ΚΟΣΜΟΣ

Πολλές γυναίκες και παιδιά μεταξύ των θυμάτων

Εντοπίστηκαν τα πτώματα 117 προσφύγων ανοικτά της Λιβύης!

Το Πολεμικό Ναυτικό της Λιβύης ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 117 πτώματα προσφύγων εντοπίστηκαν στις ακτές της Ζουάρα, μιας πόλης στη δυτική Λιβύη

Πολλές γυναίκες και παιδιά είναι μεταξύ των θυμάτων, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επί τόπου. «Έχουν ξεβραστεί 117 πτώματα. Το 70% των θυμάτων είναι γυναίκες και τουλάχιστον έξι είναι παιδιά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χάμες αλ Μπουσέφι, ο εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου στη Ζουάρα.

«Έως το βράδυ της Πέμπτης είχαμε ανασύρει 104 πτώματα μεταναστών αλλά περιμένουμε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συνταγματάρχης Αγιούμπ Κάσελ, εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Λιβύης.

«Ένα σκάφος σαν κι αυτό μπορεί να μεταφέρει από 115 έως 125 επιβάτες», διευκρίνισε.

Σχεδόν 700 πρόσφυγες, ανάμεσά τους και περίπου 40 παιδιά, που προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ιταλία έχασαν τη ζωή τους, σε φρικτές συνθήκες, την περασμένη εβδομάδα σε τρία ναυάγια που συνέβησαν ανοικτά της Λιβύης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και μαρτυρίες επιζώντων.

Ο συνταγματάρχης Αγιούμπ Κάσεμ δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν τα πτώματα των μεταναστών που βρέθηκαν σήμερα στη Ζουάρα επέβαιναν σε ένα από τα σκάφη που ναυάγησαν την περασμένη εβδομάδα.

Οι διακινητές παράτυπων μεταναστών εκμεταλλεύονται το χάος που επικρατεί στη Λιβύη μετά τη λαϊκή εξέγερση που ανέτρεψε το καθεστώς του δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Οι περισσότεροι μετανάστες αναχωρούν από το δυτικό τμήμα της χώρας για την Ιταλία, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 300 χιλιομέτρων.

«Οι μετανάστες είναι κυρίως Αφικανοί αλλά υπάρχουν και Άραβες ανάμεσά τους», δήλωσε στο AFP ο συνταγματάρχης Κάσεμ.
Επέκρινε τη διεθνή κοινότητα, η οποία, όπως είπε, "αρκείται να θρηνεί τα θύματα και να δίνει αριθμούς" χωρίς να κάνει περισσότερα.

Σε ανακοίνωση που δημοσίευσε στη σελίδα του στο Facebook, το δημοτικό συμβούλιο της Ζουάρα κατήγγειλε την "παράξενη σιωπή των υπευθύνων, τόσο στο εσωτερικό του λιβυκού κράτους όσο και των διεθνών οργανισμών". Κατήγγειλε "την απουσία βοήθειας (...) στην πόλη αυτή από την οποία λείπουν τα μέσα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα".

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που σταματούν στις 25 Μαΐου, 37.785 μετανάστες έφθασαν στην Ιταλία από τις αρχές του 2016.

Την ίδια περίοδο, 1.370 μετανάστες και πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να φθάσουν στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο, δηλ. 24% λιγότεροι απ΄ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι (1.792). διευκρίνισε την Τρίτη ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM).

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.