ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες

Επανέρχεται σήμερα το waiver

Αποτελεί το πρώτο μεγάλο βήμα για την σταθεροποίηση των τραπεζών.
ekt

Στην επαναφορά του waiver, δηλαδή της εξαίρεσης με την οποία θα γίνονται και πάλι δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας, θα προχωρήσει σήμερα η ΕΚΤ. Πρόκειται, σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, στο πρώτο μεγάλο βήμα για την σταθεροποίηση των εγχώριων τραπεζών.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι μιλώντας χθες στην Ευρωβουλή επιβεβαίωσε την πρόθεση της ΕΚΤ να επαναφέρει το waiver ενώ σε ότι αφορά την συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που αποτελεί το σημαντικότερο βήμα για την αποκατάσταση των συνθηκών ρευστότητας, , υπογράμμισε ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να τεσταριστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Για τα capital controls σημείωσε ότι με τον καιρό θα μπορούσαν, σταδιακά, να αρθούν διευκρινίζοντας ότι είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης και όχι της ΕΚΤ.

Με την απόφαση της ΕΚΤ για την επαναφορά του waiver ρευστότητα ύψους 10 δισ. ευρώ, που σήμερα παρέχεται μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας ELA, θα αναχρηματοδοτηθεί από την κανονική ρευστότητα του ευρωσυστήματος. Έτσι το όριο του ELA που σήμερα διαμορφώνεται σε 68,1 εκατ. ευρώ θα περιοριστεί στα 58,1 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το ELA παρέχεται με επιτόκιο 1,55% έναντι 0,05% της κανονικής ρευστότητας και με την επαναφορά του waiver το ετήσιο όφελος για τις εγχώριες τράπεζες θα ανέλθει σε περίπου 150 εκατ. ευρώ.

Στελέχη τραπεζών επισημαίνουν ότι η επαναφορά του waiver αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την σταθεροποίηση των τραπεζών, ειδικά από ψυχολογικής πλευράς, υπογραμμίζοντας ότι απομένουν δυο ακόμα αποφασιστικά βήματα για την ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας: την μείωση του haircut και την συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Σε ότι αφορά το haircut, το κούρεμα που επιβάλλεται τώρα στις εγγυήσεις που παρέχουν οι εγχώριες τράπεζες διαμορφώνεται περίπου στο 40% με 45%. Δηλαδή  για κάθε 60 εκατ. που λαμβάνουν ως ρευστότητα παρέχουν εγγυήσεις ονομαστικής αξίας 100 εκατ. ευρώ. Η ΕΚΤ εξετάζει να επαναφέρει το haircut στο 20% με 25% όσο δηλαδή ήταν στις αρχές του 2015 πριν την περίφημη “διαπραγμάτευση”. Σύμφωνα με αναλυτές η περικοπή του haircut, είναι πιθανό να συμβεί σύντομα ακόμα και μέχρι το τέλος Ιουλίου καθώς η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο χώρας, κάτι που ήδη έχει αποτιμηθεί στις τιμές των ομολόγων του δημοσίου.

Ωστόσο για το τρίτο, και αποφασιστικότερο, βήμα για την βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, την συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης καθώς και η αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος της βιωσιμότητας του χρέους. Η αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ αναμένεται να οδηγήσει σε ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεών τους -σήμερα το 10ετές εξακολουθεί να ξεπερνά το 8%- ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, κάτι που είχε γίνει στα μέσα στο 2014. Η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για την κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει γρήγορα στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το φθινόπωρο θα είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και θα βάλει τις βάσεις για την επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακή πορεία το 2017.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.