ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Οδικός χάρτης εξόδου από την κρίση» την Πέμπτη από τον πρωθυπουργό

Αντεπίθεση Τσίπρα στους «Παραιτηθείτε» με… «δίκαιη ανάπτυξη»

Μία ημέρα μετά το συλλαλητήριο της κίνησης «Παραιτηθείτε» στο Σύνταγμα, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση» στο Μουσείο της Ακρόπολης, σε μία προσπάθεια όχι μόνο να απαντήσει σε όσους ζητούν πολιτικές εξελίξεις «εδώ και τώρα», αλλά και να πείσει την κοινωνία ότι η σελίδα όντως γυρίζει και ότι η ίδια μπορεί να… ελπίζει.
tsipras

Η εκδήλωση που διοργανώνεται στο κορυφαίο μουσείο της χώρας έχει ως θέμα την «έξοδο από την κρίση μέσα από δίκαιη ανάπτυξη» και ήδη από την περασμένη εβδομάδα, τα συναρμόδια υπουργεία βρίσκονται σε πυρετό διαβουλεύσεων, προκειμένου ο πρωθυπουργός να έχει να παρουσιάσει «χειροπιαστές» πρωτοβουλίες.

«Ο οδικός χάρτης δεν φτάνει»

Εξάλλου, αυτή η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού δεν απαντά μόνο στις πολιτικές ανάγκες που έχει η κυβέρνηση έναντι της κοινωνίας, αλλά και στην εσωκομματική κριτική που έχει αρχίσει να εκδηλώνεται μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης. Η επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές έχει… ανοίξει τα στόματα, αφού τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν χαλαρώσει και πλέον ασκούν –ήπια και λελογισμένη προσώρας- κριτική στην κυβέρνηση και το Μαξίμου. Μάλιστα, κατά το περασμένο σαββατοκύριακο, υπήρξαν αντιδράσεις και κριτικά άρθρα, που επί της ουσίας καλούσαν τον πρωθυπουργό να μην αρκείται στους «οδικούς χάρτες», να μην φλερτάρει με τα επιχειρήματα του «success story» που αναμασούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και να δείξει εμπράκτως στην κοινωνία ότι μπορεί να ελπίζει σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ανακούφισης
από τον βαρύ λογαριασμό των μέτρων και της κρίσης εν γένει.

«Με δίκαιο τρόπο»

Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, θα απευθύνει διαγγελματικού χαρακτήρα ομιλία, υπό την έννοια ότι αυτή δε θα απευθύνεται μόνο στους παρευρισκόμενους στο Μουσείο της Ακρόπολης, αλλά σε όλη την κοινωνία. Κατά πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφέρει τους τρόπους, αλλά και τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση της Αριστεράς, προκειμένου να ξεδιπλώσει τον σχεδιασμό για «έξοδο από την κρίση μέσα από δίκαιη ανάπτυξη», αλλά και με στόχο να πείσει τους πολίτες ότι «τα βάρη κατανέμονται με δίκαιο τρόπο».

Κορυφαία θέση στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα έχουν τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για την τόνωση των επενδύσεων, για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, αλλά και για την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων –της ΕΤΕΠ, αλλά κυρίως του «πακέτου Γιούνκερ». Ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει αναλυτικά τις προβλέψεις του νέου αναπτυξιακού νόμου, τα πλεονεκτήματά του και τα χρονοδιαγράμματά του, καλώντας όσους έχουν επιχειρηματικά σχέδια «να επενδύσουν», αλλάκαι στέλνοντας το μήνυμα ότι «τώρα είναι η ώρα» για νέες δουλειές και επενδύσεις. Ο πρωθυπουργός, ταυτόχρονα, θα αναφερθεί στο σχέδιο για την «παραγωγική ανασυγκρότηση» της χώρας, παρουσιάζοντας τον κυβερνητικό σχεδιασμό για μία «άλλη Ελλάδα» σε πέντε χρόνια από σήμερα, το 2021.

Κοινωνικές παρεμβάσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας, βεβαίως, θα επιχειρήσει να απευθυνθεί και σε όλους όσοι υποφέρουν και βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, καθώς είναι προφανές ότι αυτές οι κατηγορίες πολιτών δεν «συγκινούνται» εύκολα με διακηρύξεις για «νέο παραγωγικό μοντέλο» και για την «ανάπτυξη που έρχεται». Ο Αλέξης Τσίπρας θα δεσμευθεί ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει μία διαφορετική αρχιτεκτονική για το κοινωνικό κράτος, ώστε να ανακουφιστούν οι αδύναμοι και οι ασθενέστεροι. Για την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει «επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους», ενώ ήδη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξετάζουν έναν προς έναν τους κωδικούς που αφορούν σε επιδόματα, κοινωνικά κονδύλια κ.α., προκειμένου να υπάρξει συνολικός επανασχεδιασμός και να διανεμηθεί και το τελευταίο ευρώ με κοινωνική ανταποδοτικότητα, αφορώντας εκείνους που υποφέρουν περισσότερο απ’ όλους.

Επ’ αυτού, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί σε όλες τις δράσεις που έχει σχεδιάσει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, αλλά και στην δική του εξαγγελία, στη Βουλή, για δημιουργία «Ταμείου Κοινωικής Αλληλεγγύης». Εκεί, θα κατευθύνονται, σύμφωνα με τα όσα θα πει ο Αλέξης Τσίπρας, όλα τα χρήματα από το «υπερπλεόνασμα», δηλαδή τα χρήματα που θα αφορούν στην υπέρβαση των στόχων πλεονασμάτων που έχουν τεθεί από
τους δανειστές. Ήδη, για το 2015, το ποσό αυτό ανέρχεται στα 700 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αντίστοιχες προβλέψεις έχουν γίνει και για εφέτος. Το Ταμείο θα «αιμοδοτηθεί», επίσης, από τα έσοδα που προβλέπει και προσδοκά η κυβέρνηση από την πάταξη το λαθρεμπορίου καπνικών και πετρελαιοειδών, ενώ στο πλαίσιο αυτό, το χαρτοφυλάκιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη αποδεικνύεται το κρισιμότερο όλων: αυτό διότι ο κ. Αλεξιάδης έχει επιφορτιστεί με το δύσκολο έργο της πάταξης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, που δεν αφορά μόνο στο λαθρεμπόριο, αλλά και σε
απλούστερες ρυθμίσεις, οι οποίες, όμως, ακόμη… εκκρεμούν: ενδεικτικά, πρόκειται για την διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με το σύστημα TAXIS, ώστε να αποδίδεται «αυτόματα» στο κράτος το ΦΠΑ και να διασταυρώνεται ηλεκτρονικά ο πραγματικός τζίρος των επιχειρήσεων, αλλά και τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν σε όλους τους πολίτες για την χρήση πλαστικού χρήματος, προκειμένου να περιοριστεί η διακίνηση «μαύρου χρήματος» και το φαινόμενο να μην κόβουν απόδειξη πολλοί επαγγελματίες.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. SPARTA. 13:41 14/06/2016

    Χαμενος κοπος Αλεξη.Θα πεις για ακομα μια φορα ψεματα.Ο Ελληνικος Λαος σε καταλαβε καλα πως εισαι οργανο της Τροικα και των ξενων τοκογλυφων.Οσο για τον Εθνικο τηλεκαραγκιοζη Λακη, θα προσπαθησει αποψε το βραδυ να προβοκαρει την αυριανη συγκεντρωση σε ανοιχτη γραμμη με τα υπογεια του Μεγαρου Μαξιμου.Χαμενος κοπος Λακη, λεμε να σε γραψουμε στα αρχ….α μας και να δωσουμε ολοι αυριο μαζικα το παρον στο Συνταγμα.Ο Αλεξης που κανεις προπαγανδα υπερ του και τον παρουσιαζεις σαν μεσσια ειναι πια ενας τενεκες ξεγανωτος, ενα καμμενο πολιτικο χαρτι.Τερμα το σανο Λακη, παρτε τον πουλο και εσυ και ο Αλεξης.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.