ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τις τάσεις του εκλογικού σώματος τη χρονική στιγμή που πραγματοποιούνται. Είναι εργαλείο αποτύπωσης, όχι μέθοδος πρόγνωσης. Κυρίως, όμως υποδεικνύει τους στόχους που πρέπει να έχει μια πολιτική για να γίνει ελκυστική, προσαρμοσμένη στις διαθέσεις της λεγόμενης κοινής γνώμης
Το ότι τώρα Μαξίμου και Συγγρού διαβάζουν διαφορετικά την ίδια μέτρηση που δημοσιεύθηκε τη Κυριακή, δεν είναι καθόλου παράξενο. Αφορά την αδυναμία τους να διακρίνουν τι έχει διάρκεια και τι αποτελεί προσωρινή και εφήμερη εντύπωση. Και μάλιστα για μια έρευνα που διενεργήθηκε στην αρχή του καλοκαιριού. Πόσο μάλλον που η χώρα δεν βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο;
Ωστόσο επειδή κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ενδιαφέρονται μόνο για τον επικοινωνιακό αντίκτυπο της κάθε σφυγμομέτρησης, την αντιμετωπίζουν ως θέσφατο. Όχι ως κίνητρο για δυναμική μελέτη και ερμηνεία των στοιχείων της σε μια διαρκώς μετασχηματιζόμενη, με εντυπωσιακά ταχύ ρυθμό, πραγματικότητα .
Αναπόφευκτα, αμφότερες απομονώνουν τα δημοσκοπικά στοιχεία που τους συμφέρουν και τα πλασάρουν ως αδιαφιλονίκητο και μασίφ γεγονός, ενώ πρόκειται για δείκτες προς αναθεώρηση σε βάθος χρόνου. Έτσι, μέσα στη φούρια της να κυβερνήσει όσο πιο γρήγορα το τόπο η ΝΔ σχεδόν πανηγυρίζει το προβάδισμα σε δημοφιλία και στην καταλληλότητα για πρωθυπουργό του Κυριάκου έναντι του Αλέξη.
Και ενθουσιάζεται με την μικρή μεν αλλά βαθμιαία αυξανόμενη δημοσκοπική διαφορά της από το ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας. Τα δείγματα πάντως δεν χαρίζουν στη Συγγρού καν το δικαίωμα να παρασυρθεί σε εκστατικό ντελίριο και παραλήρημα χαράς.
Από τη πλευρά του ο απεγνωσμένος να κρατηθεί στην εξουσία ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την ικανοποίηση του επειδή- παρότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων εκτιμά ως καταστροφικούς τους κυβερνητικούς χειρισμούς του- οι εκλογικοί δείκτες δεν καταγράφουν ακόμη συντριπτικά αποτελέσματα σε βάρος του.
Επί πλέον κρίνει ως θετική εξέλιξη ότι η ίδια πλειοψηφία τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών. Τα ευρήματα , πάντως, δεν συντονίζονται με την ασυγκράτητη αισιοδοξία της Κουμουνδούρου και του επιτελείου του Μαξίμου ότι από εδώ και μπρος όλα θα πάνε καλά με νταούλια και βιολιά.
Η αλήθεια, για την ώρα, είναι πως η κοινή γνώμη , λιγότερο μεν αλαφιασμένη από όσο πριν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, αλλά σταθερά αμφίβουλη δεν φαίνεται να έχει συγκροτημένη οπτική ώστε ξεκαθαρίσει το, τοπίο. Από τη μια καταγγέλλει και δεν εμπιστεύεται το ΣΥΡIΖΑ αλλά μοιάζει να προτιμά να ολοκληρώσει η κυβέρνηση του τη θητεία της ώστε να κάνει όλη τη «βρώμικη δουλειά».
Από την άλλη, η ίδια κοινή γνώμη εξουθενωμένη από τα αλλεπάλληλα μέτρα λιτότητας και εν αναμονή νέας φορολαίλαπας, χαρίζει μεν ελαφρύ εκλογικό προβάδισμα στη ΝΔ, αλλά δείχνει να μην έχει πειστεί ότι η εναλλακτική λύση που της προφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι επαρκής ως η καταλληλότερη για να την απαλλάξει άμεσα από τα δυσβάσταχτα ζόρια της.
Αυτό το μοτίβο που φέρνει στο καταθλιπτικά αδιέξοδο δίλημμα “μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα” έρχεται να ενισχύσει απέναντι στο πολύ κόσμο και η στάση του πολιτικού προσωπικού των δυο μεγάλων κομμάτων της Βουλής.
Τα μεν κυβερνητικά στελέχη επείγονται να ξεκινήσει με τη συνταγματική αναθεώρηση και την απλή αναλογική ένα νέο αφήγημα που θα αποσπά τη κοινή γνώμη από τις ζεματιστές έννοιες των νέων πιο οδυνηρών μέτρων που θα επιβάλει το Κουαρτέτο για να εκταμιευθεί η δεύτερη υποδόση.
Τα δε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζουν την αναιμική τους ρητορική περί εξουσίας χωρίς αυτή να αποτυπώνεται σε συγκροτημένο πρόγραμμα, επεξεργασμένες θέσεις και ανακουφιστικές προτάσεις προς τους πληττόμενους ώστε να διαμορφώσουν πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ τους.
Από την ανάγνωση της συγκεκριμένης δημοσκόπησης, με πολιτικούς όρους και όχι επικοινωνιακούς ή ηθικολογικούς, προκύπτει αβίαστα η ταλάντωση των ψηφοφόρων πέριξ των αποτελεσμάτων των προηγούμενων εθνικών εκλογών. Επί του παρόντος, όμως, χωρίς σαφή προσανατολισμό, όπως αποδεικνύει το τεράστιο ποσοστό των αναποφάσιστων, για όσους προσδοκούν μεταστροφή ή επιμονή στα ίδια των διαθέσεων του εκλογικού σώματος.
Το μόνο εγγυημένο είναι, όσο και αν το παραβλέπουν τα κόμματα εξουσίας, πως όταν προκύψουν εκλογές, αυτές δεν θα γίνουν για επαληθεύσουν ή να διαψεύσουν τις δημοσκοπήσεις.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.