ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλα του «γάμου»… δύσκολα

Εκταμιεύονται τα 7,5 δισ. - Δρόμος στρωμένος με «αγκάθια» για την επόμενη υποδόση

«Χωρίς… ανάσα»: Μπορεί Αθήνα και δανειστές να αναμένεται να επικυρώσουν έστω και τυπικά μέχρι την Πέμπτη, στο Eurogroup, την συμφωνία τους για εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ., δεν ξεχνούν όμως να χτυπούν «καμπανάκια» στην ελληνική πλευρά για αυτά που... έρχονται.
dosi

του Βαγγέλη Δουράκη

Το φθινόπωρο προμηνύεται «καυτό», καθώς προϋποθέτει «καύσωνα» προαπαιτούμενων μέτρων για την εκταμίευση της επόμενης υποδόσης, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, και για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου.

Μπορεί μέσα στις επόμενες ημέρες η Αθήνα να βάλει στα Ταμεία της το μεγαλύτερο «κομμάτι» της δόσης των 10,3 δισ. που συμφωνήθηκε στο Eurogroup  της 24ης Μαίου, όμως για να λάβει το… υπόλοιπο του Σεπτεμβρίου θα πρέπει για ακόμη μία φορά νε περάσει από «σκόπελους»!

Όπως προκύπτει από έγγραφα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), η Ελλάδα δεν έχει το παραμικρό περιθώριο χαλάρωσης ως το φθινόπωρο. Αντιθέτως, καλείται να εφαρμόσει:

-         15 μέτρα που θα «ξεκλειδώσουν» την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ (θα εκταμιευθεί σε ένα ή περισσότερα κομμάτια), με την αυστηρή προειδοποίηση ότι τα χρήματα θα χαθούν αν δεν υλοποιηθούν τα μέτρα έως τις 31 Οκτωβρίου.

-         41 παρεμβάσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του Μνημονίου, η οποία, όπως προειδοποίησε ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, «θα είναι απαιτητική, αλλά όχι περισσότερο από την πρώτη αξιολόγηση».

Ο  Πιέρ Μοσκοβισί εκτίμησε, πάντως, ότι δεν θα απαιτηθεί και τέταρτο Μνημόνιο, εάν εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις, ενώ ξεκαθάρισε προϋπόθεση για να αρθούν τα capital controls είναι να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.

Στη λίστα των 15 προαπαιτούμενων για τα 2,8 δισ. ευρώ του φθινοπώρου ξεχωρίζουν απαιτητικά μέτρα όπως: η αξιολόγηση των συμβουλίων των τραπεζών ως το τέλος Ιουνίου, η συμφωνία με τους δανειστές εντός του Ιουνίου για τη στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και η ολοκλήρωση του εσωτερικού κανονισμού του, η μεταφορά δεύτερου πακέτου ΔΕΚΟ στο Ταμείο, η κύρωση της συμφωνίας για το Ελληνικό από τη Βουλή, μέτρα για την επάρκεια πόρων (ανθρώπινων και υλικών) της Αρχής Δημοσίων Εσόδων και ο διορισμός των μελών του συμβουλίου διοίκησης της Αρχής, η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, η προκήρυξη για την πώληση του 20% του ΑΔΜΗΕ τον Ιούλιο.

Για τη δεύτερη αξιολόγηση, το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι οι παρεμβάσεις στα εργασιακά. Όπως αναφέρεται στο Μνημόνιο, η Ελλάδα δεσμεύεται για ευθυγράμμιση του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου με τις βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε. εντός του Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, θα πρέπει: να ψηφίσει το Νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2017-2020, να προχωρήσει το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και να ολοκληρώσει την «πρώτη φάση εξορθολογισμού» των ειδικών μισθολογίων (η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για ισοδύναμα ως τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να μην ισχύσει το «πάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων και προαγωγών από το 2017).

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.