.

  *Ναι ! αυτόν το νόμο, που αυθημερόν ακύρωσε και διέγραψε ο Τσίπρας της διαπλοκής, ‘’πατσίζοντας’’ τα φακελάκια με την αγορασμένη ψήφο των φοροφυγάδων και των πελατειακών και βρώμικων ‘’συγχωνεύσεων’’.

  *Τι από όλα αυτά , εφήρμοσαν τόσο ό Σαμαράς, όσο και σήμερα το δίδυμο της ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ και της σπατάλης?
  * ‘’Εξαίρεση’’ αποτέλεσαν οι Έλληνες που ..κόλλησαν στη λάσπη της διαπλοκής και πολλοί και της ιδιοτέλειας. Είχαν μάθει τον Έλληνα να επαιτεί ότι του ανήκει και όχι να το απαιτεί . Είχαν μάθει τον Έλληνα ότι η αξιοκρατία είναι για τους χαζούς, ενώ η πελατειακή ‘’εγγραφή’’ σε ..κάποιους κομματικούς καταλόγους, θα τον ‘’βολέψει’’.

  *Είχαν ‘’πείσει’’ τον Έλληνα ότι η λαμογιά είναι ‘’μαγκιά’’ και εξυπνάδα και ότι η εργασία και η ιδιοκτησία ..κουράζουν τον άνθρωπο και του δημιουργούν άγχος και προβλήματα. όπως έλεγαν οι πίσω από το τείχος της ντροπής , επί τόσα χρόνια μέχρι το 1990…

  • Mνήμων 21:16 09/05/2016

   Συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο
   Αλέξης Τσίπρας: «Τη Δευτέρα η τρόικα τελειώνει»

   «Θέλουμε έναν ιστορικό θρίαμβο για τον λαό», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπιζόμενος τη θέση του για την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι αυτοδύναμος στη Βουλή, κάτι που, όπως είπε, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη.

   Στη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πολλές φορές ότι τη Δευτέρα η τρόικα τελειώνει, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα τηρήσει τις θεσμικές υποχρεώσεις τής χώρας έναντι της ΕΕ, αλλά όχι τις πολιτικές δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, επικαλούμενος τη λαϊκή ετυμηγορία. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι, μετά τις ανακοινώσεις Ντράγκι, υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για διαπραγμάτευση και ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει βρεθεί λύση, ενώ ανακοίνωσε ότι το πρώτο του ταξίδι ως πρωθυπουργός θα το κάνει στην Κύπρο.

   Είναι προφανές, είπε ο κ. Τσίπρας, ότι την επόμενη ημέρα δεν θα υπάρχουν μνημόνια, δεν θα υπάρχει τρόικα. Σημείωσε ότι το plan B της τρόικας είναι να υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας, ώστε να υπονομευθεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, για να υπογραμμίσει ότι η αυτοδυναμία δεν είναι μια αλαζονική θέση, αλλά μια αναγκαία συνθήκη για να σταματήσει η καταστροφική πορεία της χώρας.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.