ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίτευξη συμφωνίας για την αξιολόγηση ή… πολιτικές εξελίξεις

Ξεκίνησε ο Μάιος που θα κρίνει… τα πάντα

Στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν διακαώς να κλείσει η αξιολόγηση και να σταματήσει, έστω και με τραγική καθυστέρηση, η εβδομάδα των Παθών για την κυβέρνηση, τη χώρα και την ελληνική οικονομία. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουν πως τώρα, που όλες οι πλευρές στην Ευρώπη έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, η Ελλάδα θα δώσει μία δύσκολη μάχη συσχετισμών και θα επιχειρηθεί η τελευταία προσπάθεια για συμφωνία εντός του μήνα. Ειδάλλως, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, εξ ου και αυτός ο Μάιος είναι καθοριστικός για την κυβέρνηση και τη χώρα.
maximou1

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα αφήσουν πίσω σήμερα την πασχαλινή ραστώνη, αφού στο Μέγαρο Μαξίμου έχει προγραμματιστεί η πρώτη σύσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με στενούς του συνεργάτες, αλλά και με υπουργούς που εμπλέκονται στις συζητήσεις για την αξιολόγηση. Στόχος των συνεχών συσκέψεων που θα έχει ο πρωθυπουργός είναι να εξεταστούν όλα τα νέα δεδομένα και θα αποφασιστεί η τελική στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση αυτό τον κρίσιμο μήνα με τα δύο επίσης κρίσιμα Eurogroup.

Στόχος η λύση

Στο κυβερνητικό επιτελείο, πάντως, συνεχίζουν να λένε ότι, αν εξαιρέσει κανείς τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για νομοθέτηση εκ των προτέρων μέτρων «που δεν μπορούν να γίνουν δεκτές διότι δεν νομοθετούνται υπό αίρεση μέτρα», όπως λένε στο Μαξίμου, κατά τα άλλα οι συζητήσεις έχουν φτάσει σε… υπερώριμο στάδιο για συμφωνία. Παρόλα αυτά, με δεδομένο ότι η διελκυστίνδα ΔΝΤ-Βερολίνου με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους μόλις άρχισε, καλά ενημερωμένες πηγές των Βρυξελλών θεωρούν μάλλον «νωρίς» για συμφωνία το Eurogroup της 9ης Μαΐου και επικεντρώνονται στην τακτική συνεδρίαση του οργάνου, στις 24 του μήνα.

Παρόλα αυτά, η εν λόγω συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης θα είναι απολύτως καθοριστική, καθώς εκεί θα δοθεί η πρώτη μάχη συσχετισμών και θα φανεί… πού πάει το πράγμα. Θα φανεί, μ’ άλλα λόγια, αν οι συμμαχίες που έχει εξασφαλίσει η ελληνική πλευρά είναι αρκετές για να υπάρξει διαφορετική τροπή στις συζητήσεις και να περιοριστούν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Ήδη από την περασμένη Πέμπτη, η κυβέρνηση έχει εκφράσει την αισιοδοξία της  πως φέτος δε θα υπάρξει επανάληψη του 2015. Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας με συνεργάτες του, επισήμανε ότι «όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015, είναι βαθιά νυχτωμένοι και εκτίθενται», ενώ είχε προβλέψει ότι «θα έχουμε θετικά αποτελέσματα και, μάλιστα, σύντομα».

Φίλοι και εχθροί

«Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε υπογραμμίσει ότι «οι χώρες εντός Ευρώπης που στηρίζουν την Ελλάδα και οι συμμαχίες υπέρ των ελληνικών θέσεων είναι ισχυρότερες από κάθε άλλη φορά», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ίδιος ελπίζει ότι αυτή τη φορά, η διαπραγμάτευση έχει πιθανότητες επιτυχίας. Εξάλλου, χάρη σε αυτές τις συμμαχίες η Αθήνα απέσπασε ημερομηνία έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup στις 9 Μαΐου, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ «απείλησε» τις Βρυξέλλες ότι θα στηρίξει το αίτημα της Ελλάδας για διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής, αν δεν διεξαγόταν συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές συνδέουν την αιφνίδια επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο Παρίσι, την περασμένη Τετάρτη, με αυτή την «απειλή» των Ηλυσίων Πεδίων, καθώς μία ημέρα αργότερα, ο Ολλανδός κοινοτικός αξιωματούχος ανακοίνωσε την διεξαγωγή Eurogroup. Ταυτόχρονα, θεωρείται δεδομένη η υποστήριξη της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας αλλά και της Κομισιόν, καθώς ο πρόεδρος Γιούνκερ έχει πολλάκις διαβεβαιώσει ότι θα στηρίξει «μέχρι τέλους» την ελληνική «κόκκινη γραμμή» για μη νομοθέτηση υπό αίρεση μέτρων. Γι’ αυτό τον λόγο, εξάλλου, στήριξε την Ελλάδα, την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι «καμία Δημοκρατία στον κόσμο» δε θα νομοθετούσε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Παράλληλα, σημειώνεται η ισχυρή στήριξη της ευρωομάδας των σοσιαλιστών προς την κυβέρνηση Τσίπρα, που εκδηλώνεται σε δύο μέτωπα: πρώτον, με την πρόσκληση που έχει αποδεχθεί ο πρωθυπουργός για συμμετοχή σε συσκέψεις σοσιαλιστών αρχηγών κρατών/κυβερνήσεων, καθώς μετά την πρώτη παρουσία του στο Παρίσι, κατόπιν πρόσκλησης του Φρανσουά Ολάντ, στις 20 Μαΐου ο κ. Τσίπρας θα μετάσχει στην δεύτερη σύσκεψη, στη Ρώμη. Δεύτερον, ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών στην Ευρωβουλή, Τζιάνι Πιτέλα στηρίζει από την προηγούμενη εβδομάδα με… νύχια και με δόντια την ελληνική κυβέρνηση, ενώ σήμερα καταγγέλλει ότι Βερολίνο και ΔΝΤ «θέλουν να δουν την Ελλάδα να βυθίζεται».

Τούτων δοθέντων, μένει να φανεί κατά πόσον οι συσχετισμοί δυνάμεων στην ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση θα αλλάξουν την κατάληξη αυτών των συζητήσεων. Πάντως, συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα επιμένουν ότι «αυτή τη φορά θα υπάρξει λύση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πρωθυπουργός έχει τις σχετικές διαβεβαιώσεις…

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Οι γενίτσαροι ήταν αθώοι.

  Τους άρπαζαν μωρά οι Οθωμανοί και τους ανάθρεφαν τέρατα. Ο ΣΥΡΙΖΑ που απέμεινε δεν αποτελείται από γενίτσαρους.

  Αυτοί που αυτομόλησαν στη δεξιά πολιτική δεν ήταν αρπαγμένα μωρά, αλλά ενήλικες που ανάλωσαν -αν όχι όλοι, πάντως οι περισσότεροι και οι καλύτεροι- τη ζωή τους στρατευμένοι στις ιδέες, στα ιδανικά και στον τρόπο της Αριστεράς.

  Που ως τώρα δεν ήταν ποτέ η χλεύη της Δεξιάς.

  Μα δεν αυτομόλησαν, θα έλεγε κανείς, υποχώρησαν για να ανασυνταχθούν και να πολεμήσουν την επόμενη μέρα. Μάλιστα. Πώς πολεμάνε; Λέγοντας όσα κατήγγειλαν; Πράττοντας όσα απέρριπταν; Ή, μήπως, δεν εφαρμόζουν το μνημόνιο που οι ίδιοι υπέγραψαν και μαζί με όλες τις εκδοχές της Δεξιάς υπερψήφισαν; Ή, μήπως, δεν γνωρίζουν ότι τα περί ισοδύναμων είναι φούμαρα, καθώς ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έλεγε – ή, μάλλον, ούτε καν φούμαρα, αλλά «πόνοι»;

  Σε τι ελπίζουν; Σε ένα λέγε-λέγε-λέγε, ό, τι μείνει κι όπου βγάλει; Τόσο μπορούν; Πέστε μου ένα (αριθμός 1) μέτρο, που έφεραν ως αντιστάθμισμα στα εγκληματικά μέτρα που δέχθηκαν να επιβάλουν. Ενα! Ούτε ένα. Ενώ αντιθέτως βροχή, βροχή φωτιάς κι Αρμαγεδδών, οι διαταγές που εκτελούν.

  Κι επιπλέον διαπράττουν το αίσχιστο: φορτώνουν στον λαό τον φόνο του εαυτού του.

  «Μας ψηφίσατε, δεν μας ψηφίσατε»,; ερωτούν ξεδιάντροπα εκείνους που φόβισαν, εκείνους που εξαπάτησαν.

  Ο κ. Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός για να έχουμε υπερπρωθυπουργό τον κ. Μάαρτεν Φέρβεϊ ή όποιον άλλο γκαουλάιτερ μας στείλει το Βερολίνο.

  Σπανίως μια μετάλλαξη λαμβάνει σάρκα και οστά σε τέτοιο βάθος και με τέτοια ταχύτητα.

  Ο κ. Τσίπρας μιμείται πλέον τον μακαρίτη Ανδρέα Παπανδρέου, με όλο και πιο ανατριχιαστικό τρόπο.

  Ομιλεί με τη σύνταξη του Ανδρέα, τις παύσεις του Ανδρέα, τη στίξη του Ανδρέα.

  Και το πιο ανατριχιαστικό, όλο και πιο έντονα πια η φωνή του θυμίζει τη φωνή του Ανδρέα.

  Ανατριχιαστικό, αλλά αναμενόμενο, διότι όσο πιο κούφιος είναι ο μίμος, τόσο πιο έντονη ακούγεται η ηχώ του ινδάλματός του.

  Σπανίως ένας πολιτικός έχει μιμηθεί τόσους πολλούς και τόσα πολλά.

  Ο κ. Τσίπρας μιμείται την πολιτική Σαμαρά, τους τρόπους του Βενιζέλου και το στιλ του Ανδρέα.

  Τον μόνον που δεν μιμείται ο κ. Τσίπρας είναι τον σύντροφο Τσίπρα που πιστέψαμε, που βοηθήσαμε, που αγαπήσαμε.

  Η ντροπή που βαραίνει πολλούς από εμάς για όλο αυτό είναι το ελάχιστο.

  Η οδύνη, όμως, που βοηθήσαμε να βαραίνει σήμερα, απ’ όλο αυτό, κόσμο και κοσμάκη είναι ανεξιλέωτη…

 2. ΝΒ. 11:51 03/05/2016

  ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ , ΕΙΠΕ ΣΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ Ο »ΓΑΛΛΟΦΡΩΝ» ΠΑΝΟΣ …!!!

  (…)Ο οποίος κατά την εδώ διήμερη επίσκεψή του πρόλαβε να αναστήσει το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα – «δεν είναι απλώς ένας όρος, είναι μια αλήθεια», είπε ενώπιον του Αρχιεπισκόπου – εισηγήθηκε να αγοράσει η Κύπρος μαχητικά αεροπλάνα τα οποία για λόγους ασφαλείας να σταθμεύουν στην Ελλάδα – στην Κρήτη, δίπλα από τους S300, και στη Ρόδο

  – και λίγο πριν αναχωρήσει από το νησί βάφτισε «μονάδα επίθεσης» την ΕΛΔΥΚ, «που όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου θα σηκώσει πάλι τη σημαία της λευτεριάς στα κατεχόμενα εδάφη».

  Προσέξτε, όχι εάν παραστεί ανάγκη, αλλά «όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου». Τέλος, χρησιμοποίησε κι ένα τετριμμένο σύνθημα των Αθηνών – «Η Κύπρος δεν είναι μακριά», είπε ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος προφανώς δεν είχε ακόμα την ευκαιρία να μιλήσει με τους πιλότους της 115 Πτέρυγας Μάχης στην αεροπορική βάση Σούδα της Κρήτης, οι οποίοι ακούνε Κύπρος και δακρύζουν, αλλά μπορούν καλύτερα απ” όλους εμάς να εξηγήσουν στον θερμόαιμο υπουργό εάν η Κύπρος είναι ή όχι μακριά.

 3. ΝΒ. 11:43 03/05/2016

  ΟΙ ‘’ΦΙΛΟΙ’’ ΓΑΛΛΟΙ ….
  ..ΜΑΣ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΚΑΙ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ!!!

  Στις 23 Νοεμβρίου 2007, μετά τιμών και πλούσιου μπουφέ στην Τανάγρα, ο υπουργός Eθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης παρέστη στην παραλαβή των 15 πολύπαθων μαχητικών Mirage 2000-5 της γαλλικής Dassault, παρουσία του ομολόγου του Ερβ Μορέν (επί τη ευκαιρία έκαναν και μια συνάντηση για θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπου ο γάλλος υπουργός τόνισε την ταύτιση των απόψεων των δύο χωρών).

  Διαβάσαμε στην «Καθημερινή» ότι «15 υπερσύγχρονα αεροσκάφη Mirage 2000-5 εντάχθηκαν στη δύναμη του στόλου της πολεμικής μας Αεροπορίας…» και νιώσαμε ασφαλείς, ίσως και λίγο περήφανοι, γιατί τα χρήματα που πάνε από την τσέπη μας στα εξοπλιστικά προγράμματα αποδίδουν καρπούς.

  Αλλά, αν υιοθετήσουμε την Global τακτική, αν προσεγγίσουμε δηλαδή το θέμα από τη διεθνή του άποψη, διαβάζουμε άλλα: «27 Νοεμβρίου 2007: Το τελευταίο από τα 601 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη της Mirage 2000 κατασκεύασε η Dassault, και έκλεισε τη γραμμή παραγωγής τους. Αυτό το αεροσκάφος παραδόθηκε στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία ως μέρος μιας παραγγελίας συνολικά 15 αεροπλάνων.
  (http://www.strategypage.com/htmw/htairfo/articles/20071127.aspx).

  Δηλαδή οι γάλλοι μάς πούλησαν τα τελευταία αεροπλάνα και μετά πάει, το ’κλεισαν το μαγαζί!
  Λίγα ακόμη στοιχεία, από την ίδια πηγή: «Το Mirage σχεδιάστηκε το 1970, πέταξε για πρώτη φορά δοκιμαστικά το 1978 και εντάχθηκε για πρώτη φορά σε πολεμικό στόλο το 1984. Υπηρέτησε σε διάφορες ζώνες μάχης, αλλά εκτός από τη ρίψη μερικών βομβών δεν έζησε ποτέ πολλή δράση. […] Το project των Mirage κόστισε στη γαλλική κυβέρνηση δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις».

  Η παραγγελία των 15 Mirage, μαζί με τον εκσυγχρονισμό άλλων 10, που είναι ήδη ενταγμένα στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας, είχε αποφασιστεί στις 21.8.2000 από τον τότε υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο.

  Οι εξαγγελίες μιλούσαν και για ταυτόχρονη απόκτηση του πραγματικά νέου αεροσκάφους Eurofighter, αλλά δεν είδαμε ποτέ ούτε πτερύγιο. Το συνολικό κόστος τους, συμπεριλαμβανομένων 200 νέων βλημάτων αέρος – αέρος και 56 αέρος – εδάφους, έφτασε τα 1,627 δισ. ευρώ («Απογευματινή», 16.12.06).

  Ένας από τους λόγους που είχαν προτάξει τότε για την επιλογή του συγκεκριμένου τύπου αεροπλάνου ήταν η «ελάττωση της πολυτυπίας στην Πολεμική Αεροπορία».

  Η σύμβαση μιλούσε για έναρξη της παράδοσης των αεροσκαφών σε 35 μήνες (δηλαδή το 2003!), αλλά η Πολεμική Αεροπορία αρνήθηκε να τα παραλάβει λόγω προβλημάτων που παρουσίασαν σε ένα υποσύστημα αυτοπροστασίας. Η Dassault μιλούσε για οικονομικές εκκρεμότητες κι αργότερα μπήκε στη μέση η απογραφή. Έτσι, με περίσσεια υπερηφάνεια, εν έτει 2007, παραλάβαμε τα υπερσύγχρονα Mirage – λίγο πριν βάλουν οριστικό λουκέτο στη γραμμή παραγωγής τους…

 4. ΟΙ «ΦΙΛΟΙ» ΚΑΙ ΟΙ ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΤΟΥΣ….

  Στην Ελλάδα θα πρέπει επιτέλους να μάθουμε να αγοράζουμε ότι πραγματικά χρειάζεται η χώρα και όχι ότι έχει μείνει στο ράφι άλλων χωρών.
  Και οι φρεγάτες Fremm ,τουλάχιστον έξι απ΄ αυτές που είχε παραγγείλει το γαλλικό ναυτικό και τις “έκοψε” για λόγους οικονομίας, έχουν μείνει στο ράφι του Ολάντ .
  Αυτή είνα η πρώτη αλήθεια.

  Η δεύτερη αλήθεια είναι οτι η Γαλλία προσπάθησε να “σπρώξει”
  ==================================================
  και τις έξι φρεγάτες στην Ελλάδα, δήθεν με προνομιακούς όρους και με το “τυράκι” της σωτηρίας των ναυπηγείων Ελευσίνας.
  Έπρεπε να βγει δημόσια ο ίδιος ο Βενιζέλος και να αποκαλύψει ότι το κόστος μιας τέτοιας προμήθειας θα άγγιζε τα 7 δις για να “μαζευτούν” οι επίδοξοι “ναύαρχοι”.
  =======================================

  Όσο για την Ελευσίνα;
  Ασφαλώς η ανάληψη έργου σ΄ ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα θα ήταν σημαντική. Επειδή έχουμε προσωπική άποψη των γαλλικών ναυπηγείων στη Λοριάν και των προβλημάτων που έχουν ,είμαστε εξαιρετικά καχύποπτοι για την πρόθεση των Γαλλων να “σώσουν” την Ελευσίνα και να αφήσουν τα δικά τους ναυπηγεία να καταρρεύσουν. Αλλά αυτό είναι εκτίμηση.

  Η τρίτη αλήθεια είναι ότι η συζήτηση

  για το πόσο μας “πάνε οι Fremm” πρέπει να γίνει σοβαρά ,όχι μέσω …”παπαγάλων” που για δικούς τους λόγους προσπαθούν να μας πείσουν ότι με τις δύο Fremm “φθάνουμε Άγκυρα”. Οι μόνοι που πρέπει να έχουν άποψη είναι οι επαγγελματίες . Και αν έχουμε “διαβάσει” σωστά τις απόψεις που διατυπώνονται σε συσκέψεις η πλειοψηφία δεν έχει πειστεί.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.