ΕΛΛΑΔΑ

Η κατάρρευση των προσδοκιών «όπλο» στα χέρια της Συγγρού

Αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ μέσω... Podemos από τη Ν.Δ.

Τα εκλογικά αποτελέσματα δεν ήρθαν όπως τα ανέμενε η Κουμουνδούρου και οι Podemos, από εκεί που θα σχημάτιζαν κυβέρνηση με τους σοσιαλιστές βρέθηκαν στην τρίτη θέση χωρίς αξιόλογη αύξηση της δύναμής τους.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ο κ. Τσίπρας παραμένει, σε κυβερνητικό επίπεδο τουλάχιστον, με μόνους συμμάχους τους σοσιαλδημοκράτες – που θα τον ήθελαν στην ομάδα τους – αλλά και το Βερολίνο που εκτιμά την ανάγκη κυβερνητικής σταθερότητας στη χώρα.

Η ταύτιση, ωστόσο, πολλών στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ με τους Podemos, η σπουδή να πανηγυρίσουν τα αποτελέσματα των exit polls (βλ. Παπαδημούλης) αναμένεται να τύχουν εκμετάλλευσης από τη Νέα Δημοκρατία.
Ήδη, μέσω twitter, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. έδωσε τον τόνο: «Οι Ισπανοί έδωσαν τη δικιά τους απάντηση στον λαϊκισμό. Στους δύσκολους καιρούς οι πολίτες αναζητούν σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Καλημέρα!»

Στην ανακοίνωση της Ν.Δ. επιδιώκεται, δε, μία σαφής ταύτιση με τη νίκη Ραχόι, ως προάγγελμα μίας γαλάζιας νίκης στο προσεχές μέλλον. «Η καθαρή νίκη στην Ισπανία του Μαριάνο Ραχόι αποτελεί απάντηση στο λαϊκισμό. Την ίδια στιγμή η καθαρή ήττα των Podemos δείχνει ότι οι πολίτες της Ευρώπης γυρίζουν την πλάτη σε όλους όσοι πολιτεύονται με ψεύτικες υποσχέσεις» σημειώνει η Συγγρού, «τρολάροντας» τον ευρωβουλευτή του κόμματος Δημ. Παπαδημούλη: «Αναρωτιόμαστε που βρίσκεται αλήθεια σήμερα ο κ. Παπαδημούλης ο οποίος έσπευσε να πανηγυρίσει για την δήθεν επιτυχία των Podemos. Λίγη περισσότερη σοβαρότητα δεν θα έβλαπτε».

Το αποτέλεσμα στην Ισπανία δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί και ως επιχείρημα ακύρωσης των σχεδιασμών Τσίπρα για τον εκλογικό νόμο. Καθώς η τέταρτη οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται από το Δεκέμβριο σε εκλογικό αδιέξοδο, ενδεχόμενη παράταση της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης θα καταδείξει, λένε στη Συγγρού, και τους κινδύνους που κυοφορεί ενδεχόμενη υιοθέτηση της απλής αναλογικής, χωρίς μπόνους, που θέλει να εισαγάγει, για μικροκομματικούς

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.