ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάλυση των Ευρωπαίων πιστωτών

WSJ: Σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Τη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους στο 104,9% του ΑΕΠ το 2060, αφού θα έχει κορυφωθεί στο 182,9% του ΑΕΠ φέτος, προβλέπει το βασικό σενάριο για την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που έχουν συντάξει οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.
xreos

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανάλογα με τις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων τις επόμενες δεκαετίες, καθώς και το ύψος των επιτοκίων, έχουν καταρτισθεί τέσσερα σενάρια για το χρέος, το οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί από το 62,6% (το αισιόδοξο) έως το 258,3% του ΑΕΠ το 2060. Η ανάλυση αυτή της βιωσιμότητας του χρέους προμηνύει δύσκολες διαπραγματεύσεις σχετικά με τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σημειώνει το δημοσίευμα.

Με βάση όλα τα σενάρια, εκτός του αισιόδοξου, η ανάλυση υποδηλώνει σοβαρές ανησυχίες για την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της, το οποίο διαμορφώθηκε στο 176,9% του ΑΕΠ στο τέλος του 2015, σημειώνει η WSJ. Τα αποτελέσματα «της ανάλυσης αυτής υποδηλώνουν σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους μακροπρόθεσμα», αναφέρει το έγγραφο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το έγγραφο δόθηκε σε αξιωματούχους των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης σήμερα το πρωί και θα αποτελούσε τη βάση για μία πρώτη συζήτηση σήμερα το απόγευμα στο Eurogroup για ενδεχόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η ανάλυση βιωσιμότητας εξετάζει, επίσης, τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας - με βάση τα ποσά που θα πρέπει να πληρώνει για την εξυπηρέτηση του χρέους της και την κάλυψη των ελλειμμάτων - στον ίδιο χρονικό ορίζοντα. Οι πιστωτές της Ελλάδας αναφέρουν ότι οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες είναι ο καλύτερος δείκτης για την αποτίμηση της ικανότητας της χώρας να αποπληρώνει το χρέος της. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες πρέπει να είναι χαμηλότερες από το 15% του ΑΕΠ, ώστε το χρέος της να μπορεί να χαρακτηρίζεται βιώσιμο.

Σύμφωνa, ωστόσο, με το έγγραφο, η Ελλάδα θα είχε ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες που θα έφθαναν έως το 62,8% του ΑΕΠ το 2060. Ακόμη και με το βασικό σενάριο, οι ανάγκες της αυτές θα κυμαίνονταν πάνω από το 15% για αρκετά χρόνια και θα αυξάνονταν στο 24,3% του ΑΕΠ το 2060.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Οι τεράστιες ευθύνες Καραμανλή- Προβόπουλου- Αλογοσκούφη
  ===================================================

  Το ναρκοπέδιο στο οποίο μπήκε η ελληνική οικονομία και, κατά συνέπεια οι Έλληνες πολίτες, είχε χαρτογραφηθεί από το… 2008.

  Η συγκλονιστική όσο και όψιμη αποκάλυψη του πρώην κεντρικού τραπεζίτη Γιώργου Προβόπουλου ότι εκείνη τη χρονιά, πριν ακόμη από το Καστελόριζο και την ανακοίνωση για προσφυγή της χώρας στο μνημονιακό δρόμο των
  δυσβάσταχτων μέτρων λιτότητας, απεκρύβησαν οι μαύρες προβλέψεις για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, προκαλεί…σοκ και δέος.

  Ήδη από το 2008 είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη χώρα, με ένα εκρηκτικό κοκτέιλ εσωτερικών παραγόντων σε συνδυασμό και με τα «μαύρα κοράκια» της παγκόσμιας οικονομίας που οδήγησαν σε ένα ντόμινο
  καταστροφικών εξελίξεων.

  Ο κ. Προβόπουλος από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) αποκάλυψε ότι ο πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Μπομπ Τράα σε έκθεσή του το 2008 είχε προβλέψει ότι μακροπρόθεσμα το χρέος της ελληνικής οικονομίας θα έφτανε το 800% του ΑΕΠ καθώς το αναλογιστικό χρέος των ταμείων ανερχόταν στο 400% του ΑΕΠ.
  Και ο πρώην πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος, οκτώ χρόνια μετά, με ειλικρίνεια παράδοξη, πρόσθεσε: «Τον παρακαλέσαμε (σ.σ. τον Μπομπ Τράα) να μη τη δημοσιεύσει»….
  Όπερ και εγένετο… !!!!!!!!
  =======================
  Η έκθεση βεβαίως δημοσιεύτηκε σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, το 2009, όταν η
  πορεία προς την «άβυσσο» είχε ήδη αρχίσει με τη χώρα να βιώνει τη πιο σοβαρή κρίση από το 1993, με το υψηλότερο δημόσιο έλλειμμα και το δεύτερο υψηλότερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ε.Ε.

  Αναζητήσαμε και βρήκαμε τη συγκεκριμένα έκθεση με συντάκτες τον κ. Μπομπ Τράα, αλλά και τη γνώριμη πλέον σε όλους, Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο… Hilton. Σε
  αυτήν την έκθεση αναφερόταν ότι το χρέος μπορεί να εκτιναχθεί στο 800% του ΑΕΠ έως το 2060.
  Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και εύλογα:
  ===============================================
  -Ποιοι ήταν αυτοί που «παρακάλεσαν», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ.
  Προβόπουλος, ώστε να μη δημοσιευτεί η έκθεση;
  -Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο ώστε να ενημερωθούν ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, Κώστας Καραμανλής και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης;
  -Αν ναι, υπήρξε επισήμως απόφαση και με ποιον αριθμό πρωτοκόλλου;
  ——————————————————————–
  -Αντηλλάγησαν επιστολές με το ΔΝΤ, ζητήθηκαν διευκρινίσεις για το που στηρίζονταν οι προβλέψεις και πως θα μπορούσε να αποφευχθεί η καταστροφή;
  ———————————————————
  -Η Τράπεζα της Ελλάδος και ο Γιώργος Προβόπουλος είχαν τις ίδιες εκτιμήσεις με τον Μπομπ Τράα και αν ναι, τι χειρισμό πρότειναν στο οικονομικό επιτελείο και τον τότε πρωθυπουργό;

  Ο κ. Προβόπουλος υποχρεούται να απαντήσει
  ==========================================
  ή όποιος άλλος εκτός από εκείνον γνωρίζει τα πραγματικά γεγονότα. Θα είναι δείγμα ελάχιστου σεβασμού στις «θυσίες», όπως επανειλημμένα λένε οι ταγοί της εξουσίας,
  των Ελλήνων πολιτών.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.