ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης ως το φθινόπωρο

«Ανακούφιση» για τους «Παραιτηθείτε», «τροχάδην» για την οικονομία

Εμφανής είναι η «ανακούφιση» στο Μέγαρο Μαξίμου από τα πενιχρά αποτελέσματα της κινητοποίησης των «Παραιτηθείτε» χθες στο Σύνταγμα και τον Λευκό Πύργο, αφού, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η εικόνα των διαδηλωτών έδειξε ότι «το κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και πολιτών παραμένει ισχυρό». Την ίδια στιγμή, πάντως, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση «τρέχουν» για να εκμεταλλευθούν την πολιτική σταθερότητα, που μοιάζει να εμπεδώνεται στο πολιτικό σκηνικό.
maximou

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Βεβαίως, κυβερνητικοί επιτελείς ήδη πριν την χθεσινή συγκέντρωση δεν προέβλεπαν ότι θα «πλημμύριζε» ο Λευκός Πύργος ή η Πλατεία Συντάγματος. Ωστόσο, η «φτωχή» εικόνα, όπως αυτή διαμορφώθηκε, προκάλεσε ικανοποίηση στο Μαξίμου, αφού τα πολιτικά παράγωγα των συλλαλητηρίων στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη κρίνονται ως μη ικανά να πυροδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις.

Και τώρα… σταθερότητα

Ως εκ τούτου, οι επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα «βλέπουν» ένα ήρεμο καλοκαίρι και ταυτόχρονα, προβλέπουν ένα καυτό φθινόπωρο σε δύο μέτωπα: πρώτον, στο μέτωπο της κοινωνίας, αφού ουδείς ξέρει πώς θα αντιδράσουν οι πολίτες, όταν ο λογαριασμός της αναγκαστικής υπερφορολόγησης θα έχει γίνει αισθητός στα πορτοφόλια όλων. Δεύτερον, στο Μαξίμου δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις απαιτήσεις των δανειστών στα εργασιακά, αφού πρόκειται για ένα θέμα που αφορά στο μαλακό υπογάστριο της Αριστεράς, η οποία προφανώς δεν μπορεί να απελευθερώσει ομαδικές απολύσεις ή να αποδιαρθρώσει τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα.

Τα επόμενα βήματα

Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, έχει θέσει όλους τους υπουργούς του σε κατάσταση συναγερμού, προκειμένου ως το φθινόπωρο η κυβέρνηση να έχει ανοίξει τον βηματισμό της, να αρχίσει να κερδίζει το στοίχημα της ανάκαμψης και, γενικώς, να πείσει την κοινωνία ότι… αξίζουν τον κόπο οι θυσίες που καλείται να υποστεί. Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικές πηγές στάθηκαν χθες ιδιαιτέρως στα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», που δείχνουν αύξηση της μισθωτής εργασίας για τον μήνα Μάιο, αφού η ανεργία παραμένει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα και αποτελεί άμεση προτεραιότητα η μείωσή της. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός σήμερα το απόγευμα παρουσιάζει το σχέδιο της κυβέρνησης για την μετάβαση στην εποχή της «δίκαιης ανάπτυξης», αλλά και τους βασικούς άξονες του νέου παραγωγικού μοντέλου που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Επίσης, το οικονομικό επιτελείο κάνει αγώνα δρόμου για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, αλλά και για την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ, πακέτο Γιούνκερ) προκειμένου να τονωθεί η αγορά. Μία τόνωση η οποία ελπίζεται ότι θα ενισχυθεί και όταν αρχίσουν να πέφτουν στην αγορά χρήματα από την δόση των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την μορφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Παράλληλα, το θέμα του «πακέτου Γιούνκερ» θα συζητηθεί με… τον ίδιο τον εμπνευστή του, δηλαδή με τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο οποίος την προσεχή Τρίτη θα επισκεφθεί την Αθήνα και θα έχει συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα για όλα τα εκκρεμή ζητήματα.

Ζητούνται διευκολύνσεις

Παράλληλα, σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες μετατρέπεται για την κυβέρνηση η επιχείρηση ανακούφισης της κοινωνίας. Αυτό διότι μια σειρά από μέτρα απορρέουν από τις «μνημονιακές» υποχρεώσεις της χώρας, ενώ το «ταμείον» είναι μείον για την ανακούφιση των πολιτών που υποφέρουν. Για παράδειγμα, το Μαξίμου ψάχνει τρόπο προκειμένου οι κατασχέσεις να μην μετατραπούν στην «αχίλλειο πτέρνα» της κυβέρνησης και να μην δούμε στην Ελλάδα «σκηνές Ισπανίας». Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει σήμερα ότι θα «προικιστεί» το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τα 700 εκατομμύρια ευρώ από το «υπερ-πλεόνασμα», ώστε να κατευθυνθούν τα κονδύλια στην στήριξη των ασθενέστερων οικονομικά συμπολιτών μας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.