ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη

Ανακατάληψη της Σύρτης από τις δυνάμεις που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος

Οι δυνάμεις της λιβυκής κυβέρνησης, η οποία υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, ανακατέλαβαν αργά χθες βράδυ τον κεντρικό λιμένα της πόλης της Σύρτης, αποσπώντας τον από τον έλεγχο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε σήμερα κυβερνητικό στέλεχος.
libya1

Οι πιστές στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) «ανακατέλαβαν τον έλεγχο του λιμένα της Σύρτης κι έχουν εγκατασταθεί εκεί», τόνισε ο Ρέντα Ισά, στέλεχος του γραφείου πληροφόρησης των αντι-τζιχαντιστικών επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν εξαπολυθεί από μηνός με στόχο την ανακατάληψη της Σύρτης και της ευρύτερης περιοχής, η οποία αποτελεί βάση για τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Στις σφοδρές συγκρούσεις σκοτώθηκαν 11 κυβερνητικοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 35, ανέφερε μια στρατιωτική πηγή.

Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης, που στηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, συγκρότησε το σώμα των προεδρικών φρουρών τον Μάιο για να πολεμήσει εναντίον του ΙΚ στη Λιβύη. Αφότου ξεκίνησε η επιχείρηση για την ανακατάληψη της Σύρτης από το ΙΚ (μια πόλη που απέχει περίπου 450 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολης) εκατοντάδες έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί και από τις δύο πλευρές, σε σφοδρές συγκρούσεις με την τρομοκρατική οργάνωση.

Η Σύρτη ελέγχεται από ομάδες που σχετίζονται με το ΙΚ από τον Ιούλιο του 2015. Η τρομοκρατική οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και για εκτελέσεις ξένων εργαζομένων στη Λιβύη.
Η προεδρική φρουρά έχει πετύχει "σημαντική πρόοδο που ανάγκαστε τους μαχητές του ΙΚ να φύγουν προς τα ανατολικά και τα βόρεια της Σύρτης, αφού έθεσε υπό τον πλήρη έλεγχό της τις εισόδους της πόλης", ανέφερε μια στρατιωτική πηγή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.