ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

EURO 2016

Δέκα χούλιγκαν δικάζονται για τα βίαια επεισόδια στη Μασσαλία

Δέκα οπαδοί που ενέχονται στα βίαια επεισόδια του Σαββάτου στη Μασσαλία οδηγούνται ενώπιον δικαστηρίου σήμερα, κατά την 4η ημέρα του Euro-2016, όμως κανένας απ' αυτούς δεν είναι Ρώσος: οι χούλιγκαν της χώρας αυτής, αν και βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή των επεισοδίων, διέφυγαν από τις γαλλικές αρχές, οι οποίες αντιμετωπίζουν επικρίσεις.

Εκατόν πενήντα ρώσοι χούλιγκαν "εξαιρετικά εκπαιδευμένοι" συμμετείχαν στις βίαιες συμπλοκές που έγιναν το Σάββατο στο Παλιό Λιμάνι και εικόνες τους έκαναν τον γύρο του κόσμου, εξήγησε σήμερα ο εισαγγελέας της Μασσαλίας Μπρις Ρομπέν.

Το πρόβλημα είναι ότι κανένας απ' αυτούς δεν συνελήφθη. "Προετοιμασμένοι για εξαιρετικά γρήγορες και εξαιρετικά βίαιες επιχειρήσεις", είναι φανερό πως απέφυγαν την αστυνομική επιτήρηση αποφεύγοντας να φθάσουν αεροπορικώς στη Μασσαλία, διευκρίνισε ο εισαγγελέας.

Οι δέκα που θα δικαστούν σήμερα το απόγευμα είναι έξι Βρετανοί, ένας Αυστριακός και τρεις Γάλλοι.

Η εισαγγελία θα ζητήσει ποινές φυλάκισης για όλους, απαγόρευση εισόδου σε γήπεδα για τους Γάλλους και απαγόρευση εισόδου στη Γαλλία για τους ξένους. Κατηγορούνται για βιαιότητες εναντίον αστυνομικών ή άλλων οπαδών.

Στις συμπλοκές στο Παλιό Λιμάνι συμμετείχαν ρώσοι, άγγλοι και γάλλοι οπαδοί, όμως όλοι σχεδόν οι 35 τραυματίες είναι Άγγλοι, διευκρίνισε ο Ρομπέν. Μεταξύ αυτών, ο άνδρας που τραυματίσθηκε σοβαρά το Σάββατο αφού δέχθηκε χτυπήματα στο κεφάλι εξακολουθεί να βρίσκεται σε "κρίσιμη", αλλά σταθερή κατάσταση. "Οι δράστες της επίθεσης εναντίον του δεν έχουν ταυτοποιηθεί", δήλωσε ο εισαγγελέας.

Στην Αγγλία, φωνές υψώνονται για να επικρίνουν τις ενέργειες της γαλλικής αστυνομίας το Σάββατο. "Δεν διαχειρίσθηκαν καλά το πλήθος των Άγγλων, δεν επικοινώνησαν μαζί τους και δεν κατάφεραν να διαχειριστούν ούτε το κίνημα των ρώσων χούλιγκαν. Είναι σαφές ότι έπρεπε να συγκρατήσουν αυτή την ομάδα ή τουλάχιστον να προστατεύσουν τους άγγλους φιλάθλους", δήλωσε ο Τζεφ Πίρσον, ειδικός για τους χούλιγκαν στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ο οποίος βρισκόταν το Σάββατο στη Μασσαλία.

Σήμερα οι νομάρχες του Ροδανού (κεντροανατολική Γαλλία) και του Άνω Γκαρόν (νοτιοδυτική) απαγόρευσαν την πώληση οινοπνευματωδών που οι πελάτες μπορούν να παίρνουν μαζί τους από το κατάστημα (σε μπουκάλια ή κουτιά) κατά τις ημέρες των ματς στην περιοχή της Λυών (Βέλγιο-Ιταλία σήμερα στις 22:00 ώρα Ελλάδας), καθώς και τις παραμονές και τις ημέρες των ματς στην Τουλούζη (Ισπανία-Τσεχία σήμερα στις 16:00). Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν την επομένη των οδηγιών που δόθηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.