ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιλαμβάνει «κόκκινα» δάνεια, Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και Μηχανισμό Διόρθωσης

Ξεκίνησε η προετοιμασία του νομοσχεδίου με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα

Ξεκίνησε η σύνταξη και νομοτεχνική επεξεργασία του νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τα υπολειπόμενα ζητήματα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, με σχεδιασμό και στόχο να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου και να συζητηθεί με την κανονική διαδικασία.
ÁÈÇÍÁ-ÂÏÕËÇ- ÅÐÉÊÁÉÑÅÓ ÅÑÙÔÇÓÅÉÓ (EUROKINISSI-ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)

Σε αυτό το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται τα εναπομείναντα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ, τα «κόκκινα δάνεια», το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας αλλά και ο Μηχανισμός Δημοσιονομικής Διόρθωσης.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ότι ήδη από  ξεκίνησε η εργασία σε τεχνικό επίπεδο. Μετά το Eurogroup της 24ης Μαΐου, που θα επικυρώνει ότι ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση, αναμένεται να προχωρήσει και η διαδικασία για την εκταμίευση της δόσης, η οποία χρονικά εκτιμάται εντός του Ιουνίου.

Σύμφωνα με όσα έχουν δεσμευτεί οι εταίροι απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, αυτή η δόση θα κινηθεί αρκετά πάνω από τα 5,7 δισ. ευρώ, καθώς θα περιλαμβάνει, επιπλέον του ποσού της κάλυψης των δανειακών υποχρεώσεων, και το ποσό για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Ως προς τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, οι ίδιες πηγές επέμεναν ότι δεν θα περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα, καθώς θα προβλέπονται παρεμβάσεις στον προϋπολογισμό, είτε στο σκέλος των εσόδων, είτε στο σκέλος των δαπανών. Τόνιζαν, ωστόσο, ότι δεν θα χρειαστεί η ενεργοποίησή του.

Στα τεχνικά κλιμάκια έχει ξεκινήσει και η συζήτηση για τα τρία στάδια ελάφρυνσης του χρέους (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο), και όπως σημείωναν οι κυβερνητικές πηγές, αυτός ο οδικός χάρτης θα είναι σαφώς αποτυπωμένος και θα χαρακτηρίζεται από αυτοματισμό.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ζήτησε βελτίωση, επίσπευση και επιτάχυνση του έργου των υπουργείων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, καθώς πλέον αποφορτίζονται από τον κύριο όγκο της διαπραγμάτευσης.

Επίσης, τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όσο και αρκετοί υπουργοί συνεχάρησαν την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα για τις άοκνες προσπάθειες και τη μάχη που έδωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα. Αναφέρθηκαν ειδικότερα στους υπουργούς Ευκλ. Τσακαλώτο, Γ. Χουλιαράκη, Γ. Σταθάκη, Γ. Κατρούγκαλο αλλά και τις ομάδες τεχνοκρατών που ενεπλάκησαν στις διαπραγματεύσεις. «Αυτά τα παιδιά έχουν θυσιαστεί όλον αυτόν τον καιρό, έχουν αποκτήσει σημαντική εμπειρία από τις διαπραγματεύσεις και θα είναι πολύ χρήσιμοι στην Ελλάδα στο μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Φόρους 10 δις ευρώ πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι

  Tο φορολογικό ημερολόγιο για το 2016

  Φόρους ύψους 10 δις. Ευρώ καλούνται να πληρώσουν μέχρι το τέλος οι φορολογούμενοι. Η αύξηση του φόρου εισοδήματος, καθώς και οι νέοι συντελεστές στον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στους φορολογούμενους. Για αυτό το λόγο άλλωστε το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδιο έτσι ώστε ο φόρος εισοδήματος να καταβληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις αντί 3 διμηνιαίων δόσεων.
  Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να καταβληθούν οι εξής φόροι από τους φορολογούμενους:
  Μάιος
  -Υποβολή φορολογικών δηλώσεων
  Ιούνιος
  – Ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
  Ιούλιος
  – Καταβολή πρώτης δόσης φόρου εισοδήματος, ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, φόρου πολυτελούς διαβίωσης και τέλους επιτηδεύματος.
  -Ενεργοποιείται το δεύτερο κύμα αυξήσεων στα νησιά της χώρας μετά την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος., Σημειώνεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο είχαν αναπροσαρμοσθεί οι συντελεστές ΦΠΑ σε Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Σκιάθο. Επί της ουσίας έχει καταργηθεί το ειδικό καθεστώς των μειωμένων συντελεστών στα νησιά και σταδιακά σε όλα τα νησιά θα ισχύσουν οι συντελεστές Φ.Π.Α. που ισχύουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ήτοι 6%, 13% και 24%.
  Ωστόσο, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι από το δεύτερο κύμα αυξήσεων να εξαιρεθούν τέσσερα νησιά. Στα νησιά αυτά εντοπίζεται και οι μεγαλύτερες προσφυγικές ροές και στόχος της κυβέρνησης είναι να διευκολύνει τόσο τους κατοίκους των νησιών όσο και τους πρόσφυγες που παραμένουν σε αυτά. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση εξετάζει την εξαίρεση των νησιών Λέσβος, Χίος, Κως και Σάμος.
  Αύγουστος
  – Καταβολή δεύτερης δόσης φόρου εισοδήματος
  Σεπτέμβριος
  -Καταβολή πρώτης δόσης του φόρου ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η τροποποίηση των συντελεστών (εξαιτίας της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών) με στόχος να αντληθούν από τον κύριο φόρο του ΕΝΦΙΑ 3,2 δισ. ευρώ. Επιπλέον σχεδιάζεται για τους ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ η αύξηση του συμπληρωματικού φόρου με στόχο την άντληση επιπλέον 200 εκατ. ευρώ.
  -Πληρωμή της τρίτης δόσης φόρου εισοδήματος.
  Οκτώβριος
  -Κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης για τους αγρότες.
  -Καταβολή δεύτερης δόσης φόρου ακινήτων.
  – Καταβολή τέταρτης δόσης φόρου εισοδήματος
  Νοέμβριος
  -Πληρωμή τρίτης δόσης φόρου ακινήτων.
  -Καταβολή πέμπτης δόσης φόρου εισοδήματος
  Δεκέμβριος
  -Πληρωμή τελών κυκλοφορίας 2017.
  -Πληρωμή τέταρτης δόσης φόρου ακινήτων.
  – Πληρωμή έκτης δόσης φόρου εισοδήματος

 2. ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΡΟΣ ΣΟΪΠΛΕ: ‘’ΤΟΥΣ ΚΑΝΩ ΟΤΙ ΘΕΛΩ’,’ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ
  ==================

  Ο πλήρης και παγκόσμιος εξευτελισμός του Έλληνα ψηφοφόρου,
  όπως καταγράφεται , από την συζήτηση Σόϊπλε -Τσίπρα ΠΡΙΝ από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και περιγράφεται στο κοινό βιβλίο Σόϊπλε- Σαπέν και με το οποίο γελά όλος ο κόσμος για την ‘’ποιότητα’’ της πολιτικής Τσίπρα και των Ελλήνων ψηφοφόρων, που τον ψήφισαν..

  Ο κ. Σόιμπλε πάντως σημειώνει μέσα στο βιβλίο του:
  *«Εγώ πάντως θα δυσκολευόμουν να κάνω έναν εκλογικό αγώνα με ένα κεντρικό μήνυμα και να πραγματοποιήσω κατόπιν το ακριβώς αντίθετο από αυτό».
  *Και συνεχίζει λίγο πιο κάτω κατά την εκφορά του λόγου του ο κ. Σόιμπλε
  αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα «μου είπε ότι θα κάνει έναν προεκλογικό αγώνα στον οποίον θα υποσχεθεί ότι η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ευρώ, αλλά και ότι δε θα αποδεχθεί καμία μνημονική υποχρέωση.
  *Αν είναι έτσι του απάντησα, σου εύχομαι προσωπικά να μην κερδίσεις τις εκλογές.
  *Για αυτό και δεν εξεπλάγην όταν ο Τσίπρας τις κέρδισε, ούτε με ότι συνέβη μετά.
  *Ήμουν κάπως περίεργος πως θα έλυνε κατόπιν το πρόβλημα.
  Το έλυσε με το να κάνει το ακριβώς αντίθετο από εκείνο που υποσχέθηκε στις εκλογές».

  ΣΧΟΛΙΟ: Φαντασθείτε, όλα αυτά τα ΑΚΡΩΣ υποτιμητικά σχόλια για τον κ. Τσίπρα και τους ψηφοφόρους που τον προτίμησαν, να κάνουν το γύρο του κόσμου, συμπληρώνοντας τα μύρια όσα έχουν αναφερθεί ,περιγράφοντας τον σαν κλόουν ΗΛΙΘΙΟ Τσίπρα.
  Είμαστε άραγε, τόσο ΗΛΙΘΙΟΣ λαός ώστε να μας ‘’δουλεύει’’ και ο διεθνώς …καταξιωμένος Αλέξης Τσίπρας.
  Μας ‘’έχει του χεριού του’’, ισχυρίζεται παντού.
  Μεγαλύτερη ΝΤΡΟΠΗ, υπάρχει?

 3. NMan. 17:22 10/05/2016

  Κατάντια. Άλλη λέξη δεν υπάρχει να περιγράψεις αυτό που γίνεται.

  Ακούς ή διαβάζεις ειδήσεις και βλέπεις 2 πράγματα:
  1.Φορο-καταιγίδα, πλειστηριασμούς και πρόστιμα για τον γηγενή πληθυσμό.
  2.Σπίτια, σίτιση και Ευρωπαϊκά προγράμματα για τους λαθρομετανάστες.
  Όταν ο Έλληνες είχε οικονομικά προβλήματα λόγω της κρίσης και της αύξησης φορολογίας, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε. Αντιθέτως είπαν όλοι: Καλά να πάθετε… χάστε τα σπίτια σας τώρα. Πληρώστε!
  Αντιθέτως, η Ευρώπη βρήκε εκατομμύρια… δισεκατομμύρια Ευρώ για να πληρώσει σκηνές, σίτιση, ενοίκια κλπ. για τους λαθρομετανάστες.
  Δυστυχώς, όσο κάθεται αυτή η κυβέρνηση στη θέση της, η Ελλάδα μέλλον δεν έχει.
  Οι λαθρομετανάστες θα γεμίσουν την Ελλάδα και σύντομα θα αρχίσουν να απαιτούν. Και οι Μουσουλμάνοι παίρνουν με το έτσι θέλω αυτό που απαιτούν!
  Η έκρηξη θα έρθει… είναι αναπόφευκτο.
  Θα ξυπνήσουμε ένα πρωί με την χειρότερη τρομοκρατική επίθεση που έχει δει η Ευρώπη.
  Ο Τσίπρας και ο Σύριζα, μαζί με τον Καμμένο και τους Εξαρτημένους Έλληνες, έφεραν την τρομοκρατία μέσα στα σπίτια μας.
  Όπως είπα χτες… λυπάμαι για αυτά που έρχονται….. πραγματικά λυπάμαι.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.