ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι θα επικαλεστεί η ελληνική πλευρά

«Βραχνάς» το χρέος και η στάση ΔΝΤ, Βερολίνου

Με συνεννοήσεις εκ του… μακρόθεν -καθώς οι επικεφαλής της αποστολής των δανειστών δεν επιστρέφουν στην Ελλάδα- συνεχίζεται η προσπάθεια να βρεθεί η «χρυσή τομή» ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές ενόψει του Eurogroup. «Βραχνάς» και η λύση για το χρέος!
diapragmateusi

του Βαγγέλη Δουράκη

Να τελειώνουν μία και καλή με το ελληνικό ζήτημα θέλουν οι Ευρωπαίοι,  αναζητώντας την «φόρμουλα» που θα τους επιτρέψει να τα βρουν -ει δυνατόν έως το τέλος Μαΐου καθώς δύσκολα θα βγει «λευκός καπνός» στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας - σε τρία «μέτωπα»: Το βασικό «πακέτο» των 5,4 δισ. ευρώ, το λεγόμενο «προληπτικό» πακέτο των 3,6 δισ., αλλά και στην ελάφρυνση του χρέους.

Και εάν για το βασικό «πακέτο», όπως και για το «προληπτικό» η «χρυσή τομή» δείχνει να μπορεί να βρεθεί, η απόσταση ανάμεσα σε Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Βερολίνο για το χρέος μοιάζει να είναι χαώδης.

Το παράδοξο εδώ μάλιστα είναι πως ενώ το ίδιο το Βερολίνο θέλει το Διεθνές Νομισματικό ταμείο εντός του ελληνικού Προγράμματος, εντούτοις εκείνο είναι που αντιδρά και θέτει «εμπόδια» σε οποιαδήποτε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα μετά και τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν θεωρεί πως έχει στα χέρια της ένα επιπλέον διαπραγματευτικό ατού έναντι των απαισιόδοξων προβλέψεων του ταμείου, δεδομένων της καλύτερης «απόδοσης» της ελληνικής Οικονομίας, αλλά και των καλύτερων δημοσιονομικών αποτελεσμάτων.

Εντούτοις στο κείμενο των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν, αποτυπώνεται και η μεγάλη αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας: Παρά την αναθεώρηση προς το καλύτερο των προβλέψεων για φέτος –αναμένεται ύφεση 0,3% αντί για 0,7% που είχε διατυπωθεί στις χειμερινές προβλέψεις- η έκθεση εστιάζει σε τρεις βασικούς παράγοντες που μπορούν να ανακόψουν την πορεία προς την ανάκαμψη (σ.σ για το 2017 εκτιμάται αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7%).

Οι παράγοντες αβεβαιότητας έχουν να κάνουν με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση, με την αρνητική επίπτωση που μπορεί να προκαλέσει στην οικονομία, και ειδικά στο εμπόριο και στον τουρισμό, η προσφυγική κρίση αλλά και με την γενικότερη πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Η Κομισιόν αναγνωρίζει στο κείμενό της ότι το 2015, η χρονιά έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ αντί για έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ που όριζε ο μνημονιακός στόχος. Ωστόσο, αποδίδει αυτή την επίδοση και σε παράγοντες που δεν θα υπάρχουν και στο μέλλον (one-off factors)

Στο κείμενο της Κομισιόν, αποκαλύπτεται για πρώτη φορά επισήμως και το περιεχόμενο του νέου πακέτου μέτρων με τους έμμεσους φόρους.

Έτσι, όπως αναφέρεται, πέρα από τα μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ που θα προέλθουν από την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και το 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό, έχουν συμφωνηθεί (με βάση το κείμενο της Κομισιόν):

 1. Ένα τέταρτο της μονάδας (0,25%) του ΑΕΠ ήτοι περίπου 430 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ
 2. Τρία τέταρτα της μονάδας του ΑΕΠ από προσαρμογές στο μισθολόγιο του δημοσίου (σ.σ η μόνη παρέμβαση που έχει κυκλοφορήσει ως πληροφορία είναι η εφαρμογή του κανόνα μια πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις) και από αυξήσεις φόρων στο αυτοκίνητο, στα ενεργειακά προϊόντα (βενζίνη, υγραέριο, φυσικό αέριο), στα οινοπνευματώδη και στον καπνό.

Μετά και τη λήψη των νέων μέτρων, το έλλειμμα για το 2016 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,1% του ΑΕΠ και στο 1,8% του ΑΕΠ για το 2017.

Το χρέος, αναμένεται να κλείσει το 2016 στο 182,8% του ΑΕΠ από το 176,9% το 2015. Η αύξηση αποδίδεται στο γεγονός ότι θα μεταφερθούν δόσεις μέσα στο 2016 λόγω των καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση. Ο δείκτης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, θα ξεκινήσει να υποχωρεί από το 2017.

Μικρότερη ύφεση –στα επίπεδα του -0,3%- για το 2016 προβλέπει η Κομισιόν με τις εαρινές τις προβλέψεις έναντι του -0,7% που είχε εκτιμήσει κατά τη σύνταξη των χειμερινών προβλέψεων.

Όσον αφορά στο 2017, διατηρεί την εκτίμηση ότι του χρόνου, η οικονομία θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 2,7%. Κινητήριος δύναμη για την επιστροφή στην ανάπτυξη θα είναι η εγχώρια κατανάλωση. Η ανεργία εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει λίγο μέσα στο 2016 (στο 24,7% από 24,9% το 2015) και περισσότερο το 2017 (στο 23,6%)

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΗΛΙΘΙΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΧΑΥΝΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ….

  Ο πλήρης και παγκόσμιος εξευτελισμός του Έλληνα ψηφοφόρου, όπως καταγράφεται ,από την συζήτηση Σόϊπλε -Τσίπρα ΠΡΙΝ από τις εκλογές του Σεπεμβρίου.
  Ο κ. Σόιμπλε πάντως σημειώνει μέσα στο βιβλίο του:
  *«Εγώ πάντως θα δυσκολευόμουν να κάνω έναν εκλογικό αγώνα με ένα κεντρικό μήνυμα και να πραγματοποιήσω κατόπιν το ακριβώς αντίθετο από αυτό».
  *Και συνεχίζει λίγο πιο κάτω κατά την εκφορά του λόγου του ο κ. Σόιμπλε
  αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα «μου είπε ότι θα κάνει έναν προεκλογικό αγώνα στον οποίον θα υποσχεθεί ότι η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ευρώ, αλλά και ότι δε θα αποδεχθεί καμία μνημονική υποχρέωση.

  *Αν είναι έτσι του απάντησα, σου εύχομαι προσωπικά να μην κερδίσεις τις εκλογές.
  *Για αυτό και δεν εξεπλάγην όταν ο Τσίπρας τις κέρδισε, ούτε με ότι συνέβη μετά.
  *Ήμουν κάπως περίεργος πως θα έλυνε κατόπιν το πρόβλημα.
  Το έλυσε με το να κάνει το ακριβώς αντίθετο από εκείνο που υποσχέθηκε στις εκλογές».

  ΣΧΟΛΙΟ: Είμαστε άραγε, τόσο ΗΛΙΘΙΟΣ λαός ώστε να μας ‘’δουλεύει’’ και ο διεθνώς …καταξιωμένος Αλέξης Τσίπρας.
  Μας ‘’έχει του χεριού του’’ ?
  Μεγαλύτερη ΝΤΡΟΠΗ, υπάρχει?

 2. NB 10:13 04/05/2016

  ΜΕ ΤΙΝΟΣ ΕΝΤΟΛΗ ‘’ΕΚΤΕΛΕΙ’’ ΤΑ..ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ??

  *Θυμηθείτε τι έλεγε ο Αλέξης, τις μας υπεσχέθη και ρωτήστε τον, τι σχέση έχουν αυτά που έλεγα με αυτά που κάνει?
  *Υπάρχει έστω και η παραμικρή ‘’συγγένεια’’-σχέση, των όσων έλεγε και υποσχόταν με όσα κάνει σήμερα?
  *Με τίνος την άδεια, την εντολή, την εξουσιοδότηση προβαίνει στην ΕΣΧΑΤΗ αυτή ΠΡΟΔΟΣΙΑ , επικαλούμενος πρόστυχα , άνανδρα και ύποπτα, ότι ‘’εκτελεί το πρόγραμμα-συμφωνία’’ με το λαό?
  *Ποιος ΕΞΟΥΣΟΔΟΤΗΣΕ τον Αλέξη Τσίπρα να προβαίνει σε αυτόν τον ευτελιστικό καταστροφικό και προδοτικό σταλινικόν ‘’ελιγμό ΑΠΑΤΗΣ’’ εις βάρος της Ελλάδας και των Ελλήνων?
  *Που είναι η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και που η ΡΟΜΦΑΙΑ ΤΗΣ?
  *Που βρίσκεται και τι κάνει ο Πρόεδρος της δημοκρατίας?
  *Πως ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ αυτή την προδοσία της λαϊκής εντολής για ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ πρόγραμμα που μας υπεσχέθησαν?
  *Τι σχέση έχουν αυτά που υποσχέθηκε προεκλογικά ο κ. Τσίπρας, με όσα κάνει σήμερα?
  *Μήπως η εκλογή του και η επιλογή του από τον κ. Τσίπρα , αποτελεί και ‘’φραγμό’’ στην εκτέλεση των καθηκόντων του?
  *Η ΧΟΥΝΤΑ ‘’ωχριά’’ μπροστά στο αντισυνταγματικό αυτό ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ! που συντελείται σήμερα στην πατρίδα μας.
  ΣΧΟΛΙΟ: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντί να συνιστά επιείκεια προς τους μη έχοντες, θα έπρεπε, κατά τα άρθρα 35 παρ. 2 εδ. δ” και 42 του Συντάγματος, να αναπέμψει στη Βουλή τους άνω αντισυνταγματικούς νόμους της κυβερνήσεως, η οποία έχει απολέσει το θεμέλιο της Δημοκρατίας, μη εφαρμόσασα το προεκλογικό πρόγραμμά της.
  Ναι μεν έχει κακώς καταργηθεί το προνόμιο του ανωτάτου άρχοντος να προκηρύσσει εκλογές σε περίπτωση δυσαρμονίας μεταξύ κυβερνήσεως και λαϊκού φρονήματος, παραμένει όμως το άνω προνόμιο της αναπομπής στη Βουλή αντισυνταγματικών νομοσχεδίων. Αν αυτό δεν ασκηθεί τώρα, πότε θα εφαρμοστούν οι άνω διατάξεις;

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.