ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες

Ένας χρόνος capital controls - Πότε θα αποσυρθούν

Πως φτάσαμε στα capital controls – Δεν υπάρχει ορατότητα για το πότε θα αποσυρθούν...
capitalscontrols

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών, κίνηση χωρίς προηγούμενη στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου.

Tη Δευτέρα 29 Ιουνίου οι τράπεζες δεν άνοιξαν και παρέμειναν κλειστές, σε «ειδική τραπεζική αργία» για περίπου 20 εργάσιμες ημέρες ενώ όταν επιτέλους λειτούργησαν τίποτα δεν ήταν σαν πριν. Το χειρότερο ότι σήμερα, ένα χρόνο μετά, δεν υπάρχει ακόμα ορατότητα –πολύ περισσότερο χρονοφιάγραμμα, για το πότε θα αποσυρθούν και όπως υπογραμμίζουν έμπειρα τραπεζικά στελέχη ανάπτυξη και επενδύσεις με τις τράπεζες σε περιορισμό δεν γίνεται.

Τα capital controls αποτέλεσαν την κατάληξη της περίφημης διαπραγμάτευσης για το «σκίσιμο των μνημονίων», την κατάργηση της «εξωθεσμικής τρόικας», την «διαγραφή του χρέους», τον «τερματισμό της λιτότητας» και την «αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπης». Μετά την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου 2015 η κυβέρνηση Σύριζα - ΑΝΕΛ κινήθηκε ελπίζοντας να ανατρέψει τα πάντα ποντάροντας στην άποψη ότι “στο τέλος θα μας δώσουν τα λεφτά γιατί δεν τους συμφέρει να διαλύσουμε την ευρωζώνη...”. Ο καιρός περνούσε η ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταφέρονταν από εβδομάδα σε εβδομάδα και από μήνα σε μήνα. Έτσι περίπου 5 μήνες μετά τις εκλογές, συμφωνία δεν υπήρχε, οι καταθέσεις μειώνονταν με ταχύτητα και η ανησυχία για τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ κυριαρχούσε.

Οι πολίτες δεν μπορούν να λαμβάνουν πάνω από 60 ευρώ την ημέρα από το λογαριασμό τους (ή 420 την εβδομάδα), δεν μπορούν να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό, δεν μπορούν να αγοράζουν μετοχές, ομόλογα ή αμοιβαία κεφάλαια, δεν μπορούν να ανοίγουν νέους τραπεζικούς λογαριασμούς, δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τις πιστωτικές τους κάρτες για συναλλαγές στο εξωτερικό κ.α. Βασικά ούτε να αρρωστήσεις, και να νοσηλευτείς στο εξωτερικό, δεν μπορείς χωρίς να πάρεις κάποια έγκριση (αρχικά από τη Επιτροπή Εγκρίσεων, τώρα από τις τράπεζες)! Μπορεί να έχουν χαλαρώσει οι περιορισμοί για κάποιες συναλλαγές μέσω internet ωστόσο η λίστα με τα «απαγορεύεται» παραμένει μεγάλη:  δεν μπορούν να γίνουν αγορές ειδών ένδυσης, υπόδησης, οικιακού εξοπλισμού, ηλεκτρονικών ειδών, ηλεκτρονικού εξοπλισμού, καλλυντικών κ.α.

Αντίστοιχα οι περισσότερες εμπορικές συναλλαγές θα πρέπει να περάσουν από το κατώφλι της Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Είτε για να εισάγουν αγαθά (από τρόφιμα μέχρι υφάσματα), είτε πρώτες ύλες, μηχανήματα και ανταλλακτικά για να λειτουργήσουν οι βιομηχανίες κάθε επιχείρηση θα πρέπει να καταθέσει, μέσω της τράπεζάς της, αίτημα στην Επιτροπή Έγκρισης . Αν και η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί σε σχέση με τους πρώτους μήνες ωστόσο οι εμπορικές συναλλαγές έχουν ισορροπήσει σε ένα πολύ χαμηλότερο σημείο. Oι μεγάλοι χαμένοι των capital controls ήταν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αντίθετα με τις μεγάλες επιχειρήσεις, και ειδικά τις πολυεθνικές που είχαν εναλλακτικές δυνατότητες για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Καθοριστική ήταν η συμβολή της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία εξασφάλισε, σε συνεργασία με τις εμπορικές τράπεζες, την ομαλή λειτουργία των ΑΤΜ τις δύσκολες πρώτες ημέρες και στη συνέχεια να διαχειριστεί τη νέα δύσκολη πραγματικότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ έως σήμερα έχουν επεξεργαστεί πάνω από 70.000 αιτήματα και έχουν δοθεί εγκρίσεις για εισαγωγές ύψους 34 δισ. που αντιστοιχούν σε ποσοστό 78% των αντίστοιχων περσινών.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.