ΚΟΣΜΟΣ

Με ιστιοφόρο

Χίλια χρόνια μετά, οι Βίκινγκς έκαναν απόβαση (ξανά) στην Αμερική!

Χίλια χρόνια μετά την ανακάλυψη της Αμερικής από τον Λέιφ Έρικσον, τον θαλασσοπόρο εξερευνητή των Βίκινγκς που, σύμφωνα με τον θρύλο, προηγήθηκε του Χριστόφορου Κολόμβου, ένα νορβηγικό ντράκαρ έφτασε στις ακτές του Καναδά, αφού έκανε πέντε εβδομάδες να διασχίσει τον ωκεανός.
Jörgen Ask

Το πλοίο Ντράκεν Χάραλντ Χόρφαγκρε, αντίγραφο των αρχαίων ιστιοφόρων των Βίκινγκς που ναυπηγήθηκε με βάση αρχαιολογικά ευρήματα και περιγραφές από τις Σάγκα --τα κείμενα που αφηγούνται την αρχαία σκανδιναβική ιστορία-- έφτασε την Τετάρτη στη Νέα Γη του Καναδά, όπως ανέφερε το πλήρωμά του.

Το ιστιοφόρο είναι το μεγαλύτερο αντίγραφο πλοίου των Βίκινγκς στον κόσμο, καθώς έχει μήκος 35 μέτρα και πλάτος 8, ενώ είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα όργανα πλοήγησης. Έχει 33μελές πλήρωμα και είχε αποπλεύσει στις 26 Απριλίου από το Χάουγκεσουντ της νοτιοδυτικής Νορβηγίας.

Στην πορεία του, το Ντράκεν Χάραλντ Χόρφαγκρε έκανε μια μη προγραμματισμένη στάση στα νησιά Σέτλαντ ενώ κατόπιν έπιασε επίσης στα νησιά Φερόες, στην Ισλανδία και τη Γροιλανδία.

«Δεν ήταν εύκολο, αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα στο ταξίδι μας αυτό, όμως το πλήρωμα είχε πάντα υψηλό ηθικό και εργάστηκε σκληρά» ανέφερε ο Σουηδός καπετάνιος Μπγιορν Άχλαντερ στον ιστότοπο της αποστολής.

Το ιστιοφόρο ακολούθησε τη θαλάσσια διαδρομή που πιθανότατα θα είχαν ακολουθήσει και οι Βίκινγκς πριν από μια χιλιετία. Σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς ο Λέιφ Έρικσον, ο γιος του Έρικ του Ερυθρού, του εποικιστή της Γροιλανδίας, κατάφερε να φτάσει στην Αμερική γύρω στο 1000 μ.Χ., δηλαδή σχεδόν πέντε αιώνες πριν από τον Χριστόφορο Κολόμβο. Τη δεκαετία του 1960 βρέθηκαν στο Λ' Ανς ο Μεντού, στο βόρειο άκρο της Νέας Γης, ερείπια που μαρτυρούν την παρουσία των Βίκινγκς στον Καναδά μεταξύ 900-1050 μ.Χ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.