ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση της MRB

Μπροστά η ΝΔ με 5,9% στην πρόθεση ψήφου

Ένα σημαντικό προβάδισμα της τάξεως του 5,9% δίνει στη Νέα Δημοκρατία, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, η δημοσκόπηση της MRB, που έγινε από 16 ως 24 Ιουνίου σε 2.000 πολίτες. Βυθίζεται το «Ποτάμι». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα αν συμφωνούν με την πρόταση να προκηρυχθεί δημοψήφισμα για κρίσιμα θέματα Συνταγματικής Αναθεώρησης της χώρας. Το 60,3% δηλώνει ότι απόλυτα συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με τη συγκεκριμένη πρόταση.
dimoskopisi

Στις τάσεις της MRB τον Φεβρουάριο του 2016 η ΝΔ προηγείτο με ποσοστό 3,7% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 26,1% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 20,2%. Ακολουθούν: Χρυσή Αυγή 6,6%, ΚΚΕ 6,1%, Δημοκρατική Συμπαράταξη/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ 5,8%, Ένωση Κεντρώων 3,6%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,6%, Πλεύση Ελευθερίας 2,5%, «Το Ποτάμι» με 2,2%, Λαϊκή Ενότητα 1,0%,. «Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 2,2% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 21,1%. Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: 8,5% Αναποφάσιστοι και 12,6% Αποχή (7%), Άκυρο (3,3%) και Λευκό (2,3%).

mrb

Στην παράσταση νίκης προβάδισμα έχει η Ν.Δ. με 51,4%, έναντι 24,8% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί το «Κανένα Κόμμα» με 15%, «Άλλο Κόμμα» με 5,2% και «Δεν ξέρω... Δεν απαντώ» με ποσοστό 3,7%.

parastasinikis
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ποσοστό που συγκεντρώνουν οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για Πρωθυπουργός της χώρας;». Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 21,8% των ερωτηθέντων και ο επικεφαλής της ΝΔ και πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 27,5%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 45,4%.

katallilosprothipourgos

Στο ερώτημα «πόσο πιθανό είναι να μην πάτε να ψηφίσετε στις επόμενες εκλογές» το 72% απαντά λίγο ή καθόλου.

psifos

Το 55,3% των ερωτηθέντων απαντά ότι μάλλον όχι ή σίγουρα όχι θέλει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

proores

 

Στα τέσσερα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν οι ερωτηθέντες στις τάσεις Ιουνίου 2016 της MRB, πρώτο έρχεται το ζήτημα της ανεργίας με ποσοστό 64,7%, ακολουθεί τοφορολογικό σύστημα με 42,1%, έπεται η υγεία και η περίθαλψη με 31,7%, ενώπληθωρισμός/ακρίβεια συγκεντρώνουν ποσοστό 30,2%.

Στο ερώτημα πόσο αναγκαία ή μη ήταν η ίδρυση του υπέρ-ταμείου αποκρατικοποιήσεων το 60,8% των ερωτηθέντων απαντά μάλλον δεν ήταν αναγκαία ή σίγουρα δεν ήταν αναγκαία, ενώ το 30,7% δηλώνει σίγουρα ήταν αναγκαία ή μάλλον ήταν αναγκαία.

Το 52,8% των πολιτών απαντά ότι μάλλον διαφωνεί ή απόλυτα διαφωνεί στο ερώτημα«σκεπτόμενοι την σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας κατά πόσο συμφωνείτε ή διαφωνείτε γενικά με την αξιοποίηση της Περιουσίας του Δημοσίου από τους επενδυτές;»

Ειδικότερα, στο ερώτημα «πριν από λίγες ημέρες υπογράφηκε το μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ της Lamda Development και του ΤΑΙΠΕΔ που "ξεμπλοκάρει" την αξιοποίηση/επένδυση στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Κατά πόσο συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη συγκεκριμένη αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού;», το 46,6%, δηλαδή σχεδόν 1 στους δύο πολίτες, απάντησαν μάλλον διαφωνώ ή απόλυτα διαφωνώ.

Οι συμμετέχοντες στην πανελλαδική έρευνα της MRB, τάσεις Ιουνίου 2016, απαντούν στο ερώτημα τι θα επιθυμούσατε σε σχέση με το bonus του πρώτου κόμματοςμε αφορμή τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο. Το 39,8% των ερωτηθέντων απαντά ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καθόλου bonus στο πρώτο κόμμα.

Ακόμη, το 63,6% απαντά ότι θα πρέπει να διατηρηθεί το ποσοστό του 3% ώστε ένα κόμμα να δικαιούται εκπροσώπησης στη Βουλή.

Στην πρόταση για απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό το 70,2% των ερωτηθέντων τοποθετείτε θετικά απαντώντας σίγουρα συμφωνώ ή μάλλον συμφωνώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα αν συμφωνούν με την πρόταση να προκηρυχθεί δημοψήφισμα για κρίσιμα θέματα Συνταγματικής Αναθεώρησης της χώρας. Το 60,3% δηλώνει ότι απόλυτα συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με τη συγκεκριμένη πρόταση.

Οι πολίτες τοποθετούνται και για το τι θα ήθελαν να συμβεί στο δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία. Το 37,8% απαντά ότι θα επιθυμούσε να ψηφίσει το Ηνωμένο Βασίλειο υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: Real

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.