ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις μέχρι το πρωί 

Έκλεισε η συμφωνία - Εκταμιεύεται η δόση 7,5 δισ. ευρώ

Στο «φουλ οι μηχανές» για την κατάθεση ακόμη και σήμερα των τροπολογιών που αφορούν στις «ουρές» της συμφωνίας με τους δανειστές: «Ανοίγει» ο δρόμος για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ.

του Βαγγέλη Δουράκη

Ένα «παζάρι» μέχρι πρωίας σε τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Χουλιαράκη και Γιώργο Σταθάκη με τους επικεφαλής εκπροσώπους των θεσμών εξελίχθηκε και τελικά έκλεισε η πολυπόθητη συμφωνία.

Σε ότι αφορά το ΕΚΑΣ, σε τηλεδιάσκεψη που έγινε νωρίτερα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων οι δυο πλευρές φαίνεται να κατέληξαν στο ότι το κενό από την μη πληρωμή των αναδρομικών δεν θα καλυφθεί από το πλεόνασμα.

Αυτό που έδειχνε να συμφωνείται είναι να κοπεί το ΕΚΑΣ με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια από τις συντάξεις Ιουλίου που θα πληρωθούν στο τέλος Ιουνίου και τα περίπου 85 εκατ. ευρώ να μετακυλήσουν στα επόμενα χρόνια ώστε να έρθει νωρίτερα η οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ. Η τελική μορφή της κάλυψης της τρύπας δεν είχε οριστικοποιηθεί, πάντως, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Η αλλαγή όμως σημαίνει ότι πιθανότατα το ΕΚΑΣ θα σταματήσει να χορηγείται για όλους όχι την 1.1.2020, αλλά εντός του α’ εξαμήνου του 2019.

Ένα άλλο σενάριο που κατατέθηκε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ήταν ο διπλασιασμός των χαμηλοσυνταξιούχων που θα χάσουν από το β' εξάμηνο του 2016 το ΕΚΑΣ με αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων που προβλέπει ο πρόσφατος ασφαλιστικό νόμος.

Επίσης έγιναν δεκτές οι ελληνικές προτάσεις για τον ΑΔΜΗΕ και τις μεταβατικές διατάξεις για το νέο ασφαλιστικό. Οι σχετικές τροπολογίες θα έλθουν αύριο προς ψήφιση στη Βουλή.

Το μόνο θέμα που παραμένει ανοιχτό είναι τα κόκκινα δάνεια, για τα οποία συνεχίζεται η διαπραγμάτευση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Στο μέτωπο των κόκκινων δανείων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου,  πληροφορίες έκαναν λόγο για δύο σενάρια τα οποία γράφονται παράλληλα διατάξεις με στόχο να υπάρξει τελική απόφαση έως την ώρα κατάθεσης της τροπολογίας στη Βουλή.

Για το θέμα που έχει προκύψει στα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, για τα οποία οι δανειστές ζητούν να μπορούν να πωλούνται σε funds, εν αντιθέσει με ότι προβλέπει η πρόσφατη νομοθεσία, η ελληνική πλευρά ζητά να υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις ώστε να μην προκληθεί πρόβλημα στον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η πρόταση που έχει «κατεβάσει» η ελληνική πλευρά προβλέπει την εξαίρεση από την πώληση σε fund δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου που έχουν δοθεί σε πυρόπληκτους, σεισμόπληκτους, αναξιοπαθούντες και επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές.

Σημειώνεται ότι τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ύψους 13,7 δισ. ευρώ, είναι και εξυπηρετούμενα και μη εξυπηρετούμενα, αφορούν δε δάνεια προς ιδιώτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα), ΔΕΚΟ, αλλά αλλά και φορείς της γενικής κυβέρνησης, όπως ΟΤΑ.

Αδιευκρίνιστο παρέμενε, ωστόσο, το πώς θα καλυφθεί ο δημοσιονομικός αντίκτυπος της πώλησης «κόκκινων» δανείων με εγγύηση του Δημοσίου. Το κράτος θα πρέπει είτε να τα εξοφλήσει αμέσως είτε να κάνει έναν διακανονισμό, γεγονός που θα επιβαρύνει το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.