ΚΟΣΜΟΣ

Εξακολουθεί να προηγείται το κόμμα του Ραχόι

Δημοσκοπικό άλμα του Podemos

Ο αριστερός συνασπισμός με επικεφαλής το Podemos έκανε ένα μεγάλο άλμα ενόψει των γενικών εκλογών που θα διεξαχθούν στην Ισπανία στις 26 Ιουνίου, έδειξε σήμερα δημοσκόπηση, δημιουργώντας νέες αμφιβολίες σχετικά με το χρώμα που θα έχει η επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

Ο συνασπισμός Unidos Podemos (Ενωμένοι Μπορούμε) θα κέρδιζε 25,6% των ψήφων και 88 έως 92 έδρες στην 350μελή ισπανική κάτω βουλή, καταγράφοντας άνοδο από τις 71 έδρες που είχαν μαζί στις εκλογές του Δεκεμβρίου τα δύο κόμματα που σχημάτισαν τη συμμαχία.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι εξακολουθεί να κερδίζει τις εκλογές, με 29,2% των ψήφων και 118 έως 121 έδρες, ελαφρώς λιγότερες από τις 123 έδρες που είχε κερδίσει τον Δεκέμβριο και μακράν των 176 εδρών που χρειάζεται για να έχει την πλειοψηφία.

Εν τω μεταξύ το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα περνάει στην τρίτη θέση, με 21,2% και 78 έως 80 έδρες, σε σύγκριση με τις 90 έδρες που είχε κερδίσει τον Δεκέμβριο, ενώ οι φιλελεύθεροι Ciudadanos παραμένουν τέταρτοι με 14,6% και 38 έως 39 έδρες, από τις 40 που είχαν.

Οι περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα υποχρέωνε τους σοσιαλιστές να επιλέξουν ανάμεσα στην υποστήριξη ενός μεγάλου συνασπισμού με το PP και στο να γίνουν ήσσονες εταίροι του Podemos σε μια αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού, επιλογές που ο ηγέτης τους, ο Πέδρο Σάντσεθ, έχει επανειλημμένα αποκλείσει.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.