ΕΛΛΑΔΑ

Ο υφ. Εξωτερικών από τα Χανιά

Aμανατίδης: Η Σύνοδος μετέφερε στην ανθρωπότητα το διαχρονικό μήνυμα της Ορθοδοξίας

Μήνυμα ενότητας των Ορθοδόξων εκκλησιών έστειλε για μία ακόμα φορά από τα Χανιά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στον Ιερό Ναό των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου όπου τελέστηκε Πατριαρχικό Συλλείτουργο ο Οικουμενικός Πατριάρχης μεταξύ άλλων επεσήμανε.

«Η Αγία και μεγάλη Σύνοδος κατέδειξε ότι η μία αγία καθολική και αποστολική εκκλησία ηνωμένη εν τη πίστη τοίς μυστηρίοις και τη μαρτυρία εν τω κόσμο . ενσαρκώνει και εκφράζει αυθεντικώς την κεντρική εκκλησιολογική αρχή και αλήθεια της συνοδικότητας.Ότι ζει ως σύνοδος.Εν πνεύματι αγίω της αληθείας και της αληθούς ελευθερίας».

Ο κ. Βαρθολομαίος μίλησε για την αγιότητα, την ενότητα την καθολικότητα και την αποστολικότητα της εκκλησίας.Τόνισε ιδιαίτερα το σημαντικό ρόλο της εκκλησίας και την αποστολή της μπροστά στις εξελίξεις και τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου επισημαίνοντας ότι οι πανορθόδοξες συνοδικές αποφάσεις πρέπει να ενταχθούν στη ζωή των κατά τόπους εκκλησιών, να κοινοποιηθούν στις ιερές αρχιεπισκοπές και μητροπόλεις σε εκκλησίες και μονές να συζητηθούν στις εκκλησιαστικές και θεολογικές σχολές,να εισαχθούν στην κατήχηση και παιδεία της νεότητας και να καρποφορήσουν στην ποιμαντική διακονία και στις δράσεις της εκκλησίας σε όλο τον κόσμο.

«Η διαδικασία αποδοχής και εφαρμογής των θεσπισμάτων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου εκκλησίας αποτελεί ουσιαστική έκφραση της συνοδικής αυτής ταυτότητας, τρόπον τινά, σύνοδον μετά την σύνοδον».

Στο Πατριαρχικό Συλλείτουργο συμμετείχαν όλοι οι Προκαθήμενοι των εκκλησιών που βρέθηκαν στα Χανιά για την Αγία Σύνοδο εκπρόσωποι ξένων εκκλησιών,το σύνολο των τοπικών αρχών και πλήθος πιστών.

Κατά την προσέλευση καθενός εκ των δέκα Προκαθημένων στον Ιερό Ναό απελευθερωνόταν στον ουρανό ένα περιστέρι.

Ιστορικό γεγονός χαρακτήρισε την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν στα Χανιά ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.
« Σε μια εποχή που η έννοια και η αξία της συνεργασίας φαίνεται να υποχωρεί η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος με την ενότητα της μετέφερε το διαχρονικό μήνυμα της Ορθοδοξίας προς την ανθρωπότητα», τόνισε ο κ. Αμανατίδης.
Παράλληλα επεσήμανε ότι η κρατική μηχανή ανταπεξήλθε σε μια διοργάνωση την οποία και χαρακτήρισε παγκόσμιας σημασίας.
Ο κ Αμανατίδης ευχαρίστησε το σύνολο της κρατικής μηχανής και όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της συνόδου.« Σε μια εποχή που ο κόσμος κλυδωνίζεται η Ελλάδα έστειλε ξανά μήνυμα σταθερότητας,συνεργασίας και διαλόγου», τόνισε ο κ. Αμανατίδης.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.