ΕΛΛΑΔΑ

Παραγωγική ανασυγκρότηση, κοινωνικό κράτος, θεσμικές αλλαγές

Δραγασάκης: «Οι τρεις προτεραιότητες της κυβέρνησης»

Το δικό του απολογισμό για την ως τώρα πορεία της κυβέρνησης, αλλά και για την ευρω-κρίση που προκαλεί το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος παρουσίασε χθες, σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Μαρούσι, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.
dragasakis1

Ταυτόχρονα, ο κ. Δραγασάκης ανέλυσε εκτενώς και τις τρεις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, στέλνοντας μήνυμα ότι πρόκειται για κυβέρνηση με ατζέντα και ορίζοντα τετραετίας.

Στο κατάμεστο γήπεδο «Σπύρος Λούης», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προέβη σε εκτενή απολογισμό της ως τώρα κυβερνητικής πορείας, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι «η Ευρώπη ή θα αλλάξει ή θα διαλυθεί», κάνοντας, μάλιστα, λόγο για κάτι «αυτονόητο». «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά φέρνει στην επιφάνεια μία πολυδιάστατη κρίση», υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για «μια κρίση προσανατολισμού της ίδιας της Βρετανίας, κρίση πολιτικής και κοινωνικής νομιμοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και κρίση περιεχομένου της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, της παγκοσμιοποίησης της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους, των εκρηκτικών ανισοτήτων και αποκλεισμών».

Τρεις προτεραιότητες

Σε ό,τι αφορά στις κυβερνητικές προτεραιότητες, ο Γιάννης Δραγασάκης ανέπτυξε τα σχέδια της κυβέρνησης αναφέροντας τους βραχυπρόθεσμους, τους μεσοπρόθεσμους αλλά και τους μακροπρόθεσμους στόχους, διαβεβαιώνοντας, μάλιστα, τους παρευρισκομένους ότι «για πρώτη φορά έπειτα από 6 χρόνια μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να σχεδιάσουμε την έξοδο από την κρίση σε ένα μεσοπρόθεσμο βάθος».

Ως πρώτη προτεραιότητα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε την «παραγωγική ανασυγκρότηση», τις «επενδύσεις», τη «δημιουργία θέσεων εργασίας ως προϋπόθεση για ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης». «Είναι σημαντικό να περάσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και προβλέπονται τέτοιοι θετικοί ρυθμοί ήδη το δεύτερο εξάμηνο
αυτού του χρόνου, ενώ προβλέπεται να αυξηθούν το 2017 και το 2018», όπως είπε.

Ως προς την χρονική διάσταση των στόχων, ο κ. Δραγασάκης είπε τα εξής: «Βραχυπρόθεσμα: Πολλαπλασιάζουμε τα προγράμματα προσωρινής απασχόλησης, που τα περισσότερα επεκτείνονται σε 8 μήνες. Πρόκειται για μια άμεση απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας που πέρυσι κάλυψε 97.000 περίπου άτομα, ενώ φέτος προβλέπεται να καλύψει 176.000, δηλαδή στο σύνολο 275.000 στη διετία.

Μεσοπρόθεσμα: Η βελτίωση της αγοράς εργασίας επιδιώκεται, α) με την ανάκαμψη της οικονομίας και της βελτίωσης των όρων της χρηματοδότησής της. Και παρατηρείται ήδη μια τέτοια αύξηση της απασχόλησης, με 200.000 νέες θέσεις εργασίας ήδη κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2016, σύμφωνα με την «ΕΡΓΑΝΗ», β) με το σχεδιασμό ολόκληρου του ΕΣΠΑ με τρόπο ώστε το κριτήριο της απασχόλησης να υπηρετείται από όλες τις επιλέξιμες δράσεις, γ) με τη θέσπιση μέτρων με στόχο τη συγκράτηση ή και την παλιννόστηση των επιστημόνων. Μεταξύ των μέτρων αυτών ενεργοποιείται σύντομα και ένα Δημόσιο Αναπτυξιακό Ταμείο για τη χρηματοδότηση των ερευνητών και των νεοφυών επιχειρήσεων.

Μεσομακροπρόθεσμα: Στο μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα καταλυτικό ρόλο θα παίξει η ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και η ανάδειξή σε ένα δυναμικό τομέα παραγωγής υπηρεσιών και απασχόλησης. Σχετικό νομοσχέδιο-τομή πρόκειται να δοθεί τις επόμενες μέρες σε διαβούλευση. Επίσης, ετοιμάζεται ειδικό αναπτυξιακό κείμενο για τη χρηματοδότηση τέτοιων επιχειρήσεων μέσω μικροπιστώσεων».

Επανασχεδιασμός κοινωνικού κράτους

Ως δεύτερη προτεραιότητα, αλλά και «πυλώνα» του κυβερνητικού σχεδίου, ο Γιάννης Δραγασάκης ανέφερε τον «επανασχεδιασμό και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους». «Ορισμένοι, όπως ο κ. Μητσοτάκης, λένε ότι πρώτα πρέπει να κάνουμε ανάπτυξη και μετά διανομή, πρώτα πρέπει να δημιουργήσουμε πλούτο και μετά να δούμε το κοινωνικό κράτος. Δηλαδή, οι φτωχοί και οι ανήμποροι να μείνουν στο «περίμενε». Όντως, αυτά λένε τα δόγματα του νεοφιλελευθερισμού. Αλλά το ατύχημα του κ. Μητσοτάκη είναι διπλό. Το πρώτο ατύχημα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι τα δόγματα αυτά αμφισβητούνται πλέον δυνατά και από εκείνους που τα εισηγήθηκαν. Από τους κόλπους του ΔΝΤ βγήκε πρόσφατα μια μελέτη που θέτει σε αμφισβήτηση το δόγμα του νεοφιλελευθερισμού», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που συνέχισε να εξαπολύει βολές κατά του προέδρου της ΝΔ: «Και το δεύτερο ατύχημα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι στην κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα μας καμιά ανάπτυξη και καμιά παραγωγή δεν είναι εφικτή και βιώσιμη αν δε συνδυαστεί με την ανόρθωση της κοινωνίας, του συστήματος υγείας, του εκπαιδευτικού συστήματος, του συστήματος κοινωνικής προστασίας, δηλαδή του κοινωνικού κράτους», είπε χαρακτηριστικά. «Ο τρίτος στόχος μας τώρα είναι να περάσουμε από τα άμεσα μέτρα και τις αποσπασματικές δράσεις σ' ένα συνολικό σχέδιο. Πάνω σε αυτό το στόχο εργάζεται ήδη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής και πολύ σύντομα, ίσως και μέσα στον επόμενο μήνα, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το συνολικό μας σχεδιασμό.

Θεσμικές αλλαγές

Οι θεσμικές αλλαγές αποτελούν, σύμφωνα με τον Γιάννη Δραγασάκη, την τρίτη προτεραιότητα της κυβέρνησης: «Τρίτη προτεραιότητα είναι οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές στο Σύνταγμα, τον εκλογικό νόμο, τη δημόσια διοίκηση και το κράτος. Μια μακρά περίοδος κρατικοκεντρικής οργάνωσης της συλλογικής μας ζωής έχει οδηγήσει σε φαινόμενα ακύρωσης της κοινωνίας των πολιτών, αποξένωσης των πολιτών από τα δημόσια και κοινωνικά πράγματα, ανάθεσης των υποθέσεων στο κράτος. Μια μακρά παράδοση πελατειακών σχέσεων έχει οδηγήσει σε νοοτροπίες και λογικές ότι εκείνο που μετράει είναι το μέσο και όχι η αξιοσύνη, η εργασία και η προσφορά», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για μία «μακρά περίοδο δικομματισμού» που «οδήγησε σε ένα καρτέλ εξουσίας, απρόσιτο στον κοινωνικό έλεγχο. Αυτές και άλλες παθογόνες καταστάσεις πρέπει να
ανατραπούν».

Και συνέχισε ο Γιάννης Δραγασάκης: «Στην κατεύθυνση αυτή προχωρούμε άμεσα στην κατάργηση του μπόνους και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση της απλής αναλογικής και με την προοπτική στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης να συμφωνηθεί ως πάγιο εκλογικό σύστημα.

Ανοίγουμε, παράλληλα, τη συζήτηση για το συνταγματικό χάρτη της χώρας, με βάση τις αρχές της διαφάνειας, της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών, της εμβάθυνσης των δημοκρατικών θεσμών, τη θεσμοθέτηση μορφών άμεσης δημοκρατίας».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.