ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απόβαση ξένων στελεχών

Αλλάζουν 35 μέλη στα Δ.Σ. των τραπεζών

Σαρωτικές αλλαγές και απόβαση ξένων στελεχών...
trapezes

Πάνω από 35 μέλη Διοικητικών Συμβουλίων τραπεζών θα αντικατασταθούν μέχρι το τέλος του μήνα στο πλαίσιο της αξιολόγησης και της εφαρμογής του νέου νομοθετικού πλαισίου και των κριτηρίων που πρέπει να πληρούν τα μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» θα αντικατασταθούν περίπου 25 μέλη των Δ.Σ. των συστημικών τραπεζών δηλαδή της Εθνικής, της Πειραιώς, της Alpha και της Eurobank ενώ ριζική θα είναι η αναμόρφωση του Δ.Σ. της Attica Bank όπου θα αντικατασταθούν τα 12 από τα 13 μέλη του Δ.Σ. Το νέο Δ.Σ. της Attica Bank αναμένεται να παρουσιαστεί στην Τακτική Γενική Συνέλευση της τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Πέμπτη 16 Ιουνίου.

Σύμφωνα με αναλυτές οι αλλαγές δεν αφορούν τόσο τα ανώτατα στελέχη όσο ανεξάρτητα μέλη. Με εξαίρεση της Τράπεζα Πειραιώς, όπου είναι σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής νέου διευθύνοντας συμβούλου, δεν αναμένεται αλλαγές διευθύνοντος συμβούλου σε άλλη τράπεζα. Αλλαγές δεν αναμένονται ούτε σε επίπεδο προέδρων Δ.Σ. με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα και την κυρία Λούκα Κατσέλη η οποία έχει διατελέσει πρόεδρος του κόμματος Κοινωνική Συμφωνία. Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο τα μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών πρέπει να μην έχουν ασκήσει, ούτε να τους έχει ανατεθεί κατά τα τελευταία 5 χρόνια πριν το διορισμό του, σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, όπως Αρχηγού του Κράτους ή Προέδρου της Κυβέρνησης, ανωτέρου πολιτικού αξιωματούχου, ανώτερου κυβερνητικού, δικαστικού ή στρατιωτικού υπαλλήλου, ή σημαντική θέση ως ανώτερου στελέχους δημοσίων επιχειρήσεων ή στελέχους πολιτικού κόμματος. Η αποχώρηση δεκάδων μελών από τα Δ.Σ. θα συνοδευτεί με "απόβαση" ξένων στελεχών καθώς περίπου 15 από τα νέα μέλη θα είναι αλλοδαποί. Η έλευση των ξένων στελεχών στην πράξη είναι υποχρεωτική καθώς το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει ότι όλοι οι πρόεδροι των Επιτροπών των τραπεζών (που λαμβάνουν τις κρίσιμες διοικητικές αποφάσεις) δεν πρέπει να «είχαν οποιαδήποτε σχέση με πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα κατά τα προηγούμενα 10 χρόνια». Τα ανεξάρτητα μέλη θα πρέπει να διαθέτουν «διεθνή εμπειρία τουλάχιστον 15 ετών σε αντίστοιχα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εκ των οποίων τουλάχιστον 3 χρόνια ως μέλη διεθνούς τραπεζικού ομίλου που δεν δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά».

Πρόκειται για μια πρωτοφανή διάταξη καθώς εν πολλοίς θεωρείται ως ακατάλληλος οποιοσδήποτε έχει εργαστεί σε ελληνική τράπεζα.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.