ΚΟΣΜΟΣ

Συμβούλιο της Ευρώπης

Απειλούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Πολωνία

Οι πρόσφατες αλλαγές στο νομικό και θεσμικό πλαίσιο της Πολωνίας απειλούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και υπονομεύουν το κράτος δικαίου, ανέφερε σήμερα ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, καλώντας την πολωνική κυβέρνηση να αλλάξει πορεία όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις.
w

"Οι νομοθέτες και η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να αλλάξουν πορεία", ανέφερε ο Νιλ Μουίζνιεκς σε δήλωσή του που συνοδεύει μια έκθεση η οποία συντάχθηκε έπειτα από την τακτική επίσκεψή του στην Πολωνία τον Φεβρουάριο. Ο Επίτροπος ανέφερε πως ανησυχεί ιδιαίτερα για την "παρατεταμένη παράλυση" του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας απάντησε ότι η έκθεση του Επιτρόπου, η οποία αναφέρεται σε θέματα όπως το δικαστικό σύστημα, η ελευθερία του Τύπου, τα δικαιώματα των γυναικών και η ισότητα των φύλων, "στερείται συμμετρίας" και επιδεικνύει "επιλεκτικότητα".

Η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησε τον Ιανουάριο μια έρευνα χωρίς προηγούμενο για το κατά πόσον η Πολωνία έχει παραβιάσει τα κριτήρια του νόμου με την κίνησή της να επιφέρει μεγάλες αλλαγές στον καθορισμό της σύνθεσης του Συνταγματικού Δικαστηρίου η οποία σύμφωνα με τους επικριτές της, είχε ως αποτέλεσμα την ουσιαστική παράλυσή του.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.