ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία

Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του Ερντογάν κατά εκδοτικού ομίλου

Γερμανικό εφετείο επιβεβαίωσε την απόρριψη μιας προσφυγής του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που θέλησε να εμποδίσει τον διευθυντή του Axel Springer, ενός από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς ομίλους Τύπου, να επαναλάβει την υποστήριξή του σε ένα σατιρικό ποίημα με στόχο τον Τούρκο πρόεδρο.
erntogan_2_0

Σε ανοικτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της συντηρητικής εφημερίδας Die Welt, που ανήκει στον όμιλο Springer, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ματίας Ντέπφνερ είχε εκφράσει την υποστήριξή του στον ηθοποιό Γιαν Μπέμερμαν, συγγραφέα ενός κειμένου το οποίο διάβασε στις 31 Μαρτίου στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, στο οποίο χαρακτήριζε τον Ερντογάν παιδόφιλο και κτηνοβάτη.

"Θεωρώ ότι το ποίημά σας ήταν επιτυχημένο. Μου προκάλεσε τρανταχτά γέλια", γράφει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου που εκδίδει επίσης τη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Bild, ο οποίος δηλώνει ότι συμφωνεί "πλήρως" με τις "διατυπώσεις και τις προσβολές" του σατιρικού ηθοποιού.

Έπειτα από προσφυγή που κατέθεσε ο γερμανός δικηγόρος του Ερντογάν, ο Ραλφ Χέκερ, το δικαστήριο της Κολονίας (δυτική Γερμανία), απέρριψε στις 10 Μαΐου σε πρώτο βαθμό την αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα του τούρκου ηγέτη, επικαλούμενο το "θεμελιώδες δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης".

Σήμερα, το Εφετείο της Κολονίας επιβεβαίωσε την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων που ζήτησε ο Ερντογάν: "όπως και το (πρωτοβάθμιο) δικαστήριο, το Εφετείο εκτιμά πως η 'ανοικτή επιστολή' του Ντέπφνερ είναι συμβατή με το άρθρο 5 του Συντάγματος" που εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης, αναφέρει το δικαστήριο.

Μια προσφυγή στο ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο αποτελεί τώρα το τελευταίο ένδικο μέσο στο οποίο μπορεί να προσφύγει ο Ερντογάν. Ξεπερνώντας ανοικτά τα όρια και πηγαίνοντας συνειδητά πέρα από το σημείο που επιτρέπει ο γερμανικός νόμος, ο ηθοποιός θέλησε να δείξει διά του παραλόγου πόσο άδικο είχε η τουρκική εξουσία να επιτίθεται σε ένα άλλο κείμενο, ένα τραγούδι που είχε μεταδοθεί 15 ημέρες νωρίτερα στη γερμανική δημόσια τηλεόραση και ασκούσε κριτική στην αμφισβήτηση των δημόσιων ελευθεριών στην Τουρκία.

Η υπόθεση απέκτησε γρήγορα μια διπλωματική τροπή και προκάλεσε σκάνδαλο στη Γερμανία όταν η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ επέτρεψε τις δικαστικές διώξεις που ήθελε η Άγκυρα να ασκηθούν κατά του ηθοποιού, ενώ οι απολυταρχικές παρεκκλίσεις του Ερντογάν καταγγέλλονται όλο και εντονότερα

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.