ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για τα ελληνικά ομόλογα

ΕΚΤ: Κίνδυνος αναβολής του waiver

Η ΕΚΤ ζητά κλείσιμο των εκκρεμοτήτων για να ενεργοποιήσει το waiver αύριο.
ekt

«Τρέχει» η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει τις εκκρεμότητες και να καταθέσει άμεσα, πιθανότατα εντός της ημέρας, ώστε να οριστικοποιηθεί η αξιολόγηση και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης.

Αν αυτό δεν επιτευχθεί τότε ορατός είναι ο κίνδυνος αναβολής της ευνοϊκής απόφασης της ΕΚΤ για την επαναφορά του waiver, δηλαδή της εξαίρεσης με την οποία θα γίνονται δεκτά και πάλι τα ελληνικά ομόλογα.

Οι νέες καθυστερήσεις καθιστούν πιθανή την μετάθεση της απόφασης για την επαναφορά του waiver το οποίο αναμένονταν να επανέλθει αύριο Πέμπτη 2 Ιουνίου, μέχρι να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες για την αποδέσμευση της δόσης του προγράμματος. Το ζήτημα αυτό, και ο κίνδυνος αναβολής της θετικής απόφασης της ΕΚΤ για τις εγχώριες τράπεζες, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας που πραγματοποιήθηκε χθες στην Τράπεζα της Ελλάδος μεταξύ του διοικητή κ. Γιάννη Στουρνάρα, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ σταμάτησε να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας στις εγχώριες τράπεζες το 2015 όταν η χώρα βρέθηκε εκτός προγράμματος, μετά την παρατεταμένη «διαπραγμάτευση». Με την επαναφορά του waiver, και την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, το ELA (που χορηγείται με επιτόκιο 1,55% έναντι 0,05% της κανονικής ρευστότητας της ΕΚΤ) θα μειωθεί άμεσα κατά περίπου 10 δισ. ευρώ.

Η επαναφορά του waiver θεωρείται το πρώτο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της κανονικότητας και εκτιμάται ότι θα επιδράσει ιδιαίτερα θετικά στην εμπιστοσύνη. Ωστόσο τυχών μετάθεση της σχετικής απόφασης εκτιμάται ότι θα προκαλέσει απογοήτευση, μεταδίδοντας ένα μήνυμα ότι η χώρα δεν κατορθώνει να κλείσει τα μέτωπα και να προχωρήσει μπροστά, τραυματίζοντας σοβαρά το θετικό κλίμα που προσπαθεί να σχηματιστεί με αφορμή την πολυαναμενόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποτελέσει σημείο καμπής για τη χώρα και υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσει την αρχή του τέλους της κρίσης. Μεταξύ άλλων θα συμβάλει στην άρση της αβεβαιότητα, θα βελτιώσει δραστικά το κλίμα εμπιστοσύνης, θα καταστήσει και πάλι τα ελληνικά ομόλογα αποδεκτά από την ΕΚΤ για να χορηγεί ρευστότητα στις εγχώριες τράπεζες, θα ανοίξει τον δρόμο για τη συμμετοχή των κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την απόσυρση των κεφαλαιακών περιορισμών.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.