ΚΟΣΜΟΣ

Αντιδράσεις για την απόφαση της Il Giornale να πουλήσει με το φύλλο της το βιβλίο «Ο Αγών μου» του Χίτλερ

Σειρά αντιδράσεων έχει προκαλέσει, στην Ιταλία, η απόφαση της εφημερίδας Ιl Giornale (ιδιοκτησίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι), να πουλήσει, μαζί με το σημερινό της φύλλο, το βιβλίο «Mein Kampf» (Ο Αγών μου), του Αδόλφου Χίτλερ.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο διευθυντή της εφημερίδας, Αλεσσάντρο Σαλλούστι, με την λογική ότι πρέπει να διαθέτει, κανείς, μια σφαιρική γνώση, κάθε ιστορικής περιόδου. «Δεν είναι μια πρωτοβουλία προπαγάνδας, δεν θα είχα πρόβλημα να διαθέσουμε προς πώληση, μαζί με την εφημερίδα μας, και το Κόκκινο Βιβλιαράκι του Μάο», τόνισε ο Αλ. Σαλλούστι.

«Πρόκειται για κάτι το ελεεινό, το οποίο απέχει έτη φωτός από κάθε λογική μελέτης και εμβάθυνσης του Ολοκαυτώματος και των διαφόρων στοιχείων που συντέλεσαν στο να βυθιστεί, η ανθρωπότητα, σε βάραθρο δίχως τέλος. Ένα βάραθρο θανάτου, μίσους και βίας» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Εβραϊκών Κοινοτήτων Ιταλίας, Ρέντσο Γκατένια.

Και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι θέλησε να αναφερθεί στο όλο θέμα, μέσω διαδικτύου: «θεωρώ ελεεινό το ότι μια εφημερίδα, σήμερα, διαθέτει το Πιστεύω μου, του Χίτλερ. Θέλω να αγκαλιάσω, με στοργή, την εβραϊκή κοινότητα», έγραψε στο Twitter.

Την «έκπληξή της» κάνει γνωστή, επίσης, η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ιταλία. «Αν μας ρωτούσαν, θα τους συμβουλεύαμε να επιλέξουν βιβλία πολύ πιο κατάλληλα, για να κατανοήσει και να μελετήσει, κανείς, το Ολοκαύτωμα», δήλωσαν εκπρόσωποι της πρεσβείας στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.

Εκ μέρους του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, ο Εμανουέλε Φιάνο θεωρεί ότι «πρόκειται για πρωτοβουλία με στόχο να χρησιμοποιηθούν νεοναζιστικές και νεοφασιστικές ψήφοι ενάντια στους κεντροαριστερούς υποψήφιους, ενόψει του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών, στις 19 Ιουνίου».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.