ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Σάββατο 11 Ιουνίου

Εγκαινιάζεται το Μουσείο Μαστίχας Χίου

Ένα ξεχωριστό για την ιστορία και το αντικείμενό του μουσείο εγκαινιάζεται στο νησί της Χίου, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου του τέως πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και πλήθους άλλων επισήμων.

Το Μουσείο Μαστίχας Χίου, κοντά στο Πυργί, το μεγαλύτερο έργο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) στο Αιγαίο ανοίγει επίσημα τις πύλες του προκειμένου να υποδεχτεί τους επισκέπτες του, το Σάββατο, 11 Ιουνίου. Οι πολίτες της Χίου θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν την ιστορία του νησιού τους, μέσω της παραγωγής μαστίχας ανά τους αιώνες.
Το μουσείο εντάσσεται στο δίκτυο θεματικών μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και όπως είναι φυσικό έχει ως στόχο την προβολή της μαστίχας ως μοναδικού προϊόντος στον κόσμο. Το έργο που εγκαινιάζεται, κόστους 9.300.000 ευρώ, περιλαμβάνει τα κτίρια και την εγκατάσταση σε αυτά της μόνιμης έκθεσης, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου καθώς και των συμπληρωματικών-βοηθητικών χώρων και υπηρεσιών.

Τα εγκαίνια του ξεχωριστού αυτού χώρου πολιτισμού με επίκεντρο το μοναδικό προϊόν της μαστίχας, θα πραγματοποιηθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στις 12 το μεσημέρι. Χαιρετισμό στα εγκαίνια θα απευθύνουν η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, κυρία Σοφία Στάικου, ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, κύριος Γιώργος Τούμπος, ο Δήμαρχος Χίου, κύριος Μανώλης Βουρνούς και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κύριος Ευάγγελος Αποστόλου. Στο νεόδμητο κτίριο του μουσείου θα δώσει το παρών, ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος.

b

Ένα μουσείο πρότυπο

Στα τέλη Μαΐου, οι υπεύθυνοι του μουσείου άνοιξαν κατ' εξαίρεση τις πύλες τους σε μαθητές του νησιού, αλλά και μαστιχοπαραγωγούς που είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια πρώτη γεύση του χώρου, ενώ ολοκληρώνονταν ακόμη οι τελευταίες εργασίες κυρίως στους χώρους γύρω από το κτίριο.
Πρωτοποριακή τηλεοπτική και ηχητική ξενάγηση στον κόσμο της μαστίχας, προσφέρει το νέο μουσείο
Η πρωτοποριακή κατασκευή, ο σχεδιασμός, η τηλεοπτική και ηχητική ξενάγηση, καλύπτουν όλες τις πτυχές του ιδιαίτερου προϊόντος της ιστορίας της Χίου και ιδιαίτερα της περιοχής των Μαστιχοχωρίων, με τα πιο σύγχρονα μέσα παρουσίασης, ασφάλειας και προστασίας των αντικειμένων που εκτίθενται, των επισκεπτών και του προσωπικού.

Στο ισόγειο, ο επισκέπτης μπορεί να δει την ιστορία του μαστιχιού, της παραγωγής, των οικισμών, της Χίου, τα εργαλεία του «κεντήματος» παλιά μηχανήματα και αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν στα διοικητικά πόστα της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών και τις φυτοτεχνικές δημιουργίες. Ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνονται στους εσωτερικούς και εξωτερικού χώρους φυτεύσεις μαστιχόδεντρων και άλλων φυτών που ευδοκιμούν στην περιοχή.

c

Ένα τεράστιο videowall προβάλει οτιδήποτε έχει σχέση με τον τόπο, την ιστορία, τον πολιτισμό του και τη μαστίχα, ενώ πολλά άλλα σε κάθε τμήμα προβάλλουν ξεχωριστά βίντεο ανάλογα με τα θέματα που παρουσιάζονται στα συγκεκριμένα σημεία. Μία από τις σημαντικότερες εκπλήξεις είναι ότι όλα τα παλιά μηχανήματα έχουν επισκευαστεί και λειτουργούν με σύγχρονες κατασκευές, που επεκτείνονται ακόμη και στις μεθόδους προστασίας τους με φωτοκύτταρα.

Η ξεχωριστή θέση του κτιρίου, προσφέρει υπέροχη θέα στον κάμπο του Πυργίου

Στο δεύτερο επίπεδο, στο υπόγειο οι επισκέπτες περιεργάζονται παλιά μηχανήματα που έχουν γράψει την ιστορία της Ένωσης και στο τρίτο, μετά το χώρο υποδοχής, βρίσκεται η αίθουσα διαλέξεων και εκδηλώσεων, ενώ στο δεύτερο υπερυψωμένο κτίριο πωλούνται τα προϊόντα Mastichasop της Μedittera. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και το αναψυκτήριο, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τα τοπικά σνακ και τον καφές τους με θαυμάσια θέα τόσο προς τον κάμπο του Πυργιού, όσο και προς τη θάλασσα. Το σύνολο των κτιρίων ολοκληρώνεται με το διοικητικό τμήμα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.