ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ενας διαδικτυακός οδηγός για το βρετανικό δημοψήφισμα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Brexit or not Brexit (links)

Το Matrix24 ετοίμασε έναν Οδηγό με τους σημαντικότερους διαδικτυακούς συνδέσμους που αφορούν το βρετανικό δημοψήφισμα της Πέμπτης 23 Ιουνίου του 2016. Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις μέσω έγκυρων ιστοτόπων και των Social Media.

Ο επίσημος ιστότοπος της βρετανικής κυβέρνησης για το δημοψήφισμα

Τα hashtags της ημέρας: 

Σχετικά άρθρα στο Matrix24

Η ιστορία του δημοψηφίσματος

(Πληροφορίες από την Wikipedia)

Η απόφαση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος πάρθηκε πριν τις γενικές εκλογές του 2015, όταν το Συντηρητικό Κόμμα δεσμεύτηκε πως εάν εκλεγεί θα αφήσει τον λαό να κρίνει την παραμονή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επανεκλογή της κυβέρνησης Κάμερον με απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, έδωσε τη δυνατότητα να προχωρήσει η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αφού πρώτα η βρετανική κυβέρνηση διαπραγματευτεί ευνοϊκότερους για τη χώρα όρους παραμονής στην ΕΕ.

Η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε το βράδυ της 19ης Φεβρουαρίου 2016, και την επόμενη μέρα ανακοινώθηκε η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου.

Το αναθεωρημένου καθεστώς συμμετοχής της Βρετανίας στην ΕΕ θα ισχύσει στην περίπτωση που οι Βρετανοί υπερψηφίσουν την παραμονή στο δημοψήφισμα. Τα κύρια σημεία του νέου αυτού καθεστώτος είναι τέσσερα:

-Αλλαγή Συνθήκης: η Βρετανία εξαιρείται από τη δέσμευση για συμμετοχή της σε "πιο στενή ολοκλήρωση" της Ένωσης. Επίσης, τα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά προβλήματα της Ευρωζώνης θα επιλύονται με πιο δίκαιο τρόπο σε ότι αφορά τα βάρη χωρών που δεν ανήκουν στην ΟΝΕ. Έτσι, η Βρετανία θα εξαιρείται από τη συμμετοχή στα προγράμματα στήριξης προβληματικών οικονομιών της Ευρωζώνης. Παράλληλα, αναγνωρίζονται και τα εθνικά νομίσματα, πέραν του ευρώ, ως επίσημα νομίσματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-Πιο ευνοϊκοί όροι ανταγωνισμού στο τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό πεδίο, ενώ η Βρετανία θα έχει μεγαλύτερη ανεξαρτησία στην επόπτευση του χρηματοπιστωτικού της τομέα.
-Η Βρετανία δεν θα υποχρεούται να καταβάλλει επιδόματα πρόνοιας σε νεοαφιχθέντες Ευρωπαίους πολίτες στη χώρα για τα πρώτα τέσσερα χρόνια της διαβίωσής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
-Σύσταση πανευρωπαϊκού συστήματος ρύθμισης της καταβολής επιδομάτων τέκνου/ων σε γονείς με παιδιά που ζουν σε διαφορετικές χώρες.

 

Ποιο είναι το ερώτημα;

Στο ψηφοδέλτιο τίθεται το ακόλουθο ερώτημα: «Θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση;»

Οι Βρετανοί θα πρέπει να μαρκάρουν ένα από τα δύο κουτάκια: «Remain a member of the European Union» (Να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ή «Leave the European Union» (Να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση).

Κατόπιν σύστασης της Εκλογικής Επιτροπής η διατύπωση αυτή προτιμήθηκε έναντι μιας απλής επιλογής ναι/όχι, το οποίο κρίθηκε ότι θα ευνοούσε υπερβολικά το στρατόπεδο που τάσσεται υπέρ της παραμονής.

Στην Ουαλία τα ψηφοδέλτια θα είναι εγγεγραμμένα και στα αγγλικά και στα ουαλικά.

 

Πότε αναμένονται τα αποτελέσματα;

Τα εκλογικά τμήματα θα είναι ανοιχτά αύριο, Πέμπτη 23 Ιουνίου,  από τις 07:00 ως τις 22:00 τοπική ώρα (09:00 ως 24:00 ώρα Ελλάδος). Η καταμέτρηση θα αρχίσει αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων και τα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Αρα δεν έχουμε και λόγο να ξενυχτήσουμε αύριο.

Καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας, καθένα από τα 382 τοπικά κέντρα καταμέτρησης των ψήφων θα ανακοινώνει τα αποτελέσματά του. Αυτό του Σάντερλαντ, στη βορειοανατολική Αγγλία, και αυτό του Γουάντσγουορθ στο Λονδίνο αναμένεται να δώσουν τα πρώτα αποτελέσματα γύρω στις 00:30 τοπική ώρα (02:30 ώρα Ελλάδος) την Παρασκευή. Ένα μεγάλο κύμα αποτελεσμάτων αναμένεται γύρω στις 02:00 (04:00 ώρα Ελλάδος) το πρωί, το οποίο θα ακολουθηθεί από ένα δεύτερο δύο ώρες αργότερα.

Η ώρα της επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί από τη διαφορά μεταξύ του «Remain» και του «Leave».

 

Περισσότερες πληροφορίες

Ολα όσα θα θέλατε να ξέρετε από το BBC

Το αφιέρωμα του Guardian

Η Telegraph γράφει

Το αφιέρωμα της Mirror

To Brexit στην Wikipedia

Περίεργα

Στοιχηματικός ιστότοπος (brexit.bet)

Το #Brexit στο Twitter

Η σελίδα θα ανανεώνεται διαρκώς

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. S. Porky 14:44 22/06/2016

    Μη σκαλίζεις φίλε μου γιατί θα χαλάσεις τήν πίστα στό σκυλόδρομο τών Βρετανών.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.