ΚΟΣΜΟΣ

Eπαναφέρει τα σχέδια ανάπλασης του πάρκου Γκεζί της πλατείας Ταξίμ ο Ερντογάν

O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι πρόκειται να επαναφέρει τα σχέδια ανάπλασης του μικρού δημόσιου πάρκου Γκεζί της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, τρία χρόνια μετά από το ξέσπασμα μαζικών κινητοποιήσεων εναντίον της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης, με αφορμή το αμφιλεγόμενο πολεοδομικό σχέδιο ανάπλασης της πλατείας. 
erdogan

Τον Ιούνιο του 2013, ένα πρωτοφανές κύμα βίαιων διαδηλώσεων είχε συνταράξει την ισλαμοσυντηρητική τουρκική κυβέρνηση, επικεφαλής της οποίας ήταν τότε ο Ερντογάν.

Η αμφισβήτηση ξεκίνησε από την κινητοποίηση ενός μικρού αριθμού οικολόγων οι οποίοι ήταν αντίθετοι στο πολεοδομικό σχέδιο που προέβλεπε την καταστροφή του πάρκου και την κατασκευή ενός οικιστικού και εμπορικού συμπλέγματος, ενός τεμένους και ενός αντιγράφου των παλιών οθωμανικών στρατώνων.

Η βίαιη καταστολή του πυρήνα των διαδηλωτών τότε είχε προκαλέσει ένα μαζικό κίνημα εναντίον του Ερντογάν. Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους αστυνομικούς και τους διαδηλωτές είχαν προκαλέσει 8 νεκρούς και περισσότερους από 8.000 τραυματίες.

Σε μια ομιλία του σε μια τελετή στην Κωνσταντινούπολη, χθες ο Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία του να χτιστεί ένα αντίγραφο των παλιών οθωμανικών στρατώνων, ένα τέμενος και μια όπερα, χωρίς να αναφερθεί στο εμπορικό κέντρο.

"Σε ένα από τα θέματα που πρέπει να είμαστε θαρραλέοι είναι το πάρκο Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ…Εάν σκοπεύουμε να ανακτήσουμε την ιστορία μας, εκεί υπήρχε ένα ιστορικό κτίριο και θα το ανοικοδομήσουμε", δήλωσε αναφερόμενος στους οθωμανικούς στρατώνες.

"Ακόμα και αν είναι ένα ιστορικό μουσείο, ή ένα μουσείο της πόλης, χρειάζεται να το κάνουμε", επισήμανε.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.